perjantai 1. kesäkuuta 2018

Luovuin vihdoin yhdestä tappiopesäkkeestä

Sijoituspäiväkirja

Toukokuu 2018
  
Kuun alussa myin vihdoin tappiopesäke ölynporauslauttoja vuokraavan Enscon osakkeet. Tappiota tuli noin parituhatta euroa. Tappion suuruuden voi suhteuttaa monella tapaa. Se on noin prosentin koko salkustani, kahden kuukauden säästöt osakkeisiin tai noin kolmannes vuotuisista osingoistani. Ensco-sijoituksessa astuin arvoansaan. Sijoitin yhtiöön hetkellä, jolloin toimiala oli oman syklinsä huipulla, samoin huipulla olivat yhtiön tulos ja osakekurssi. Markkinoille tuli runsaasti uutta kapasiteettia ja öljyn hinnan laskettua asiakkaat vähensivät investointejaan, oli nämä tekijät myrkkyä yhtiön myynnille ja tulokselle, ja osakekurssi seurasi alaspäin.

Kuten sijoitusviisaat korostavat, tappioiden välttäminen on ensiarvoisen tärkeää. Omat tappioni syntyvät huonosta suunnittelusta, jos sijoitus lähtee ostohetken jälkeen laskuun, minulla ei ole valmiiksi mietittyä toimintasuunnitelmaa. Sijoitusstrategiaani olen tappioita koskevan säännön kirjannut, mutten ole noudattanut sitä kurinalaisesti. Kiinnittämällä huomiota epäonnistuneisiin osakevalintoihin ja erityisesti ajoitukseen, pystyisin parantamaan salkun kokonaistuottoa merkittävästi.

Enscon myynti mahdollisti kuitenkin verovähennykset sijoitustuotoista ja pääoman irrottamisen osinkoa tuottamattomasta kohteesta. Tein lisäsijoituksen ExxonMobiliin, joka maksaa nykykurssille yli 4 prosentin osinkotuoton ja voi kääntää tuloksensa kasvuun, mikäli öljyn hinta jatkaa nousuaan. ExxonMobilia olen ostanut ensimmäisen kerran vuonna 2010 ja täydentänyt toisen kerran 2013.

Toukokuussa tein lisäsijoituksen myös Hennes&Mauritziin. Tämän oston kanssa voin olla samalla tiellä kuin Enscon kanssa. Sijoitustyylissäni otan kuitenkin välillä tiedostettuja riskejä sijoittaessani yhtiöihin, jotka ovat vaikeuksissa, mutta joilla on oletettavasti kyky, resurssit ja kilpailuetu kääntää liiketoiminta takaisin parhain päin. H&M:n kohdalla lasken sen varaan, että sijoittajat keskipitkällä aikavälillä ylireagoivat nettikaupan uhkaan.

Kuun lopussa ostin lisää Tikkurilaa ja Nordnetin euron kampanjassa pikkiriikkisen erän Nordeaa. Tikkurilaa ostin spekulatiivisessa mielessä. Ostoksella veikkaan sen puolesta, että Tikkurilan vaikeudet ovat tilapäisiä. Käännettä odottaessa Tikkurila maksaa puolet vuotuisesta osingostaan syksyllä ja jos kurssi nousee yli kuudentoista euron olen valmis luopumaan Tikkurilan osakkeista. Nordea ostoksen syynä oli lähinnä omistamieni osakkeiden lukumäärän pyöristäminen mukavaan tasalukuun – oikein esimerkillinen syy ostaa osakkeita.

Toukokuun seurannassa salkkuni arvo kohosi uudelle kymmentuhannelle, yltäen 211 000 euroon. Salkkuni olen tallettanut 125 000 euroa pääomaa. Nettovarallisuuteni ponkaisi kaksi kymppitonnista kerralla ja nousi 360 000 euron yläpuolelle. Osinkoja toukokuun loppuun mennessä oli kertynyt noin neljätuhatta euroa ja tahti vaikuttaisi olevan tavoittelemassani 6000 euron vuosivauhdissa – saamillani osingoilla teintilapäisen sijoituksen kiinteistösektorille.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi2.6.18

    Ei liity varsinaisesti tähän kirjoitukseen, mutta huomasin että olet sijoittanut korkeatuottoiseen ym muihin vertaislaina palveluihin. Mites ajattelet toimia kun gf moneyn anti peruuntui, kaikilla vähän hätä vetää rahojaan osakkeista sopan vuoksi. Onko näkemystä miten putiikille tulee käymään? Jätätkö sijoituksen vai lunastatko, onko peräti konkurssi mahdollinen jos suurin osa haluaa rahansa pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys. Lunastin itsekin puolet osakkeista, joilla rahoitetaan GF Moneyn kulutusluototusta. Palaan tähän todennäköisesti seuraavassa kirjoituksessa.

      Poista