torstai 27. toukokuuta 2021

Suomalainen, ruotsalainen ja amerikkalainen ostos

Sijoituspäiväkirja

Toukokuu 2021

Toukokuussa tein pikkiriikksen 100 kappaleen  lisäyksen Fondiaan 7,36 euron hintaan. Yhtiössä on pieniä merkkejä pääsemisestä takaisin jaloilleen ja mahdollinen positiivinen tulos Suomen ulkopuolisilla markkinoilla parantaisi Fondian tuloksentekokykyä. Näen Fondian vakaana palveluyhtiönä, joka pystyy jakamaan hyvää osinkoa heikkoinakin aikoina. Fondian osakkeella on käyty kauppaa 7 ja 8 euron välissä koronakuopasta lähtien ja olen hyödyntänyt tätä vaihtelua satelliittisalkussani muutamaan otteeseen. Myönteisillä uutisilla voisivat kirittää osakekurssin uudelle tasolle.  

Vaihdoin pitkästä aikaa salkkuuni lisää dollareita ja ostin erän Virtu Financialia. Virtu on amerikkalainen market maker, joka pitää huolta eri arvopapereiden likviditeetistä. Yhtiö on hyötyy markkinoiden volatitliteetista ja volyymistä, joita molempia on viimeisen vuoden ajan riittänyt. Yhtiön liikevaihto ja tulos ovatkin taaksepäin katsoen kovassa kasvussa. On mahdollista, että näiltä osin yhtiöllä on heikommat ajat edessä. Virtun liiketoiminta on kuitenkin hyvin skaalautuvaa eli liikevaihdon kasvattaminen ei ole vaatinut merkittäviä investointeja. Yhtiö maksaakin yli kolmen prosentin osingon ja se maksaa vain noin neljänneksen tuloksestaan osinkona. Eteenpäin katsovalla P/E:llä yhtiö arvostetaan kertoimella 7. Virtun ROE on korkea noin 64 %.

Ostin myös ruotsalaisen vähittäiskauppias ICAn osakkeita. Oriolan tapaan ICAn tulosta rasittaa Ruotsin apteekkiliiketoiminnan kova kilpailu ja koronan heikentämä kysyntä. ICA on kuitenkin Ruotsin suurin ruokakauppias, sillä on pienimuotoista pankkitoimintaa ja taseessaan kiinteistöjä. ICA toimii myös Baltiassa Rimi ketjullaan. Katsoin, että pieni erä kansankodin ruokakauppaa voisi sopia salkun kivijalkaan osinkotuloja kasvattamaan. ICA ei välttämättä ole halpa, mutta jos apteekkiliiketoiminta jonain päivänä tervehtyy Ruotsissa tulos paranee nykytasolta. Sillä välin tasainen ruokakauppa mahdollistaa kohtuullisen osingonjaon.

Toukokuussa osakesalkkuni (osinkosalkku, satelliittisalkku ja ETF-salkku yhteenlaskettuna) arvo nousi 376 000 euroon ja kasvua oli noin kymppitonni, josta puolet uutta pääomaa. Kokonaisvarallisuus kipusi 620 000 euroon (605 000 euroa). Suurehko nousu selittyi etenkin uudella pääomalla, mutta myös muut sijoitukseni kehittyivät suotuisasti.

***
Katso uudet Vaurastumisen välineet pakettitarjoukset verkkokaupasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti