perjantai 12. toukokuuta 2017

Entistä edullisempi osakevälittäjä – osa 3

Kilpailu osakevälityksessä on pitkään kiristynyt. Nordnetia ovat haastamassa kaksi hollantilaista osakevälittäjää Degiro ja Lynx, mutta myös kivijalkapankit ovat hiljalleen lähteneet hintakilpailuun mukaan. Kun olen kilpailuttanut lainojani, kivijalkapankit ovat luonnollisesti kosiskelleet minua siirtämään osakesalkkuni heidän holviinsa. En kuitenkaan uskalla heittäytyä yhden yrityksen varaan raha-asioissani. Osakevälittäjä Lynx laski hiljattain eurooppalaisten osakkeiden, suurempia kauppoja koskettavia, kaupankäyntipalkkioitaan kymmenen prosenttia. Deflaatiota!

Avasin oman Lynx tilini jo tovin aikaa sitten. Tilini oli pitkään käyttämättömänä, kunnes löysin sille sopivaa käyttöä. Muistan kuitenkin, että tilin avaus sujui jouhevasti: lomakkeet, kopiot todistuksista ja puhelinsoitto. Ensi alkuun Lynxiin on talletettava 3000 euroa, joka hieman närästi minua.  Olin omaa tiliäni avatessa yhteydessä Lynxiin, koska en ollut vielä varma omasta käytöstäni. Vastaus tuolloin oli, että summa on toki siirrettävissä pois tililtä, mutta alle 1000 euron saldolla astuu voimaan dollarin kuukausimaksu. En siis kokenut minitalletusta suureksi kynnykseksi tilin avaamiselle.

Toinen vaihtoehto Alankomaista

Lynxillä on kaksi eri kaupankäyntijärjestelmää erilaisiin tarpeisiin. Aktiivisia kaupankävijöitä varten Lynxillä on IB:n ohjelmistoon nojautuva ja tietokoneelle asennettava järjestelmä. Se pitää sisällään suuren määrän eri ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia. Koska säästäväisenä henkilönä käytän työtietokonetta myös yksityiskäytössä, en ole tähän ohjelmistoon päässyt perehtymään. Toistaiseksi pitkäjänteisessä sijoittamisessa minulle on riittänyt Lynxin toinen vaihtoehto kaupankäyntiin.

Lynx Basic, jota itse käytän, on selkeä selainpohjainen järjestelmä.  Verrattuna muihin selainpohjaisiin kaupankäyntijärjestelmiin, Lynxin palvelusta löytyy kattava valikoima teknisen analyysin välineitä. Olen opetellut ja perehtynyt näihin entistä enemmän onnistuakseni ostojen ajoituksessa lyhyellä aikavälillä paremmin. Lynx onkin julkaissut kattavan artikkelisarjan aiheesta.

Lynxin kautta ulottuvilla on 24 maata, joissa kaikissa ei voi vielä tehdä osakesijoituksia. Näistä maista yksi on Helsingin pörssi. Tällä hetkellä Lynx sopii siis erinomaisesti sijoituksiin ruotsalaisiin, eurooppalaisiin ja amerikkalaisiin yhtiöihin. Suomen ulkopuolisille markkinoille kannattaa ryhtyä tähyilemään mahdollisimman varhain. Piensijoittaja pääseekin tänä päivänä näille markkinoille ilman, että kertaostoksen tarvitsee olla kohtuuttoman suuri.

Lynxillä piensijoittaja maksaa useimmiten minimihinnat: 5 dollaria amerikkalaisten osakkeiden, 6 euroa eurooppalaisten osakkeiden ja 40 kruunua ruotsalaisten osakkeiden kaupasta. Amerikkalaisten osakkeiden tapauksessa tämä on noin neljännes Nordnetin hinnoista, ja valtameren tällä puolen noin puolet. Kun sijoittajan kauppakohtaiset volyymit kasvavat, hinnoittelu perustuu osakkeiden lukumäärään: kahteentuhanteen kappaleeseen saakka hinta on 0,01 dollaria ja sen ylittävät määrät 0,005 dollaria osakkeelta. 4000 kappaleen erä maksaa siis 40 dollaria. Minimihinta kuitenkin voittaa kappalekohtaisen hinnoittelun, jos jälkimmäinen jää minimihintaa pienemmäksi.

