torstai 2. helmikuuta 2017

Rättifirmaa salkkuun

Sijoituspäiväkirja


Tammikuu 2017

Kuun alussa ostin salkkuuni ruotsalaisen Hennes&Mauritzin osakkeita. Sijoittajat olivat huolissaan yhtiön voimakkaista kasvupanostuksista ja kysyntätilanteen heikkenemisestä. Investoinnit kasvuun olivat painaneet kannattavuutta historialliselta tasoltaan. Yhtiön osakekurssi oli painunut vuoden 2016 aikana yli 300 kruunun tasolta 250 kruunuun. Tammikuun loppua kohti kurssi jatkoi laskuaan aina 235 kruunuun, jolloin ostin vielä toisen erän osakkeita myytyäni viimeisen erän Nordnetissa olleita rahastoja.

Millaisia olivat H&M:n investoinnit vuonna 2016? Verkkokauppa laajeni 11 uuteen maahan, fyysisiä kauppoja avattiin 425 kappaletta, eli reilusti yli yksi päivässä, ja H&M laajeni kolmeen vallan uuteen maahan. Oma sijoitusideani perustui siihen, että H&M:n voimakkaat kasvuinvestoinnit tulisivat pienenemään lähivuosien aikana, ja sen myötä yrityksen myynti ja kannattavuus tulisi kohenemaan. Sillä välin lähes 4 prosentin osinkotuotto takaisi kohtuullisen pohjatuoton.

Salkkuni on kieltämättä rönsyillyt voimakkaasti. Muoti- ja vaatealalta omistan jo kolmea eri yhtiötä: Coachia, VFC:tä sekä nyt Hennes&Mauritzia. Samassa järjestyksessä kulkee myös yhtiöiden markkinapositointi. Coach keskittyy luksus- ja designtuotteisiin, VFC lukuisiin ulkoilu- ja muotibrändeihin ja H&M puolestaan edullisen hintaluokan pukimiin. Sijoitukseni Coachiin oli vuonna 2014 ja on yhä luonteeltaan enemmän spekulatiivinen. Yhtiön liiketoiminta on osoittanut selviä piristymisen merkkejä, joten irtautuminen Coachista on keino selkiyttää salkkuani ja ehkäpä keskittää sijoituksia VFC:hen.

Ramirentin osakekurssi valahti jälleen alle seitsemän euron. Spekulatiivisessa satelliittisalkussani olin tehnyt osakkeella kauppaa viimeksi vuoden 2016 lopussa ostettuani osaketta 6,89 euron hintaan lokakuussa ja myytyäni osakkeet 7,34 eurolla. Ostin tällä kertaa Ramirentiä takaisin osinkosalkkuuni. Mikäli kurssi matkaa jälleen reilusti seitsemän euron paremmalle puolelle, olen valmis myymään osakkeet.  Jos osake laskee lähemmäksi kuutta euroa, olen valmis ostamaan lisää kerätäkseni keväällä erän osinkoja. Suomen rakennusmarkkina ja Euroopan kohentuva tilanne kannattelenee Ramirentin liiketoimintaa vielä tovin ja mikäli uusi toimitusjohtaja saa yhtiöstä tehoja irti, voi Ramirent kelvata salkkuun hieman pidemmäksikin aikaa.

Tammikuu kääntyi kohti loppuaan Donald Trumpin virkaanastujaisista. S&P 500 indeksi liikkui yhä lähellä historiallista 20 000 pisteen rajaa. Korkotaso Euroopassa oli yhä ennätyksellisen alhainen, kun Yhdysvalloissa FED oli jo aloittanut korotukset. Yhdysvaltain työttömyys oli erittäin matalalla tasolla. Osakesalkkuni arvo lähenteli 180 000 euron merkkipaalua ja kokonaisvarallisuus ylitti 290 000 euron tason. Houkuttelevasti arvostettuja laatuyhtiöitä oli vaikea löytää, mutta tähän suuntaan olen päiväkirjassani kommentoinut aina vuodesta 2008 lähtien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti