torstai 13. toukokuuta 2021

Miten täysipäiväinen sijoittaminen vaikuttaa strategiaani?

Elantoni jäi sijoitustuottojen varaan, kun aloin onnekkaan töytäisyn seurauksena täysipäiväiseksi sijoittajaksi. Vaikka markkinat ovat olleet alkutaipaleella suosiollisia, muutos täysipäiväiseksi sijoittajaksi on sijoitusstrategian ja ajankäytön kannalta haastava. Sijoitusstrategiani on ollut vuosikymmenen ajan suhteellisen yksinkertainen. Sijoittaminen tulisi nähdä yrityksenä, liiketoimintana. Liiketoiminnassa pärjää parhaiten, kun keskittyy yhteen, tai korkeintaan muutaman asiaan, ja tekee sen hyvin. Kun olen tekemässä sijoittamisesta itselleni ammattia, sillä on vaikutus sijoitustoimintaani ja -strategiaan. Millaisia muutoksia näen tällä hetkellä?

Uutta pääomaa ei enää tule salkkuun

Yksi keskeisimmistä muutoksista uudessa tilanteesssani on se, etten tulevaisuudessa enää lisää sijoituksiini uutta pääoma samassa mittakaavassa kuin aiemmin. Vielä tämän vuoden ajan lisään pääomaa vaiheittain windfall-tuloistani, tämän jälkeen minun on aikalailla pärjättävä sillä, mitä minulla on. Tähän saakka vaurastumiseni onkin ollut pääosin hyvän palkan, korkean säästämisasteen ja kohtuullisen sijoittamisen vauhdittamaa. 

Sijoittamisen ensisijaisena tavoitteena on ollut luoda osinkotulot, joilla voin kattaa elinkustannukset. Toissijaisena tavoitteena on ollut kasvattaa kokonaisvarallisuutta. Kun uutta pääomaa ei tule salkkuun, sijoittamisen ensisijaiseksi tavoitteeksi muodostuu pääoman varjeleminen, riittävien sijoitustuottojen saavuttaminen ja niiden kasvattaminen vähintään inflaation tahdissa. Tämä on hyvin helppo kirjoittaa, paljon vaikeampi toteuttaa.

Kun uutta pääomaa ei tule salkkuun, minun on oltava aiempaa valikoivampi uusien sijoitusmahdollisuuksien suhteen. Tähän saakka olen uuden sijoitusidean saatuani voinut avata uuden position uuden pääoman voimin. Kun uutta pääomaa ei tule, on uusi sijoitus rahoitettava joko nostamalla sijoitusastetta eli vähentämällä käteisen määrää salkussa tai myymällä jokin olemassa olevista sijoituksista. 

Käteispositioni on kokonaisuudessaan tällä hetkellä suuri. Se on liian suuri, kun inflaatio on jo kovassa vauhdissa. Samalla omaisuusarvot ovat historiallisen korkealla. Tilanne on ristiriitainen. Markkinoilta on vaikea olla pois, koska rahalle on huonosti vaihtoehtoisia kohteita ja jos pääomaa ei sijoita, inflaatio syö sitä aiempaa nopeammin. En anna tämän suuresti vaikuttaa sijoitusstrategiaani, vaan jatkan sijoittamista yhtiöihin, jotka suurella todennäköisyydellä pystyvät maksamaan osinkoa korkean inflaation olosuhteissa ja vaikka osakekurssit laskisivat.

Osinkotuotoilla on elettävä

Osinkosalkkuuni on vuosien saatossa tilittynyt yli 45 000 euroa osinkoja ennakonpidätysten jälkeen. Olen sijoittanut osingot aina uudelleen nostamatta salkusta euroakaan. Vaikka arvosijoittaminen on jäänyt pahasti kasvusijoittamisen jalkoihin viimeisen vuosikymmenen aikana, olen tyytyväinen, että olen luonut osinkotulot, jotka kattavat elämisen peruskustannukset. Kirjoitushetkellä näkisin haastavaksi alkaa luoda osinkosalkkua tyhjästä. Jatkan kuitenkin osinkosalkun kasvattamaista tämän vuoden ajan tuhannen euron kuukausitahtia.  Osinkotulojen turvin voinkin rakentaa ja kehittää sijoitusstrategiani uutta osiota - spekulatiivista sijoittamista.

Koska osingot tuovat perustulon, minun on oltava aiempaa kärsimättömämpi alisuoriutuvien yhtiöiden suhteen. Jos yhtiö ei maksa osinkoa ja näkymät ovat huonot, on varat kiireesti sijoitettava uudelleen. Tällaisia yhtiöitä salkussani on tällä hetkellä jokunen koronan lyömä tapaus: Tallink ja Scandic. Vastikään myin salkustani Hennes&Mauritzin ja Tapestryn, jotka osuivat tähän ruutuun.

Arvonnousulla voita leivän päälle

Osingot, vuokrat, korot ja tuotto-osuudet tuovat minulle perustoimeentulon. Jos haluan kohentaa elintasoani, minun on luotava tuottoa arvopapereiden arvonnousun kautta. Tähän tarkoitukseen minulla on pyhitetty kaksi salkkua, toinen amerikkalaisia sekä toinen ruotsalaisia, suomalaisia ja saksalaisia spekulatiivisia sijoituksia varten. Pärjään hyvin jos nämä salkut tuottavat 10 prosenttia vuodessa verojen jälkeen ja jos kykenen muissa salkuissani luomaan ja kotiuttamaan arvonnousua muutaman prosentin salkkujen arvosta laskettuna. Tavoitteeni arvonnousuun tähtääville spekulatiivisille sijoituksille on toki korkeammalla.

