torstai 27. maaliskuuta 2014

Bloggaaminen suomeksi

Vaurastumisen vauhtipyörät

Ensinnäkin, kiitokset kaikille tätä blogia seuraaville! Blogi on saavuttanut jo yli 45 000 sivukatselua vuoden olemassaolonsa aikana, mikä on mielestäni erikoisen hieno saavutus. Päivittäin Tarina vaurastumisesta blogi saa 100-300 sivukatselua blogger.com tilaston mukaan!

Olen sivunnut bloggaamista aiemmissa päiväkirjamerkinnöissäni, mutta sen syvellisemmin en ole asiaa vielä tarkastellut. Mitä bloggaaminen tarkoittaakaan blogin kirjoittajalle?

Bloggaaminen ansaintamuotona

Olen listannut bloggaamisen yhdeksi vaurastumisen vauhtipyöräkseni. Tämä blogi avautui toimintaan maaliskuussa 2013. Sitä ennen olin aloitttanut ammattiaiheisen blogin joulukuussa 2012. Ensimmäistä blogiani ylläpidän edelleen, vaikka sen kehittäminen on jäänyt puolitiehen.

Suomenkielellä bloggaaminen pienessä nichessä (sijoittaminen tai ammattiaiheinen) ei tule koskaan tavoittamaan laajaa yleisöä, tarkoittaen tuhansia sivukatseluja päivässä. Englanninkielellä myös rajatut aihepiirit voivat tavoittaa suuret massat. Koska mainostulot perustuvat pääsääntöisesti tulospohjaiseen eli klikkausperusteiseen palkkioon, bloggaajalle laaja yleisö on yleensä edellytys ansainnalle.

Toki muitakin ansaintamalleja on löydettävissä, kuten advertioraalit eli artikkelimuotoon puetut mainokset. Tosin kuluttaja-asiamieskin varoitteli 18.11.2013 Taloussanomissa bloggaajia sijoittamasta maksullista piilomainontaa blogeihin. Suomestakin löytyy esimerkkejä kirjoittajista, jotka ovat luoneet bloggaamisen tulonlähteekseen. Tästä aiheesta kertoi esimerkiksi Ylen Blogistania TV-sarja.

Miten Amerikassa?

Sijoittamisesta ja vaurastumisesta bloggaava Dividend Mantra on viime aikoina onnistunut luomaan itselleen merkittävän tulovirran blogistaan. Kuukausittaiset blogitulot yltävät 400 dollarista jopa 900 dollariin. Blogin sisältö ei ole kovinkaan syvällistä, vaan on taipuvainen amerikkalaistyyppiseen toistoon. Olenkin seurannut blogia lähinnä sen kaupallistamisen kannalta. Muutamassa vuodesta blogin tuotot ovat nousseet kuukausitasolla joistakin kympeistä ensin satasiin ja saattavatkin pian nousta nelinumeroisiksi.

Amerikassa on eri lähteestä riippuen arvioitu olevan noin puoli miljoonaa ihmistä, jotka elättävät itsensä bloggaamalla. Nähdäkseni tämän mahdollistaa juuri laaja yhtenäinen kielialue.

Henkilökohtaisia tuloksia

Koska blogini kertoo tarinan vaurastumisesta (jonka monet käänteet ja loppunäytelmä ovat vielä tedessä), pyrin olemaan mahdollisimman avoin omasta toiminnastani. Sivustoni sisältää mainoksia ja tässäkin artikkelissa on jäljempänä yksi ns. affiliate linkki. Tämä blogini on ja tulee olemaan keinoni kiinnittää huomioni oikeisiin asioihin, ylläpitää kurinalaisuutta sekä jakaa matkalla oppimiani asioita. Toinen ammattiaiheinen blogini on ollut koekenttä kohti englanninkielistä blogia, jonka materiaalia olen tuottanut varastoon ennen varsinaista sivuston julkaisua.

Toistaiseksi vaurastumisen vauhtipyöränä suomenkielinen bloggaaminen on ollut ainoastaan pyörä. Tällä hetkellä taloudellinen ansainta kahdesta blogistani on muistuttanut säästöpossua, johon kilahtaa muutama kymmenen eurosenttiä päivittäin, useimpina päivinä ei laisinkaan. Nämä tulot tulevat Google Adsense mainontaohjelmasta. Joitakin kymppejä olen ansainnut affiliate ohjelmista (kuten Tradetrackerista). On kuitenkin muistettava, että vuoden ikäinen blogi on kuitenkin vasta taipaleensa alussa! Onhan päämääräänikin vielä tusinan verran vuosia matkaa jäljellä.

Pienten tulojen lisäksi bloggaaminen on opettanut minulle paljon: internetsivujen rakentamisesta, kirjoittamisesta, vaurastumisesta sekä tukenut ammatillista kehittymistäni. Toivottavasti kirjoitukseni tässä blogissa ovat tuoneet myös sen lukijoille hyödyllistä tietoa tai vahvistanut uskoa omalla tiellä kohti vaurastumista.

Toisessa blogissani pyrin luomaan asemaa asiantuntijana omalla ammatillisella alueellani. Blogin ylläpito on edistänyt omaa ammatilista kehittymistäni ja jäsentänyt työssä tarvittavia ajatuksia sekä toimintamalleja. Tästä asetelmasta tavoittelen myös tulevaisuudessa kirjoitustuloja. Ehkäpä jonain päivänä koostan kirjan kirjoittamastani materiaalista?

Blogin perustamista harkitsevalle tarjoan muutamia ajatuksia vuoden mittaiselta taipaleelta:
 • Bloggaamisen lähtökohtana ei tule olla ansainta, vaan laadukkaan sisällön tuottaminen ja sitä kautta itsensä kehittäminen ja lisäarvon tuottaminen lukijoille.
 • Suomenkielinen kapealle lukijakunnalle suunnattu sivusto on harvoin kultakaivos, ainakaan tuntipalkalla mitattuna.
 • Säännöllinen ja tiheä julkaisuväli, hyödyllisen sisällön lisäksi, on yksi tärkein keino lukijamäärien kasvattamiseksi. 
 • Blogin lukijakunnan luominen vie aikaa ja tulokset tulevat hitaasti.

2 kommenttia:

 1. Hei,

  mulla on vähän samankaltaisia kokemuksia bloggauksesta. Aloitin marraskuussa uudella formaatilla bloggaamisen. Päivityksiä muutaman kerran viikossa. Ei tässä kyllä rikastumaan pääse mutta ehkä sinnikkyytemme lopulta palkitaan =D

  VastaaPoista
 2. Moi! Bloggaaminen on työteliäs mutta palkitseva harrastus. Liian moni hyvä blogi kuihtuu hiljalleen, koska blogi voi elää luonteensa vuoksi vain uudesta sisällöstä. Aika myös näyttää onko blogeja vielä olemassa 10-20 vuoden päästä. Onnea matkalle!

  VastaaPoista