perjantai 13. marraskuuta 2020

Minusta tuli puolimiljonääri

Aina kuun puolivälissä kirjaan ylös salkkuni ja omaisuuteni kehityksen. Lokakuun päiväkirjamerkinnässä haaveilin puolen miljoonan euron rajapyykin ylittämisestä ja se toteutui vain pari viikkoa myöhemmin. Rokoterallin siivittämänä omaisuuteni arvo kohosi siis 502 000 euroon. Tähän lukuun summaan osakkeet, asunnot ostohintaan arvostettuna, vaihtoehtoiset sijoitukset hankintahintaan, käteisen ja luonnollisesti vähennän velat. Kokonaisvaralliuuteeni en laske hätärahastoa enkä perintönä saatuja rahoja, jotka pidän erillään omin neuvoin tehdyistä rahoista.

Vuoden 2020 aikana varallisuus on koronan ja osakkeiden hintakehityksen seurauksena kulkenut vuoristorataa. Helmikuussa varallisuuteni oli 470 000 euroa  ja kuukautta myöhemmin 390 000 euroa. Neljänsadantuhannen rajapyykki rikkoutui ensimmäisen kerran kuitenkin jo kesäkuussa 2019. Kolmensadantuhannen euron raja ylittyi maaliskuussa 2017. Sitä edeltävien satatonnisten kerryttämiseen kului kumpaiseenkin noin kaksi vuotta.


Omaisuudestani suurin osa on kiinni osakkeissa. Osakkeet edustavat noin 60 prosenttia, suorissa asuntosijoituksissa on noin 23 prosenttia ja erilaisissa vaihtoehtoisissa sijoituksissa (esimerkiksi kiinteistörahasto tai pikavippifirman osakkeet) 16 prosenttia. Käteistä on nytkin liikaa, koska minulla on tämän lukeman lisäksi hätärahasto. Käteinen kasvaa hitaasti muutamalla eri talletustilillä. Minulla olisi siis mahdollisuus seuraavaan suurempaan hankkeeseen. Edellisen puolikkaan sijoitusasunnon ostin vuonna 2017 ja velkaa minulla on ainoastaan 163 000 euroa. Velka lyhenee hitaasti, kaikki lainat ovat 25 vuoden maksuajalla.


Tänä vuonna olen vauhdittanut vaurastumista vuokraamalla omistusasuntoni, tehnyt keskimääräistä suuremman sijoituksen metsärahastoon ja toki kasvattanut osakesijoituksia. Nopeuttaakseni matkaa kohti miljoonaa minun tulisi ottaa lisää velkaa. Valtioiden raju velanotto ja koronatuet voivat nostaa inflaatiota, jolloin  hyvää velkaa ja reaaliomaisuutta kannattaisi olla reilummin. Samalla en ole valtavan innokas kasvattamaan riskiä, vaan taidan salaa tykätä varsin matalariskisestä strategiastani. Laitan edelleen lisää pääomaa osakkeisiin, mutta mielelläni löytäisin rahalle muitakin kohteita. Koronavuosi osoittaa, että omaisuuden arvo voi osakemarkkinoiden seurauksena heitellä satasellakin.

***
Kuinka sijoittaa ja vaurastua? Lue Vaurastumisen välineet.

4 kommenttia:

 1. Anonyymi15.11.20

  Katsoppas, melko samoissa lukemissa mennään. Itse olen koittanut tuota varallisuutta samalla tavalla mitata, ja tänään lukema näytti about 497500€. Huvittavaa tässä on se, että ostimme puolisoni kanssa juuri viime kuun aikana asunnon, josta varainsiirtoveron osuus oli 2600€. Eli ilman tuota varallisuuteni olis pyörähtänyt juuri ja juuri puolen miljoonan päälle. Mielenkiintoista on myös se, että reilun kuukauden kuluttua mittariin tulee ikää juurikin tuo 34 vuotta, joka sinullakin on. Monta vuotta olen blogiasi lukenut ja menoasi seurannut, kiitoksia matkan jakamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Olet itseasiassa sitten vuoden verran edellä, koska minulla tuli mittariin jo 35 vuotta. Kiitos blogin seuraamisesta ja onnea uuteen asuntoon!

   Poista
 2. Onnittelut! Aika huima summa ikäisellesi kaverille ja vieläpä itse säästettyjä rahoja?

  Itse liikun suunnilleen samoissa ikälukemissa, ja salkku tulee vähän perässä :) Näyttää siltä, että omakin sijoitusvarallisuuteni saattaisi ylittää 0,5M jopa ensi vuonna jos markkinoilla jatkuu hyvä vire ja jatkan lisäsijoituksia entiseen malliin (nyt salkku ehkä 420k).

  En tosin laske käteistä tms. mukaan (sijoitus)varallisuuteen, eli itse seuraan vain puhtaasti arvopapereita, se tuntuu jotenkin selkeämmältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tässä on vain "itse tienatut" rahat laskettu mukaan. Luvuista puuttuu vielä käteinen, joka on jäänyt yli vuokratuotoista. Sille pohdin tällä hetkellä kohdetta, jossa voisin hyödyntää myös velkavipua.

   Lasken käteisen mukaan, koska laskenta painostaa etsimään käteiselle työpaikkaa.

   Onnea sijoituksiin!

   Poista