perjantai 24. helmikuuta 2017

Katsaus vaihtoehtoisiin sijoituksiini

Kokonaisvarallisuudestani noin 11 % eli hieman yli 30 000 euroa on sijoitettuna kohteisiin, joita kutsun vaihtoehtoisiksi sijoituksiksi. Niillä tarkoitan sijoituksia tyypillisten osake- tai kiinteistömarkkinoiden ulkopuolelle. Koska osakemarkkinoiden hintakehitys on epävakaata, vaihtoehtoisilla sijoituksilla pyrin tuomaan vakautta tuottoihin ja arvonkehitykseen.

Olen sijoittanut suoraan vertaislainaukseen, vertaislainausta harjoittaviin yhtiöihin, yritysluottoihin, S-ryhmän osuuksiin sekä erääseen kiinteistörahastoon. Miten näillä sijoituksilla on mennyt?

Fixura

Fixuran lähettämän joulutervehdyksen mukaan sijoittajien saama keskituotto vuonna 2016 oli 12,5 %. Henkilökohtaisesti olen vuosittain nostanut sijoittamiani rahoja ulos Fixuran palvelusta. Vuonna 2012 sijoittamastani 1200 eurosta olen nostanut 760 euroa. Alla olevassa kuvassa näkyy jäljellä olevien lainojen tila. Käytännössä suuri osa lainoista, joihin Fixuran kautta sijoitin, ovat päätyneet perinnän kautta ulosottoon. Valitettavasti yksityissijoittaja ei voi vähentää luottotappioita sijoitustuotoista. Olenko ollut vain epäonninen vai kehno valitsemaan sijoituskohteita?


Vertaislainausta harjoittavat yhtiöt

Selkeästi suurin (20 000 €) vaihtoehtoisten sijoitusteni kokonaisuus on sijoitukset vertaislainausta harjoittaviin yhtiöihin. Olen sijoittanut niin tuottoa.fi, korkeatuottoinen.fi ja topfinance.fi palvelujen kautta niiden taustalla olevien yhtiöiden osakkeisiin. Yhtiöt maksavat sijoituksilleni 7-10 % suuruista osinkoa.

Kaikki kolme palvelua ovat laskeneet uusille sijoituksille maksamaansa tuottoa alkuperäisestä kymmenestä tai kahdeksasta prosentista seitsemään. Yhtiöiden liikevaihdot ja tulokset ovat kasvaneet voimakkaasti. Yhtiöt ovat saaneet merkittävän määrän pääomia sijoituksista sekä varmastikin saaneet ulottuvilleen edullisempia rahoituslähteitä. Osingot ovat kuitenkin tulleet kuukausittain tililleni ja suunnitelmanani on pitää sijoitukset kunnes houkuttelevimpia kohteita tulee kohdalle.

Yritysluotot

Sijoitin yritysluottoihin Fundu-palvelun kautta ensimmäisen kerran aivan vuoden 2015 lopussa. Aluksi sijoitukseni kohdistuivat kertalyhenteisiin lainoihin, mutta sittemmin kuukausilyhenteisiä lainoja on ollut kattavammin tarjolla ja olenkin pyrkinyt keskittymään niihin tai laina-ajalta lyhyisiin siltalainoihin.

Toistaiseksi suurinta osaa luotoista on lyhennetty aikataulussaan. Valitettavasti alkuvaiheessa kertalyhenteisiin luottoihin tekemääni, kaksi suurinta sijoitusta, ovat takaisinmaksussaan yli kuukauden myöhässä. Muutoin, pienenä pankkiirina toimiminen on mielenkiintoista. Lainanlyhennyksinä palautuva pääoma mahdollistaa uudet sijoitukset yhtiöihin, joiden liikeidea, talous ja rahoitustarve ovat sijoituksen väärti.

S-ryhmän osuudet

Vaihtoehtoisiin sijoituksiini luen myös S-ryhmän osuusliikkeiden jäsenyydet. Olen sijoittanut neljääntoista osuuskaupan jäsenyyteen. Oman kirjanpitoni mukaan kaikki niistä eivät maksaneet osuuspääoman korkoa viime vuonna, joten tänä kesänä on hyvä käydä ne lävitse ja mahdollisesti päättää jäsenyys niissä osuusliikkeissä, jotka ovat päättäneet koronmaksun. Jäsenyydet ovat kuitenkin olleet tuoton ja riskitason yhdistelmältään houkutteleva pieni sijoitus.

***
Seuraa Tarinaa vaurastumisesta Facebookissa.

6 kommenttia:

 1. Anonyymi24.2.17

  Mietitkö vastuullisuutta sijoittaessasi, vai menetkö vain tuotto-riski edellä?

  Mietin itsekin joskus noita vertaislainoja ja pikavippifirmojen osuuksia kun niitä ensimmäisiä kertoja alettiin markkinoimaan. Itselläni ei oikein antanut luonto periksi lähteä rahastamaan muiden taloudellisella ahdingolla, joksi kaikki perinteisten pakkien ulkopuolella tapahtuvan korkeariskisen kulutusluotto/pikavippi toiminnan lasken. Katsoin että olet sijoittanut myös tupakkateollisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En juuri mieti vastuullisuutta. Olen hyvin liberaali, jokainen tekee omia päätöksiään. Koen, että korkeakorkoiset luotot tuottavat arvoa niiden ottajille, koska ovat sellaisen ostaneet koron hinnalla. Muutoinhan he eivät olisi lainaa ostaneet. Sijoittajana tuen taloutta ja yhteiskuntaa verojen ja pääoman muodossa.

   Poista
 2. Noista olen kokeillut vertaislainausta (Twino) mutta omaatuntoa kolkutteli sen verran että lopetin sen touhun.

  VastaaPoista
 3. Juuri tänään kolahti postiin ilmoitus Osuuskauppa Eepeen edustajiston vaaleista. Nyt pitäisi vain löytää ehdokas, joka seisoo vahvasti osuusmaksun koron takana, jotta Eepee pysyy jatkossakin hyvänä sijoituksena.

  Vinkki siis kaikille Osuuskauppojen jäsenyyksiin sijoittaneille - ääntä kannattaa käyttää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, veikkaanpa, että pian alkaa tulla aika lunastaa näitä sijoituksia.

   Poista
  2. Noh eipä hätiköidä

   Poista