torstai 3. joulukuuta 2015

Kivijalkapankkia ja sellaisen kilpailijaa

Sijoituspäiväkirja

Marraskuu 2015

Kuun alussa ostin lisää Banco Santanderia 200 kappaletta. Yhtiön kurssi liikkui 5 euron ympärillä. Pankkisektori oli kokonaisuudessaan alakuloinen ja Etelä-Amerikassa vahvasti läsnä oleva Santander kärsi erityisesti. Pankin liiketoiminta on kuitenkin maantieteellisesti laajasti hajautettu ja liiketoiminta on kriisin jälkeen kehittynyt myönteiseen suuntaan. Yhtiön osakekurssia on pääasiassa painanut Brasilian heikko tilanne. Yhtiön tuloksesta 20 % tulee lamaan vajonneesta Brasiliasta ja lähes 40 % latinalaisesta Amerikasta, joten sijoitus on paljolti myös uskoa tämän mantereen kehitykseen. Sijoitus Etelä-Amerikkasta riippuvaiseen pankkiin on erittäin riskipitoinen.

Osakesalkussa käteisen määrä oli jälleen noussut lähes 6000 euroon. Etsin siis kuumeisesti ostettavaa. Harkitsin ostavani lisää Wisdom Tree Emerging Markets High Yield ETF:ää, jonka kurssi liikkui osinkotuoton kannalta houkuttelevalla tavalla. Myös Powershares International Dividend Achievers ETF, vaikutti liikkuvan houkuttelevalla tasolla, koska ETF piti sisällään paljon öljy- ja energiayhtiöitä. Olen usein vastavirtasijoittaja.

Hetken pohdin myös lisääväni salkkuuni Rapalaa, mutta yhtiö ei vaikuta saavan liiketoimintaansa viritettyä potentiaaliinsa. Jollei yhtiöllä ole sisäisiä vaikeuksia (esimerkiksi tuotantolaitoksen ylösajo tai korkeat varastotasot), niin talvisesonki koittaa liian myöhään vähentäen myyntiä. Lopulta en päätynyt Santanderia lukuun ottamatta tekemään toista osakeostoa.

Alhaisen veroprosentin vuoksi tein useita lisäsijoituksia pörssin ulkopuolelle. Hankin lisää S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksiä sekä sijoitin toistamiseen Lainasto Oy:n osakkeisiin. Minua alkaa vähitellen mietityttämään positioideni suuruus vertaislainayhtiöissä, mikä lon jo 11 000 euroa. Olen kuitenkin tehnyt sijoitukset pääasiassa pienissä 1000 euron erissä, joten voin myös vetää sijoitukset ulos vähitellen - olettaen, että yhtiöt eivät ajaudu nopeasti suurin vaikeuksiin. Suurin yksittäinen riski sijoituksissa lienee poliittiset päätökset, jotka voivat yhdessä yössä muuttaa yhtiöiden liiketoimintaa tai mahdollisuutta maksaa osinkoa verotehokkaasti (7,5 %). 

2 kommenttia:

 1. Nuo vertaislainayhtiöt olisivat houkuttelevampia jos korot voisi sijoittaa taas.... Sitten hyötyisi korkoa korolle efektistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, kyllä hyvä huomio. Uudelleensijoituksen voi toki järjestää itse, mutta pienillä summilla ollessa liikkeellä kestää pitkään ennen kuin minimisijoitus on kasassa (ellei laita tuloista samalla sivuun uutta sijoitusta varten).

   Itseasiassa pidän siitä, että tuotto tulee tilille, koska teen niillä uusia sijoituksia valitsemiini kohteisiin.

   Poista