perjantai 28. kesäkuuta 2019

Wärtsilä uutena yhtiönä salkkuun?

Sijoituspäiväkirja

Kesäkuu 2019

Kuun alkupuolella ostin Wärtsilän osakkeita. Wärtsilän kohdemarkkinat, laivateollisuus ja energiantuotanto, ovat luonteeltaan syklisiä, mutta sen huoltoliiketoiminta edustaa merkittävää osaa liikevaihdosta. Wärtsilä on mielestäni yksi Helsingin pörssin laatuyhtiöistä ja sitä sai nyt historiallisen edulliseen hintaa hieman alle 13 euron. Ostin osaketta 100 kappaletta, ja olisin päätynyt yhtiön omistajaksi lopulta Fiskarsin jakaessa Wärtsilän osakkeita omistajilleen. Todennäköisesti tarkastelen Wärtsilä omistuksen pitkän aikavälin kohtaloa syksyn osingonmaksun jälkeen. Tulisiko Wärtsilän löytää paikkansa salkussani pidemmäksi aikaa?

Ramirent meni yritysostossa ranskalaiselle kilpailijalle Loxamille. Ostin Ramirentia onnekkaasti satelliittisalkkuuni vain 10 päivää ennen ostotarjousta. Kuten usein tällaisissa tapauksissa, jälkikäteen ajateltuna, uskalsin ostaa ja minulla oli käteistä vain 150 kappaleen hankkimiseksi. Laitoin osakkeet heti uutisen jälkeen myyntiin ja sijoitin satelliittisalkussa vapautuneet rahat alas vajonneeseen Stora Ensoon. Ostin Storan osakkeita vahingossa myös ydinsalkussani, ja myin ne pois heti seuraavana päivänä pienellä voitolla. Kuun loppupuolella myin Storat pois myös satelliittisalkustani.

Toinen kotimainen konevuokraajamme, Cramo, päätti jakautua kahdeksi yhtiöksi ja listata siirrettäviä tiloja vuokraavan osan Adapteo nimellä Tukholman pörssiin. Koska suomalaiset eivät voi omistaa ulkomaiselle markkinapaikalle listattuja yhtiöitä, tulee Adapteon omistaminen ja myyminen olemaan erittäin kallista. Kesäkuussa laitoinkin myös Cramon osakkeet myyntiin. Cramon osakkeet olivat salkussani sataprosenttia plussalla, eli myynnistä realisoitui huomattava myyntivoittovero. Kallista sekin. Ostan Cramon osittain tai kokonaisuudessaan takaisin, jos kurssi niiaa tämänhetkiseltä vuoden huipputasoiltaan alemmaksi.

Lomaillessani ostin pienen erän lisää ruotsalaisen bussiyhtiö Nobinan osakkeita. Kuun puolivälin seurannassa kokonaisvarallisuuteni arvo puhkaisi vihdoin 400 000 euron rajan. Se ei hetkauttanut lomaani tai elämääni. Lomalla ajatukset jatkoivat kuitenkin kulkuaan taloudellisen riippumattomuuden julistuksen ympärillä. Se oli huomattavasti konkreettisempi tavoite kuin pankkitilin saldo. Hyppäisinkö pois oravanpyörästä sijoitusomaisuuteni varaan?

***
Aloita oma vaurastuminen ja lue Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti