torstai 17. maaliskuuta 2016

Karikot osakeyhtiön perustamisessa

Vaurastumisen vauhtipyörät

Itselleni asettamiin tavoitteisiini olen useampana vuonna listannut sivutoimisen liiketoiminnan työstämisen. Liian useana vuonna tämä on kuitenkin jäänyt tekemättä. Perustin osakeyhtiön vuonna 2014 alustaksi ideoita ja hankkeita varten. Tarina vaurastumisesta verkkokaupan lisäksi olen harjoittanut erittäin pienimuotoista konsultointia.

Osakeyhtiöllä tavoittelen juuri parempaa valmiutta tarttua eteen tuleviin kaupallisiin mahdollisuuksiin ja välttää niistä, mahdollisesti ja toivottavasti, aiheutuvat ankarat veroseuraamukset ansiotuloverotuksen kautta. Toiseksi, haluan opiskella ja oppia liiketoiminnan harjoittamista vähintäänkin pienessä mittakaavassa. Kolmanneksi, poliitikkojen heitellessä piensijoittajia kuin sätkynukkea, on hyvä olla olemassa vaihtoehtoinen strategia sijoitusten hallinnoinnille.

Neljänneksi, ehkä tärkeimpänä, tavoitteenani on luoda lisätulonlähde päivätyön rinnalle. Mitä pidemmälle työurallani kuljen sitä vaikeammaksi koen ajatuksen nojautua yhteen ainoaan tulonlähteeseen. Yritykselle vain aniharva on korvaamaton.

Perustaessani osakeyhtiötä pari vuotta sitten vetkuttelin muutamien peruskysymysten äärellä. Internetistä löytyy useita hyviä tietolähteitä osakeyhtiön perustamiseksi. Vaikeimmaksi koin aivan tavalliset käytännön asiat, jotka tulevat prosessissa ensimmäisenä vastaan. Siksi ne on hyvä laittaa hautumaan ajatuksissa mahdollisimman varhain,

Osakeyhtiön perustaminen vaatii vain 2500 euroa alkupääomaa. Mikä sen perustamisessa on vaikeaa?
  • Mieti yhtiölle nimi valmiiksi. Se on eniten tunteita herättävä ja yllättävän vaikea ideointityö. 
  • Mikäli perustat yrityksen yksin, värvää yhtiölle hallituksen varajäsen. Ilman varajäsentä osakeyhtiötä ei voi perustaa. Tarvitset henkilön koko nimen, henkilötunnuksen ja osoitteen.
  • Millä toimialalla yrityksesi toimii? Mitä laajempi yrityksen toimialamäärittely on, sitä tarkemmin tulee valita yritykselle poikkeava nimi.
  • Mihin pankkiin avaat yrityksellesi tilin? Mikäli haluat perehtyä syvällisesti eri pankkien tarjontaan katso Suomen Yrittäjien tuottama kattava pankkivertailu. Myöhemmin voit siirtää pankkiasiointisi Holviin, joka tarjoaa edullisten hintojen lisäksi monia hyödyllisiä lisäpalveluita.
  • Miten hoidat yrityksen kirjanpidon? Mitä monimutkaisempaa liiketoimintaa harjoitat sitä varmemmin tulee harkita kirjanpitäjän käyttöä. Olen toistaiseksi selvinnyt kirjanpidosta, koska liiketoimintani on ollut varsin pientä ja yksinkertaista.
Huomioita
  • Ensimmäisen toimintavuoden jälkeen ja jatkossa yrityksen veroilmoitus tapahtuu helposti internetissä. 
  • Vuodesta 2016 lähtien alle 10 000 euron liikevaihtoa tekevien yritysten ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Tämä on merkittävä etu sivutoimiselle yrittäjälle niin hintakilpailukyvyn kuin liiketoiminnan yksinkertaisuuden kannalta.
  • Yrittäjyydellä voi olla vaikutus sinun ja puolisosi (ansiosidonnaiseen) työttömyyskorvaukseen. Asia on erittäin tulkinnanvarainen. Voitaneen kuitenkin sanoa, että yrittäjä, joka on kokoaikaisessa työssä jäädessään työttömäksi, eikä käytä juurikaan aikaa ja yritystulot ovat vähäiset, olisi oikeutettu työttömyysturvaan.
Hyödyllisiä linkkejä
  • Markus Ossi on laatinut hyödyllisen vuokaavion yrityksen perustamisen vaiheista:
  • Yrityksen perustamiselle on vaihtoehto, erityisesti jos toiminta perustuu laskutettavaan työpanokseen: Ukko.fi
    • Palvelun kautta lisätuloihisi kohdistuu ansiotuloverotus, joka voi viedä karhunosan lisätuloistasi.
  • Myös YTJ tarjoaa internetpalvelun yrityksen perustamista varten. Nettipalvelua käyttämällä säästää byrokratian kustannuksissa huomattavasti.
***
Katso Vaurastumisen välineet verkkokauppa tästä!

2 kommenttia:

  1. Hyvä artikkeli!

    Olen aloittamassa omaa sivutoimista liiketoimintaa ja aloitan laskuttamisen ukko.fi kautta ja kun koen omaavani riittävästi tietotaitoa, kokemusta ja riittävästi liikvaihtoa niin siirryn toiminimeen tai osakeyhtiöön. Varovasti ja rauhassa eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ukko.fi on varmasti hyvä tapa aloittaa. Itselle osakeyhtiö oli valinta, koska en halunnut tuloveron viedä karhunosaa pienistä lisätuloista.

      Onnea matkaan ja mielenkiinnolla seuraan blogistasi mitä tuleman pitää. Mukavaa viikonloppua!

      Poista