Hyvää

  • Huomattavasti edullisemmat kaupankäyntikulut amerikkalaisten osakkeiden kaupankäynnissä verrattuna suomalaisten suosimaan Nordnetiin.
  • Lynxin raportointijärjestelmä muodostaa automaattisesti veroilmoitusta varten raportin. Myös muut raportointiominaisuudet ovat hyvin monipuoliset esimerkiksi salkun suorituskykyyn ja hajautukseen liittyen.
  • Lynxin sivustolta löytyy paljon informatiivisia artikkeleita esimerkiksi spekulatiiviseen sijoittamisesta.
  • Mikäli olet huolissasi tietoturvasta, Lynx tarjoaa avainlukukortin tilikirjautumiseen. Itse olen kytkenyt tämän ominaisuuden pois kaupankäyntialustaan kirjautumisesta. Tilihallintaan ja esimerkiksi nostoihin vaaditaan aina kirjautuminen avainlukukorttia käyttäen. Vaihtoehtoisesti voi ottaa käyttöön mobiilisovelluksen, josta saa avainluvut kätevästi.
  • Kysymyksiini olen saanut sujuvasti ja nopeasti vastauksen pääasiassa suomeksi. Joskus vastaus on tullut välittömästi samana iltana englanniksi. Lynx onkin voittanut useita palkintoja asiakaspalvelustaan.
  • Ei kiinteitä kuluja tai palvelumaksuja. Esimerkiksi Degiro perii pienen vuotuisen palvelumaksun kustakin pörssistä, johon on sijoittanut.
  • Lynxin mobiilisovellus on selkeä. Se esimerkiksi hakee ja näyttää automaattisesti omistuksiasi koskettavat SeekingAlpha uutiset!

Huonoa

  • Suomalaisilla osakkeilla ei vielä ole mahdollista tehdä kauppaa.
  • Varojen tallettamisesta tulee tehdä erillinen ilmoitus tilihallinnassa, jotta varat kirjautuvat kaupankäyntitilille.
  • Valuutanvaihto on erittäin edullista, mutta se on tehtävä manuaalisesti. Dollareiden vaihtaminen euroiksi maksaa 4 dollaria. Suurilla summilla tämä on toki hyvä puoli! 

Lynx on toiminut vuodesta 2006. Suomalaisia asiakkaita Lynx on palvellut vuodesta 2014, ja se tuli markkinoille julkisuuden saattelemana. Tänä päivänä Lynx toimii seitsemässä eri Euroopan maassa, sillä on 40 000 asiakasta ja yli 100 työntekijää. Vertailun vuoksi Nordnetilla on yli puoli miljoonaa asiakasta ja 400 työntekijää.

Mitä itse teen Lynxillä?

Käytän Lynxiä tällä hetkellä ETF-sijoittamiseen. Osana ETF-osinkosalkkuani olen sijoittanut REIT-yhtiöihin keskittyviin ETF:iin. Kiinteistöissä olen päätynyt ultra-laajaan hajautukseen. Olen sijoittanut kymmeneen eri REIT-ETF:ään, jotka sijoittavat kansainvälisesti, erityyppisiin kiinteistöihin sekä erikokoisiin REIT-yhtiöihin. Mielenkiintoisimpana poimintana olen sijoittanut ROOF tickerillä kulkevaan ETF:ään, joka sijoittaa pieniin REIT-yhtiöihin. Tämän ETF:n suurimpana omistuksena on Empire State Realty Trust, joka omistaa muun muassa Empire State Buildingin Manhattanilla.

