torstai 12. kesäkuuta 2014

Fixura kiristää hinnoitteluaan

Vertaislainapalvelu Fixura aloittaa perimään vanhoilta asiakkailtaan merkintäpalkkiota. Talletusten yhteydessä veloitettava maksu on ollut jo voimassa uusille sijoittajille jonkin aikaa. Merkintäpalkkio on suuruudeltaan 2 %, mikäli sijoitussalkun arvo on alle 100 000 euroa.

Palvelu kiristää näin hinnoitteluaan veloittamalla maksun siirrettäessä uusia varoja palveluun. Sikäli merkintäpalkkio on mielestäni väärä käsite. Merkintäpalkkion lisäksi Fixura veloittaa 0,9 % transaktiomaksun toteutuneista lainoista. Nostettaessa rahaa palvelusta veloittaa Fixura kiinteän 4 euron palkkion.

Fixuran yleisistä sopimusehdoista ei enää löydy merkintää lainan korosta veloitettavasta palkkiosta. Onhan toki turvallisempaa periä palkkio sijoittajien pääomasta ilman tuottosidonnaisuutta. Tällä hetkellä viidestätoista aktiivisesta lainastani yksi on perinnässä ja yhdeksän on ulosotossa. Toisin sanoen siis vain kolmasosaa myöntämistäni lainoista lyhennetään ja siten tuottoakaan ei tule.

Lainanottajilta Fixura perii avausmaksun (5 % lainasummasta), vuosittaisen välitysmaksun (2 % lainan kokonaissummasta) sekä 4 € tilihoitomaksun kuukausittain. Fixura ansaitsee tehokkaasti useasta kohtaa lainanantoa ja -ottoa. Vauhdittaakseen kasvuaan Fixura ilmoittaa palkanneensa (lehdistötiedote 30.5.) kuusi uutta myyntiedustajaa pääkaupunkiseudulle.

Kirjoitukseni tarkoituksena on herättää ajatuksia tuottovaatimuksesta, joka sijoittajalla tulee olla kattaakseen luottotappiot, pääomaveron sekä palvelun kulut. Huomioitavaa on myös, ettei sijoittaja voi verotuksessa vähentää luottotappioita korkotuotoista.

Kuten Fixura markkinoi, on sijoitus asuntosijoittamisen tapaan kassavirtasijoittamista sekä hyvin riippumaton osakemarkkinoista. Odotan mielenkiinnolla, kuinka perinnässä ja ulosotossa oleville lainoille käy. Odotukseni eivät valitettavasti ole kovin korkealla.

Lue myös aiemmat kirjoitukseni vertaislainauksesta:
Fixura - vauraaksi vertaislainaamalla?
Fixura tilannekatsaus

2 kommenttia:

  1. Tunnen muutaman kaverin, jolla on velkojen kanssa ongelmia ja voisin kuvitella juuri heidän käyttävän myös vertaislainauspalveluja, kuten fixsuraa. Tuntemieni kavereiden takia en ikinä sijoittaisi näihin. Riskit ovat mielestäni liian suuret.

    VastaaPoista
  2. Moi! Kyllä, olet oikeassa. Riskit ovat suuret ja pienen sijoituksen mahdollinen tuotto häviää helpost viimeistääni kuluihin. Pienellä sijoituksella (esim. 1000 €) ei voi helposti toteuttaa riittävää hajautusta, koska minimisijoitus yhteen lainaan on 100 €. Tosin hajautuskaan ei takaisi sijoituksen kannattavuutta, mikäli koko lainamassasta jää hoitamatta yhtä suuri osa kuin omalle kohdalleni on sattunut.

    VastaaPoista