tiistai 22. joulukuuta 2015

Yrityslaina piensijoittajan salkkuun

Tavanomaisten pankkien rinnalle on nopeasti syntynyt rahoituspalveluita, joissa sekä kuluttajat että yritykset voivat kääntyä suoraan sijoittajien puoleen rahoitustarpeissaan. Olen sijoittanut jo lähes kuusi prosenttia nettovarallisuudestani näihin kohteisiin, joita samalla kutsun vaihtoehtoisiksi sijoituksiksi hakiessani. Tavoitteenani on hakea vastapainoa osakesijoituksilleni.

Etsiessäni uutta vaihtoehtoista sijoitusta päädyin tarkastelemaan yrityslainoja. Sijoittajien ja yritysten yhdistäjänä toimii Fundu, joka on luonut alustan yritysten rahoittamiseksi. Palveluun rekisteröidytään ja talletetaan varoja verkkopankkitunnuksilla. Turvallisuuden varmistamiseksi palveluun määritetään vastatili, jonne käyttäjä voi myöhemmin nostaa varoja veloituksetta.

Millaisia yrityslainoja?

Fundun kautta yritykset hakevat tyypillisesti kahdenlaista rahoitusta: kasvu- ja siltarahoitusta. Kasvurahoituksella jo pitkäänkin toimineet yritykset voivat hakea pääomaa uusien hankkeiden tai olemassa olevan liiketoiminnan rahoitukseen. Siltalainoilla aloittavat yritykset puolestaan varmistavat pääsyään esimerkiksi Tekes rahoituksen piiriin.

Siltalainat voivat olla sijoittajalle hivenen turvallisempia. Yrityksen saadessa rahoitusta ulkopuolisilta sijoittajilta, saa yhtiö yleensä vastaavan summan julkiselta rahoittajalta. Tämä lisää vähintäänkin yrityksen toimintavalmiuksia. Toki käynnistyvän liiketoiminnan riskit ovat vaikeammin arvioitavissa ja tilastollisesti suuri osa yrityksistä vajoaa alkuvaiheessa kuolemanlaaksoon.

Yrityslainojen korot liikkuvat 8-11 % välissä ja laina-ajat ovat 4-12 kuukauden mittaisia. Lainat ovat bullet-tyyppisiä eli sijoittaja saa pääoman ja koron takaisin vasta laina-ajan päätyttyä. Lyhyemmät lainat tuovat luonnollisesti nopeammin tuoton ja pääoman takaisin uudelleen sijoitettavaksi. Yksittäiset pidemmän laina-ajan yritysluotot sopivat siis huonosti kassavirtasijoitukseksi, mutta korkeampi tuotto toki lisää sijoittajan kärsivällisyyttä.

Sijoitusmahdollisuus ja riskit

Vaikkei Fundun tilastojen mukaan yhtäkään luottotappiota ole vielä realisoitunut, on yrityksen maksuvaikeuksiin ajautuminen toki selkeä riski. Mahdollista luottotappiota yksityissijoittaja ei voi vähentää verotuksessa pääomatuloistaan. Fundu välittää tiedot korkotuotoista verottajalle ja sijoittaja voi tarkistaa veroilmoituksella olevat tiedot palvelun sijoitushistoria toiminnosta.

Verrattuna esimerkiksi kuluttajille suunnattuihin vertaislainoihin, yrityslainoista hieman turvallisemman tekee lähes poikkeuksetta lainoille annettu henkilötakaus. Lisäksi yrityksiin ja niiden toimintaan voi, ja on hyvä perehtyä, kotisivujen ja tilinpäätöslukujen kautta (Google hakusanoilla "Yrityksennimi Oy Taloussanomat" pääsee vaivattomasti näkemään vakiintuneiden yhtiöiden tulos- ja liikevaihtotiedot.) Tavanomaisiin korkosijoituksiin verrattuna yrityslainoissa ei ole riskiä, jossa ohjauskorkojen nousu painaisi lainojen jälkimarkkina-arvoja alaspäin.

Yrityslainoihin perehtymistä helpottaa useimmille lainahakemuksille tehty luottoluokitusanalyysi, jossa yhtiön taloudellinen tilanne, omistuspohja sekä liiketoiminta pisteytetään. Kutakin osa-aluetta on lisäksi kommentoitu päähuomioin. Analyysi helpottaa lainojen arviointia erityisesti sijoitettaessa pienempiä summia useisiin lainoihin.

Piensijoittajalle erittäin ystävällistä on se, että yhteen lainaan voi kerrallaan sijoittaa yhdestä eurosta ylöspäin. Siten pienenkin erän hajauttaminen useampaan lainaan on helppoa. Rekisteröidyttyäsi palveluun pääset seuraamaan sijoituksiasi ilman pankkitunnusten käyttöä. Selkeä ja helppokäyttöinen alusta tekee sijoittamisesta vaivatonta.

Yrityslainat osana vaurastumistani

Valitsin lähestymistavakseni sijoittaa yhteen lainaan koko valitsemani summan. Tarkastelin avoinna olevia lainahakemuksia sekä niiden taustalla olevia yhtiöitä. Päädyin sijoittamaan pidempään toiminnassa olleeseen maahantuontiyhtiöön, joka haki rahoitusta uuden tuoteryhmän tuomiseksi markkinoille sekä merkittävän tilauksen toteuttamiseen.

Seuraavaksi teen varmastikin vielä toisen sijoituksen mielelläni siltalainaan, jotta näen kuinka erityyppiset lainat tulevat toimimaan sijoittajan kannalta. Lisäksi jaan summan todennäköisesti kahden tai kolmen sijoitukseen hajauttaakseni riskiä. Pyrin sijoittamaan lainoihin erilaisilla laina-ajoilla luodakseni hieman kassavirtaefektiä. Mikäli kokeilut ovat onnistuneita, voi yrityslainoista tulla huomattavasti merkittävämpi osa vaurastumistani.

3 kommenttia:

  1. Itselläni on ollut puolisen vuotta tonnin verran yrityslainoissa Varaus Suomen Oy:n yrityslainat.fi kautta. Siinä lyhynnykset ja korko tulevat kuukausittain, koron osuus lasketaan loppuunasti koko lainasummasta. Lisäksi lyhennykset voi laittaa automaattisesti uudelleensijoitukseen halutuin kriteerein. Miinuksena voisi mainita rahansiirron kulut oman pankin ja palvelun välillä.

    Mielummin yrityslainoihin kuin pikavippeihin.

    VastaaPoista
  2. Olipahan loistava kirjoitus, kuin suoraan omasta elämästäni! Olen myös sijoittanut yrityslainoihin mutta toisin kuin sinä, olen hajoittanut sijoitukseni. Kuulostaa melko suurelta riskiltä sijoittaa ainoastaan yhteen lainaan. Olisi mukava kuulla että miten tuo sijoitus loppupeleissä kannatti?

    VastaaPoista
  3. Hyvä kirjoitus vähän myöhässä itse ehkä :)

    VastaaPoista