perjantai 29. maaliskuuta 2013

Tartunta putoavaan puukkoon - 2007&2008

Sijoituspäiväkirja

Vuodet 2007 ja 2008

Sijoittamisen aloittaminen vuoden 2007 lopussa tapahtui hieman liian aikaisin. 50 prosentin lasku ei tarkoittanut vielä sitä, että osakkeet olisivat olleet vielä halvimmillaan. Finanssikriisi ei ollut vielä äitynyt luottolamaksi ja pankkien lamaantumiseksi.

Toinen virhe oli vaiheittaisten osakeostojen osoittaminen samoihin, pariin kolmeen, osakkeeseen (pääasiassa Cramo ja Huhtamäki, mutta myös Kesko ja Metso). Mikäli peräkkäiset ostot olisi hajautettu paremmin olisivat näiden suurimpien sijoitusten keskihinnat muodostuneet alhaisemmiksi, ja siten myöhemmin (4/2009à) arvonnousu olisi ollut suurempi. Sinänsä osakevalinnat olivat onnistuneita, vain ostojen paremmalla ajoittamisella ja hajauttamisella (kohdistamalla ostoja muihin salkkuun myöhemmin ostettuihin osakkeisiin) olisi saatu aikaan vielä parempia tuloksia.

Kolmas keskeinen virhe oli varovaisuuden voittokulku. Pörssin liukuessa alamäkeä myös oma varovaisuus kasvoi. Pienensin kertaostojen suuruutta 500 eurosta 400 euroon. Myös osakeostot harvenenivat. Tästä enemmän seuraavassa kirjoituksessa. Tärkeä opetus on kuitenkin se, että ostojen tulisi kasvaa kun kurssit menevät alaspäin. Se, milloin tämä tehdään on vaikein kysymys. 

Neljäs virhe oli rahastosijoitusten jatkaminen. Luopuminen näistä, jopa pienellä tappiolla, olisi tuonut paremman tuoton suorien osakesijoitusten kautta niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä. Tappiolla luopuminen on aina vaikeaa. Tätä kirjoitettaessa tammikuussa 2010 hyviä osinkotuottoja tuovia sijoituksia on vaikea enää tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti