perjantai 12. tammikuuta 2018

33 - 10 vuotta osakesijoittamista

Sijoitusvihjeet ja -virheet


Aloitin toden teolla osakesijoittamisen noin vuosikymmen sitten. Sitä ennen olin tehnyt alaikäisenä teknokuplassa aivan ensimmäisen osakesijoituksen ja polttanut näppini. Vasta vuosia myöhemmin yliopisto-opiskelijana aloitin rahastosijoittamisen rahoilla, jotka jäivät viikonlopputöiden ja oluen erotuksesta jäljelle. Nopeasti oivalsin, että rahastot ovat rahanhukkaa ja aloitin pohtimaan oikeaa hetkeä heittäytyä jälleen osakemarkkinoille. Sen hetken havaitsin tulleen vuonna 2008.

10 vuoden sijoitusuran kunniaksi kertasin 80 sivua sijoituspäiväkirjani merkintöjä ja poimin merkittäviä yksittäisiä tapahtumia osakesijoittamisen saralta. Mitä yleispätevää voi kymmenen vuoden ajalta poimia ja oppia?

2008
Joulukuun lopussa, vuonna 2007, tein ensimmäisen osakesijoitukseni omiin nimiini. Ostin Cramon osakkeita 17 euron hintaan 50 prosentin kurssilaskun jälkeen. Cramon osakekurssi jatkoi laskuaan aina 5 euron alapuolelle. Kolmannen ja viimeisen erän osakkeita ostin 6,6 euron hintaan. Cramon jälkeen seuraavat sijoitukseni olivat Kesko, Nordea ja Metso.

Tärkein opetus: 50 prosentin kurssilaskun jälkeen kurssi voi vielä laskea 50 prosenttia. Pohja on todennäköisesti syvempi kuin osaat ajatella.

2009
Kun osakekurssit jatkoivat laskuaan vuoden 2009 aikana pienensin ostoeriä. Nordnetin kaupankäyntikulut olivat nykyistä paljon alhaisemmat ja hankin osakkeita 400-500 euron erissä. Tosin toinen, ehkäpä suurempi rajoittava tekijä, ostojen suuruuden suhteen oli se, että olin edelleen opiskelija.

Tärkein opetus: Kun veri virtaa kaduilla, kahmi kaksin käsin. Varmista, että sinulla on valmius ostaa osakkeita silloin, kun muut myyvät.

2010
Vuonna 2010 avasin useita uusia positioita niin suomalaisissa kuin amerikkalaisissa yhtiöissä. Kurssit kuitenkin laskivat vielä reilusti, jolloin useat sijoitukset vaikuttivat epäonnistuneilta. Se oli pitkällä aikavälillä katsottuna kaukana totuudesta. Ensimmäiset sijoitukset amerikkalaisiin laatuyhtiöihin ovat osoittautuneet sijoituspäätösteni parhaimmistoksi. Harmi vain, että ostoni olivat niin pieniä.

Tärkein opetus: Et pysty ajoittamaan kurssipohjaa. Sijoita rohkeasti laatuyhtiöihin useassa erässä kohti kurssipohjaa. Laatuyhtiöt painuvat muiden mukana.

2011
Vuoden 2011 korjausliikkeessä ostin useita eri osakkeita alennusmyynnistä. Pepsiä, Uponoria, Securitasta, Wal-Martia, Procter&Gamblea ja Tietoa. Sittemmin usean sijoituksen tuotto on ollut erinomainen ja osinkotuotto hankintahinnalle on tänä päivänä erittäin korkea.

Tärkein opetus: Kun nousumarkkina hengähtää lisää panoksia. Korjausliike on sijoittajan mahdollisuus hankkia lisää osuuksia yhtiöistä edullisemmin. 

2012
Vuodelta 2012 helpoimmin nousee esiin Orionin ja Visan osakkeiden myynnit. Olin tyytyväinen ensimmäisistä suuremmista kurssivoitoista ja luovuin osakkeista aivan liian aikaisin. Lisäksi Orionin kohdalla pelästyin patenttien umpeutumiseen liittyvää spekulaatiota ja Visan kohdalla oli huolia maksamisen muuttumisesta ja Visan hinnoitteluun liittyvästä sääntelystä.

Tärkein opetus: Älä luovu laatuyhtiöistä, jotka ovat nousseet kurssipohjista, kesken nousumarkkinan. Ne todennäköisesti jatkavat matkaansa ylöspäin. Arvioi tarkasti myös sijoittajien laatuyhtiöön kohdistamia huolia. Muuttuuko toimiala, yhtiön liiketoiminta ja asiakkaiden käyttäytyminen todella niin nopeasti kuin media kirjoittaa ja miten yhtiö itse vie liiketoimintaansa uuteen suuntaan?

2013
Halusin kohottaa amerikkalaisten osakkeiden keskimääräistä osinkotuottoa ostamalla öljynporauslauttoja vuokraavan Enscon ja merikontteja vuokraavan Textainerin osakkeita. Vuoden kaksi yhtiöt maksoivat korkealla tasolla olevaa osinkoa. Sitten öljyn hinta laski, öljy-yhtiöt vähensivät poraustoimintaansa ja Enscon talous romahti. Myös merikonttien vuokrahinnat laskivat ja yksi suurimmista laivakuljetusyhtiöistä meni konkurssiin. Osinkojen leikkaus seurasi väistämättä.

Tärkein opetus: Ole varovainen etusyklisten yhtiöiden kanssa, joiden arvostus saattaa vaikuttaa edullisilta. Niiden tulos saattaa kuitenkin olla jo saavuttanut lakipisteensä ja saatat olla astumassa arvoansaan. Tuloslaskun myötä myös osinko ja osakekurssi laskevat ennemmin tai myöhemmin.

2014
Ostin Nokian Renkaiden osakkeita neljässä erässä laskevaan osakekurssiin, joka lasketteli alaspäin veroepäselvyyksien ja Venäjän markkinoihin liittyvien epävarmuustekijöiden vuoksi. Ukrainan kriisi oli voimakkaasti käynnissä. Vahva brändi, hyvät tuotteet ja vakavarainen talous kantoivat Nokian Renkaat kriisin ylitse. Riskinotto kannatti ja yhtiö on yksi salkkuni suurimpia sijoituksia.

Tärkein opetus: Osta laatuyhtiöitä, jotka ajautuvat tilapäisiin ja useimmiten yhtiöstä riippumattomiin vaikeuksiin. Huolestuneet sijoittavat painavat osakekurssin alas. Kun ohimenevä ongelma oikenee, osakekurssi korjaantuu.

2015
Vuonna 2015 ostin toisen erän Wal-Martia. Osakekurssi oli vajonnut suhteettoman alas 58 dollariin. Vuonna 2018 uskon, että sijoittajille alkaa hiljalleen valjeta, että kivijalkakauppa ei tule kokonaisuudessaan häviämään, kuten vuoden kahden takaisista kurssireaktioista saattoi päätellä. Ostin myös Vaisalan osakkeita 22 eurolla, kun yhtiö, jos muistan oikein ajoi sisään uutta toiminnanohjausjärjestelmää. Valitettavasti en ollut vielä saanut riittävää oppia arvoansoista ja ostin myös Textainerin osakkeita.

Tärkein opetus: Opi virheistäsi, monista onnistumisia. 

2016
Olen usean vuoden ajan käynyt kauppaa muun muassa Kemiran, Ramirentin, Nokian ja YIT:n osakkeilla. Erityisesti Kemira on liikkunut 10-12 euron vaihteluvälissä vuosikausia. Ostamalla kymmenellä eurolla ja myymällä kahdellatoista sijoittaja voi tehdä 20 prosentin tuoton. Ostamalla ja myymällä Kemiraa kuudesti olen tehnyt nettona noin 600 euroa. Pienillä panoksilla riski on pieni suhteessa kokonaisuuteen ja osinko antaa kohtuullista turvaa, jos ajoitus epäonnistuu.

Tärkein opetus: Pitkän aikavälin sijoittajalle ei ole häpeäksi hyödyntää markkinoiden irrationaalisuutta ja hyötyä lyhyen aikavälin kurssiliikkeistä. Kun markkinoita seuraa aktiivisesti oppii tuntemaan arvopapereiden tyypillisiä kurssiliikkeitä. Joillakin osakkeilla käydään kauppaa pitkään tietyssä kurssivälissä. Sijoittaja voi hyödyntää näitä lyhyen aikavälin hintavaihteluita.

2017
Vuonna 2017 nettovarallisuuteni arvo ylitti 300 000 euron rajapyykin ja osakesalkun arvo lähenteli loppuvuodesta 200 000 euron rajaa ylittäen sen jo heti tammikuussa. Aloittaessani säästämistä ja sijoittamista kymmenen vuotta aikaisemmin en uskaltanut moisia tasalukuja juuri ajatellakaan. Sijoittamisen kun aloitin kolmenkympin rahastosäästösopimuksilla.

Tärkein opetus: Määritä sijoitusstrategiasi heti sijoittamista aloittaessasi parhaimman ymmärryksesi mukaan. Voit muuttaa, täydentää ja hioa sitä myöhemmin. Tärkeintä on lähteä liikkeelle ja saattaa korkoa korolle ilmiö, oppiminen ja kokemuksen karttuminen alkuun.

Koska Suomi on lottokansaa, tiivistetään 10 vuoden tulos lottovertauskuvaan: Säästettyäni ja sijoitettuani 10 vuotta voin helposti sanoa saaneeni 6 oikein lotossa! Seuraavan 10 vuoden päästä uskon tuloksen olevan jo 7 oikein.

***
Hanki 10 vuoden sijoituskokemus itsellesi hankkimalla Vaurastumisen välineet.

3 kommenttia: