torstai 29. toukokuuta 2014

Nollasta sataan kuudessa vuodessa

Kun maaliskuussa ehdin kirjoittaa 90 000 euron rajan kolkuttelusta, osakesalkkuni rikkoi yllättäen 100 000 euron rajan toukokuun lähestyessä loppuaan. On mahtavaa nähdä pitkäjänteisen työn tulos ja kehitys. Vuodesta 2008 vuoteen 2014 on vain kuusi täyttä vuotta. Tästä ajasta puolitoista vuotta olin vielä opiskelija, yhden vuoden ulkomailla työssä ja loput neljä vuotta  olen ollut työelämässä Suomessa. Kärsivällisyys, usko omaan strategiaan ja tänä päivänä katsottuna, markkinan yleinen kehitys on siivittänyt tähän tulokseen tavoitetta nopeammin.

Laskelmiini perustuvan tavoiteaikataulun mukaisesti tämän rajan rikkoutumisen olisi tullut tapahtua vasta ensi vuonna 2015. Pysyäkseni vuoden 2025 tavoitteessani vertaan vuotuista kehitystä vuotuiseen tavoitteeseen. Vuositavoitteet perustuvat 12 000 euron uuden pääoman lisäykseen ja kuuden prosentin tuottoon, jonka lasken luonnollisesti aina edellisen vuoden tavoitteen päälle.

Liitän ensimmäistä kertaa nähtäväksi ylläpitämäni graafin, joka kuvaa matkaa "nollasta" sadantuhannen euron osakesalkkuun. Vaikka salkku oli välillä rajustikin pakkasella vuosina 2008 ja 2009, aktiivisen seurannan aloituksesta lähtien salkku on käynyt vain kerran punaisella syyskuussa 2011. Kirjaan ylös kehityksen jokaisen kuukauden viidestoista päivä. Graafi kuvaa pörssin normaalia pomppivaa menoa. Nousu, hieman lyhyempi lasku, nousu, hieman lyhyempi lasku. Nyt odotetaan jyrkkää ja hieman pidempää laskua. Sitä ei ole vielä graafin elinaikana tapahtunut.


Pitkän laskun loistaminen poissaolollaan onkin ollut suurin yksittäinen syy salkun arvon nopeaan kasvuun. Nousumarkkinassa sijoittajan on helppo tuuletella onnistumistaan ja siten sijoitusstrategian toimivuus punnitaankin vasta laskumarkkinassa. Kurssiheilunnan vuoksi seuraan mielummin absoluuttisen osinkokertymän kehitystä. Kuusinumeroinen lukema Nordnetissa ei myöskään paranna elämänlaatua, vaikka se luokin tietyn turvallisuuden tunteen. Rajapyykkien ohittaminen lisää kuitenkin uskoa jatkaa valitulla tiellä. Osatavoitteet ovat niin sijoittamisessa kuin missä tahansa muussakin asiassa keino vahvistaa sitoutumista lopulliseen tavoitteeseen.

***
Ensimmäinen Tarina vaurastumisesta -tuote saatavilla oluttuopin hinnalla! Katso verkkokaupasta ja hanki puolisollesi jollet itsellesi!

4 kommenttia:

 1. Todella hienoa tai paremminkin erittäin ihailtavaa jos nämä esittämäsi tiedot ovat totta eivätkä vain liirumlaarumia lukijoiden saamiseksi blogillesi.

  VastaaPoista
 2. Moi, ja kiitos. Liirumlaarum ei kuulu blogini sisältöön, vaikka asiavirheitä saattaa välillä sekaan ajautua. Sijoitusten kehitys alasivulle on koottu yhteenveto jokaisesta vuodesta ja vuotuisesta kehityksestä. Tässä kohtaa on myös vielä kerran korostettava, että markkinakehitys on tehnyt valtaosan matkasta 100 000 euroon. Seuraavan kuuden vuoden aikana ei salkun arvo välttämättä osoita alinomaa ylöspäin. Ostaisin kuitenkin mielelläni jälleen aliarvostettuja osakkeita, kuten vuonna 2008 ja 2009!

  VastaaPoista
 3. Hieno saavutus, onnittelut siitä! Täytyy myöntää, että hieman kateellisena katselen tuota sijoitetun pääoman määrää ja arvonnousua. Perästä tullaan!

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista. Lisää entisestään uskoani omien tavoitteiden saavuttamisessa
  Http://kuusivuotissuunnitelma.blogspot.fi

  VastaaPoista