torstai 12. helmikuuta 2015

Taloudellisesti: Muutto ulkomaille

Useassa aikaisemmassa kirjoituksessa olean maininnut muuttaneeni ulkomaille. Tämä muutos on vaikuttanut useaan elämänalueeseen, muun muassa säästämiseen. Halusin käydä lävitse, kuinka nämä muutokset vaikuttavat omaan tarinaani vaurastumisesta ja mitkä asiat voivat olla huomionarvoisia jos harkitset samaa joskus tulevaisuudessa.

Asun nyt kolmatta kertaa ulkomailla, mikäli puolen vuoden vaihto-opiskelujakso lasketaan mukaan. Ulkomaille muuttamisesta ja ulkomailla asumisesta olisi siten paljon kirjoitettavaa, mutta blogin hengen mukaisesti pyrin nostamaan esiin vain asioita, joilla on muutoksessa ollut taloudellinen rooli:

Edut
  • Suomesta muutettaessa kesken vuoden hyötyy veroasteen alenemisesta. Vuositulot ovat alhaisemmat ja näin veronpalautukset ilahduttavat seuraavan vuoden joulukuussa.
  • Vaihdettuani työpaikkaa pysyen saman työantajan palkkalistoilla onnistuin nostamaan tulotasoani. Oikeastaan tämä asia varmistui vasta lukiessani ensimmäistä palkkakuittia. Kompensaatio menetetystä vapaa-ajasta on rakennettu hyvin eri tavalla jo pelkästään paikallisten tapojen takia, esimerkkinä voitaneen mainita lomaraha.
  • Vaikka elämä ulkomailla on monella tapaa rajatumpaa (esimerkiksi kieli, ystävät ja paikallistuntemus), jaksan uskoa, että uusi ympäristö pikemminkin avaa uusia mahdollisuuksia.
  • Mikäli ympäristön vaihdos ei tuo uusia mahdollisuuksia, ainakin se on vapauttanut aikaa, jota voin käyttää erilaisten ideoiden ja mahdollisuuksien hyödyntämiseen.
  • Uusi pakollinen eläkesäästämisohjelma, johon työnantajan kontribuutio on huomattava. Tämä vähentää vapaata henkilökohtaisessa käytössä olevaa kassavirtaa, mutta työnantajan tuplatessa panoksen voi säästämismuodosta tulla kannattava sijoitus. Kaikki toki riippuu siitä, yltääkö koskaan viralliseen eläkeikään!
  • Lidlin lisäksi on mahdollisuus sijoittua myös Aldin ja muutaman muun edullisen päivittäistavarakaupan lähettyville ruokakustannusten kurissa pitämiseksi.

Haitat
  • En ole koskaan nauttinut, enkä toisaalta tavoitellutkaan, laajasta tai erittäin aktiivisesta sosiaalisesta elämästä. Ulkomailla sosiaalinen elämä helposti katkeaa, kunnes uusia tovereita löytyy harrastusten tai työn ympäriltä. Vaikka tämä ilmiö laskee kustannuksia merkittävästi, en luonnollisestikaan pidä sitä etuna.
  • Lomarahat ovat pääosin suomalainen keksintö. Monessakaan maassa ei tätä palkanlisää tunneta. Koska lomaraha tulee tavallisen kuukausipalkan päälle tulee se muistaa vertailtaessa ansiotasoa eri maiden välillä. Saman seikan vuoksi lomaraha on myös oiva ajuri säästämiseen. Tätä etua en nauti ulkomailla.
  • Suomessa monet välttämättömyyshyödykeet ovat melko edullisia: sähkö, telekommunikaatio ja maitotuotteet ovat esimerkkejä hyödykkeistä, jotka ovat edullisempia Suomessa kuin monessa muussa maassa.
  • Useat suuret hankinnat ovat rasittaneet kassavirtaani ja samalla kuihduttaneet myös käteisvarani. Olen hiljattain hankkinut auton sekä edessä on myös paljon huonekaluhankintoja vuokrattuamme asuntomme kalustettuna.
  • Puolisoni muutti mukanani uhraten oman työpaikkansa seikkailunhalullemme (lauseen viimeinen sana monikossa). Tämä luonnollisesti laskee hivenen koko taloutemme käytettävissä olevia tuloja sekä kokonaissäästämisastetta.
Muuta
  • Valuuttakurssiero voi heittää ansiotasoa kotimaan valuutassa mitattuna suuntaan taikka toiseen. Sveitsin keskuspankin purettua valuuttakurssisidonnaisuutensa, voi vastaava tapahtua missä tahansa muuallakin. Itse vastaan tähän riskiin kotiuttamalla kuukausittain palkkatuloja euroiksi. Tämä toki lisää kustannuksia valuttaspreadin muodossa.
  • Pysyvän asunnon hankinta vie odotettua pidempään. Tärkeä osa vaurastumistani on ollut asuntosäästäminen, mutta vieraassa ympäristössä en ole useasta eri syystä vielä viiden kuukauden jälkeen pystynyt tekemään päätöstä asumisratkaisusta. Oma ajatteluni vierastaa maksaa vuokranantajalle hänen riskinottokyvystään, mutta samanaikaisesti en pysty valitsemaan sataprosenttisesti edes sopivinta kaupunkia asunnon hankkimiseksi.
  • Muuttaessa ulkomaille hyödylliseksi osoittautui pieni aikaisemmin säästämäni vararahasto, jota en ollut koskaan listannut varallisuuden piiriin. Samoin ylijäämäinen talous mahdollisti säästämisen tilapäisen pienentämisen ja siten suurten hankintojen tekemisen käyttämättä luottoa.
  • Ruoho aidan toisella puolella on harvoin paljon sen vihreämpää. Punnitse tarkkaan muutosi syyt, hyödyt, haitat ja sen vaikutukset ympäristöösi.