Aiempaan nähden tärkeämpi osa sijoitusstrategiaani on siis sijoitustuottojen luominen arvonnousulla. Arvonnousulla tarkoitan realisoituja myyntivoittoja. Olen siis asettanut jokaiselle salkulle suhteellisen ja absoluuttisen arvonnousutavoitteen. En ole aiemmin asettanut tällaista tavoitetta, koska se ei ole ollut osa strategiaani. Tavoite on paremman sanan puutteessa ohjeellinen. Toisena vuonna voittoja tulee enemmän, toisena vähemmän ja joskus numero on negatiivinen. Esimerkki havainnollistanee asiaa parhaiten. Jos Tikkurilan ostotarjous menee lävitse, riittää sen tuoma voitto täyttämään tavoitteeni osinkosalkussa useaksi vuodeksi. (Osakkeet olisi kannattanut myydä markkinalla!) Kuten kuusi vuotta sitten, en tänäkään päivänä usko olevan kovinkaan hyvä myyntien ja ostojen ajoittamisessa. Haluan kuitenkin yrittää, kehittyä ja tavoitteen on määrä ohjata toimintaa haluttuun suuntaan.

Tämänhetkiset painopisteet

Kamppailen vielä hieman spekulatiivisen sijoittamisen suhteen. Paperilla olen määritellyt, kuinka haluan toteuttaa spekulatiiviset sijoitukset, mutta käytännön toteutus hakee vielä muotoaan. Ajoittain lipsun liian suureen määrään sijoituksia, ostan aleneviin kursseihin ja katson sijoituskohteita liikaa fundamenttien kautta, kun lyhyellä aikavälillä tärkeämpää voisi olla markkinan ja osakkeen sentimentti sekä tekniset seikat. On psykologisesti haastavaa operoida kahta eri strategiaa ja tämä voi tulla kompastuskiveni. Aion kuitenkin yrittää. Toisin kuin osinkosijoituksissani, spekulatiivisessa sijoittamisessa pyrin keskitetympään salkkuun, osakkeisiin joilla on momentumia ja selkeästi määritetyt stop-loss ja tavoitehinnat. Nämä kolme seikkaa poikkeavat suuresti osinkosijoittamisesta, joka on nojannut laajaan hajautukseen, hyvien yhtiöiden ostamiseen halvemmalla ja pitkään omistusaikaan. 

Spekulatiivisissa sijoituksissa, amerikkalaisissa yhtiöissä tarkalleen ottaen, olen päättänyt keskittyä kolmeen toimialaan, kannabikseen, 3D-tulostukseen ja verkkokauppaan. Vain keskittymällä pystyn sekä tuntemaan yhtiöt että niiden kurssiliikkeet. Näillä toimialoilla uskon olevan huomattavat tulevaisuuden mahdollisuudet, mikä takaa yhtiöille hyvän myötätuulen. Näiden yhtiöiden osakkeiden kurssiliikkeet ovat myös usein vauhdikkaita, mikä tarjoaa mahdollisuuden hyötyä kurssiliikkeistä. Kuten olemme viime viikkoina huomanneet, kasvuosakkeet menevät myös alaspäin. Siksi en jätä spekulatiivista sijoittamista ainoastaan kasvuosakkeiden varaan, vaan koetan samanaikaisesti käydä kauppaa myös hyvin tuntemillani arvoyhtiöillä. 

Yhteenveto

  • Päästrategiani on muuttumaton: Valtaosan sijoituksistani pyrin tekemään aliarvostettuihin osinkoyhtiöihin ja pitämään ne mahdollisimman pitkään.
  • Osinkosijoitusten aktiivisempi hoitaminen: Aktiivisesti mutta rauhallisesti pääoman kierrättäminen heikoista yhtiöistä vahvoihin ja parhaimpiin ideoihin rakentaen kasvavia osinkotuloja.
  • Kahden eri sijoitustyylin tasapainottaminen: Vaikka kahden sijoitustyylin yhteensovittaminen voi olla haastavaa, ne voivat myös tukea toisiaan. Kehittymällä paremmaksi esimerkiksi teknisessä analyysissä, kasvuyhtiöiden ymmärtämisessä ja opiskelemalla uusia toimialoja, voin olla parempi sijoittaja kokonaisuudessaan.
  • Arvonnousulla sijoitustuottoa: Tämä on vahvuudessaan uusi elementti sijoitustoimintaani, jolla haen päiviini mielenkiintoista sisältöä ja haasteita sekä luonnollisesti ajankäytölle korvausta rahan muodossa. Olen usein peräänkuuluttanut sijoitustoimintaani enemmän kurinalaisuutta. Arvonnousulla spekuloidessa ei voi pärjätä ilman sitä ja tämä tarkoittaa sijoitustoimintani kannalta aiempaa selkeämpien prosessien haltuunottoa.
  • Erikoistumalla etua: Osinkosijoittamisessa olen keskittynyt enimmäkseen teollisuusyhtiöihin, vaikka laajasti hajautettu salkku pitää sisällään monenlaista muutakin. Spekulatiivisessa sijoittamisessa pyrin keskittymään ja ymmärtämään kolmea valittua toimialaa.

***
Yksi toimiala, jolla tavoittelen arvonnousua on kannabis. Lue kannabiksesta tarkemmin tästä.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi13.5.21

    Lopettaisit vaan ton härväyksen, minimoisit kulut ja antaisit ajan hoitaa hommansa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En taida heti saada kiinni mitä tarkoitat härväyksellä. Ajoittain syullistyn liian nopeisiin liikkeisiin, mutta suuri osa omistamistani osakkeista on ollut salkussani jo toista vuosikymmentä.

      Poista