REIT-yhtiöissä hyvänä puolena on vakaa ja korkeahko osinkotuotto. Täyttäessäni vuoden 2016 veroilmoitusta, totesin helpotuksekseni, että Lynx oli tehnyt ennakkopidätykset vastaanottamistani osingoista oikein. Useissa REIT-yhtiöissä on vahva paino vähittäiskaupan kiinteistöissä, mikä on selkeä riski nettikaupan runnellessa kivijalkaa. En olekaan lähtenyt perehtymään yksittäisiin REIT-yhtiöihin pintaa syvemmältä, ja siksi päädyin valitsemaan laajan valikoiman ETF:iä, joihin voin tehdä lisäsijoituksia markkinatilanteen mukaan.

Minulla lepää Lynxissä muutama tonni käteistä. Saatankin lähitulevaisuudessa laajentaa kaupankäyntiä Lynxissä spekulatiivisempaan sijoittamiseen, mikäli ehdin seurata riittävästi markkinoita sopivan tilaisuuden löytämiseksi.

8 kommenttia:

  1. Anonyymi12.5.17

    Kommentoinkin jo tuonne toiseen blogiin jossa Lynxia kehuttiin maasta taivaisiin, että minulle Lynx on vain pelkkä webbisivu jonka häviessä kaikki rahani häviävät. Joten ei kiitos. Maksan tuo 50e vuodessa enemmän turvallisuuden tunteesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos analyysistä! En tunnista heti mikä saisi osakevälittäjän yhtäkkiä häviämään. Jos näin kuitenkin kävisi, vähintäänkin teoriassa olet yhä osakkeiden omistaja. Minulle suurempi riski on säilyttää kaikki varat yhdessä paikassa.

      Lisäksi, olen aikaisemminkin kirjoittanut, että kivijalkapankissa riskit lienee suuremmat, koska niiden liiketoimintariskit ovat monimuotoisemmat kuin osakevälittäjillä.

      Poista
  2. Anonyymi13.5.17

    Pohjoismaisten osinkojen kohdalla ennakopidätys on muuten Lynx/IB: llä 30 %. Tarkoittaa käytännössä paperityötä Kauppalehti-aloittelijoiden palsta-Lynx vai Interactive Brokers?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin saattaa olla. En ole itse hankkinut ruotsalaisia osakkeita Lynxin kautta, joten en osaa varmuudella sanoa.

      Poista
  3. Millaisen ilmoituksen varojen tallettamisesta teet Lynxille? Itse en ole tehnyt muuta kuin tilisiirtoon kirjannut heidän ohjeidensa mukaiset koodit ja aina ovat rahat muutamassa päivässä perille löytäneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kiitos kommentista. Okei! Täytyypä vielä tutkia tarkemmin, koska olen tehnyt tilihallinnan kautta ilmoituksen, jonka jälkeen rahat ovat vasta tulleet näkyville kaupankäyntitilille.

      Poista
  4. Asuntoporvari25.5.17

    Kiitos hyvästä artikkelista!

    Kysymys koskien Lynx Basic järjestelmää. Kuten kirjoititkin "Lynxin raportointijärjestelmä muodostaa automaattisesti veroilmoitusta varten raportin."

    Meneekö sieltä automaattisesti tiedot esim.suomen verottajalle, vai pitääkö ne itse ilmoittaa?

    Itse käytän Nordean tarjoamaa salkkupalvelua ja sieltä menee tiedot suoraan verottajalle ja tarvitsee vain tarkastaa tiedot esitäytetyltä veroehdotukselta ja tarvittaessa korjata. Helppoa kuin heinän teko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mene automaattisesti, vaan raportti on liitettävä erikseen osaksi veroilmoitusta. Itse ilmoitin eri arvopapereista saadut osingot könttänä ja liitin raportin ilmoitukselle. Katsotaan miten verottaja reagoi.

      Poista