Taloudellisten asioiden ulkopuolelta on kommentoitava, että tehtävän vaihtaminen yrityksen sisällä on karistanut pois useamman päivittäisen työtunnin. Sivuhankkeiden työstämisen lisäksi tämä on vapautanut aikaa myös urheiluun. Fyysinen kuntoni pääsi romahtamaan kahden viimeisen vuoden aikana suhteellisesti erittäin heikolle tasolle. Kolmen ja puolen tunnin maratonkunnon sijasta epäilisin, että tällä hetkellä en pääsisi 42 kilometriä juosten maaliin. Nyt on hyvä mahdollisuus parantaa fyysistä kuntoa ja samalla tuoda lisäenergiaa niin päivätyöhön kuin sivuhankkeiden eteenpäin viemiseen.

4 kommenttia:

  1. Anonyymi12.2.15

    Pystytkö paljastamaan kohdemaan? Itseäni kiinnostaa erityisesti missä maissa on mahdollista pienentää viikottaista työtuntimäärää verrattuna Suomeen.

    VastaaPoista
  2. Moi! Oma mielipiteeni on, että muissa Pohjoismaissa tehdään keskimäärin vähemmän työtunteja. Omani vähenivät sieltä yli 60 tuntumasta normaalimpaan hieman yli 40 tuntiin.

    VastaaPoista
  3. Itsekin olen harkinnut ulkomaille töihin lähtöä, koska minulla on siihen mahdollisuus. Hiukan numeroita pyöritettyäni tulin kuitenkin siihen lopputulokseen, että muutto ulkomaille ei ole taloudellisesti kannattavaa:
    1) Oman asunnon myynnistä aiheutuva kustannus (välittäjä)
    2) Asumiskustannukseni tulisivat todennäköisesti kasvamaan, koska asun nyt jo erittäin edullisesti
    3) Matkakustannukseni kasvaisivat 100-varmasti, koska ne ovat tällä hetkellä 0e
    4) Uuden asunnon kalustamisesta ja uudesta lainasta aiheutuisi kustannuksia

    Eli, kannattaa olla todella tarkka onko muutossa rahallisesti järkeä

    VastaaPoista
  4. Moi! Hyviä huomioita ja nuo kohdat jää usein yhtälöstä pois. Omaa asuntoa tuskin kuitenkaan kannattaa myydä, vuokrasin omani! Näen ulkomailla asumisen
    a) investointina omaan ammattitaitooni ja työkokemukseen,
    b) seikkailuna ja kokemuksena, joka kasvattaa ihmisenä
    c) riittävän pitkä läsnäolo maksaisi ym. kustannukset takaisin korkeamman palkan ansiosta, mutta takaisinmaksuaika on varsin pitkä.

    Kuten todettu asiaa oli tarkoitus pohtia taloudellisesta näkökulmasta. Täytyy toivoa, että a ja b kohdat materialisoituvat myös taloudellisesti jonain päivänä!

    VastaaPoista