lauantai 28. heinäkuuta 2018

Ruohonleikkuria ja moottorisahaa salkkuun


Sijoituspäiväkirja

Heinäkuu 2018

Kuuma kesäkuukausi kului suurimmaksi osaksi muualla kuin osakemarkkinoilla. Sain yhden sijoitusasunnoistani vihdoin vuokrattua uudelleen. Mitä pidemmälle vaurastuminen etenee, sitä tärkeämmäksi alkaa käydä vaivattomuus sijoitusten ominaisuutena. Osakkeet useimmiten ovat sijoituksena asuntoja vaivattomampia. En ole kuitenkaan aivan vielä laittamassa yksin omistamiani asuntoja myyntiin, koska ainakin vielä ne tuottavat kohtuullisestikassavirtaa ja vaatimaton kokonaisvarallisuuteeni suhteutettu, velkavipu vauhdittaa vaurastumistani.

Heinäkuussa ostin osinkosalkkuuni ainoastaan ruotsalaisen Husqvarnan osakkeita. Olin tutustunut ja seurannut yhtiötä jo pidempään, mutta osakkeen arvostustaso oli liikkunut varsin korkealla. Ensimmäisen vuosipuoliskon tulosjulkistuksen jälkeen osakekurssi reagoi voimakkaasti alaspäin laskien noin 17 prosenttia. Muutama päivä tulosjulkistuksen jälkeen ostin osakkeita pienen tutustumiserän kurssiliikkeen tasaannuttua hieman alle 70 kruunuun. Kurssilasku ei ollut kuitenkaan peruste ostolleni.

Husqvarnalla on kaksi erityisen vahvaa brändiä: Husqvarna ja Gardena. Yritys valmistaa kuluttaja- ja ammattikäyttöön aina ruohonleikkureista timanttiporiin. Yhtiön liikevaihto tulee todennäköisesti laskemaan seuraavien vuosien aikana sen tehtyä päätöksen irtaantua joistakin heikommin kannattavista kuluttajasegmentin brändeistään ja keskittyvänsä pääbrändien kehittämiseen. Husqvarna tarjoaa hieman yli kolmen prosentin efektiivisen osinkotuoton, maksaa osingon kahdesti vuodessa ja on kasvattanut osinkoa vuodesta 2012 noin 30 prosenttia. Pystyykö yhtiö säilyttämään osingon nykyisellä tasolla, jos sen liikevaihto laskee merkittävästi uudelleen järjestelyjen myötä?

Heinäkuun puolivälin seurannassa kokonaisvarallisuuteni nousi täpärästi kaikkien aikojen korkeimpaan lukemaan. Osinkosalkun arvo puolestaan laski. Pian olisi varmasti hetki tehdä ensimmäisiä liikkeitä laajamittaisemman kurssilaskun varalle! Tällä hetkellä jatkan kuitenkin vain käteiskassan kartuttamista hiljalleen ja suunnittelen osinkosalkun rönsyjen karsimista.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi29.7.18

  osinko näyttää turvalliselta; payout ratio 64% vuoden 2018 tuloksesta (4-traders).

  kuinka monta kuukautta asuntosi oli muuten tyhjillään, koska tuo tulee kalliiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari kuukautta kerkesi olla. Ensimmäiset tyhjät kuukaudet 2-3 vuoden aikajaksolla eli vielä siedettävä, vaikka kalliiksi tuleekin.

   Poista