torstai 9. tammikuuta 2014

Sijoitusstrategiaa vuodelle 2014

Sijoituspäiväkirja

Joulukuu 2013

Vuoden lopussa on aina hyvä hetki terävöittää omaa sijoitusstrategiaa sekä pohtia seuraavan vuoden tavoitteita. Omassa sijoitusstrategiassani lähtökohtana on hankkia ydinsalkkuuni yhtiöitä, joiden osakkeita pyrin omistamaan ikuisesti-periaatteella ja keskityn vuotuisen osinkokertymän kehittämiseen markkinatilanteesta riippumatta. Satelliittisalkkuni lähtökohtana on puolestaan hyötyä markkinasykleistä, tilapäisistä yhtiökohtaisista hinnoitteluvirheistä ja osinkoa maksavien käänneyhtiöiden kurssikehityksestä.

Vaikka vuoden 2013 myynnit ovat useista syistä johtuen kohdentuneet ydinsalkun yhtiöihin, seuraavana vuonna 2014 tavoitteenani on realisoida muutamia satelliittisalkun omistuksia. Erityisesti NesteOilin ja Tiedon kurssitasot mahdollistavat mielekkään luopumisen sijoituksista. Ennen myyntiä pyrin kuitenkin pääsääntöisesti katsomaan yli kevään osinkojen. Kurssinousu voi hyvinkin edelleen jatkua, jopa muutaman vuoden, joten mahdolliset myynnit tulen jaksottamaan koko vuoden ajalle.

Salkkuhuoltoa ja voittoja kotiuttaessa oli kuitenkin tärkeä muistaa, etteivät myynnit kohdistuisi pelkästään kurssimenestyjiin, vaan myös heikosti suoriutuviin yhtiöihin (kuten tiedotusvälineet osuvasti sijoittajia vuoden lopussa muistuttivat). Tähän kategoriaan tulen laskemaan vähintäänkin opiskeluajoilta periytyvät DanskeBankin rahastot, joulukuussa arvoltaan 4400 €. Nousumarkkina on lisäksi hyvä tilaisuus luopua kassavirtaa tuottamattomista sijoituksista ja kehnoista yhtiöistä. Joulukuussa laitoin vihdoin sisään myyntitoimeksiannon oppirahasijoituksesta Vestasista ja myin osakkeet pois.

Joulua edeltävällä viikolla kävin Säästöpankissa kysymässä lainaa seuraavaa sijoitusasuntoa varten. Vastaanotto oli kylmä. Olin aavistellut sitä kysyessäni asiaa muutama kuukausi sitten sähköpostitse. Säästöpankki tarjosi Hypon lainaa, mutten vaivautunut kysymään sen yksityiskohtia. Danske Bank vaikutti erittäin kiinnostuneelta pitämään reilusti vähentyneet olemassa olevat asiakkaaat. Danske lupasi sijoitusasuntolainaa 100 % lainoitusasteella 1,65 marginaalilla. Säästöpankin marginaali oli puolestaan 2,5 %, joten näiden kahden välillä päätös oli yksinkertainen.


Loppuvuodesta pettymyksen toi Panostajan ilmoitus jättää osingot ensi vuonna maksamatta. Takoman saneerausuutiset olivat myrkkyä Panostajan taloudelle. Salkkuyhtöistäni lisäksi Sanoman ja Nokian osingonmaksu oli epävarmaa. Ottaen huomioon osinkoverotuksen kiristymisen absoluuttisen osinkokertymän kasvattaminen tulisi olemaan vuonna 2014 aikaisempaa vaikeampaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti