perjantai 27. tammikuuta 2017

10 syytä miksi pidän osakesijoitamisesta

Osakesijoittaminen ja pörssiyhtiöt ovat kiinnostaneet minua hyvin pitkään. Yläasteiässä leikkelin Kauppalehdesta osakesijoittamiseen liittyviä artikkeleita ja kokosin niitä kansioon. Keräsin myös Kauppalehden mukana tulleita osakesijoittamiseen keskittyviä liitteitä kokonaisuudessaan.

Osakesijoittaminen unohtui useaksi vuodeksi lukion ja varusmiespalvelun ajaksi. Kiinnostukseni heräsi uudelleen opiskeluaikana. Aloitin kuukausittaisen rahastosäästämisen. Osakkeet alkoivat olla selkeästi yliarvostettuja. Keräsin jälleen Kauppalehdestä artikkeleita, jotka viittasivat lähestyvään kurssilaskuun. Oli vuosi 2007 ja joulukuussa aloitin suorat osakesijoitukset lunastettuani rahastosijoituksia sekä käyttämällä kesä- ja osa-aikatöistä kertyneitä säästöjä.

Nyt lähes 10 vuotta myöhemmin osakesijoittaminen on yksi pisimpään jatkuneita harrastuksiani. Harrastus, joka tuottaa minulle yli 400 euroa kuukaudessa pelkästään osinkotuloina. Käytän sijoittamiseen paljon aikaa. Usein pohdin, että käytänkö siihen aikaa jopa liian paljon? Toisaalta, kukapa ei käyttäisi harrastuksiinsa aikaa. Miksi pidän osakesijoittamisesta?
 1. Osakesijoittaminen on tuottava harrastus.
 2. Osakesijoittamisen tulokset ja onnistuminen on helposti mitattavissa.
 3. Opin jatkuvasti uutta. Osakesijoittaminen kehittää ja opettaa. 
 4. Työskentelen liike-elämässä, joten kehityn myös ammatillisesti.  
 5. Osakesijoittamisessa onnistuu pitkällä aikavälillä.
 6. Osakesijoittamista voi harrastaa mistä vain - aina kotisohvan lämmöstä linja-autoon.
 7. Harrastuksen kuluista voi tehdä verovähennyksiä (kirjallisuus, internet, työhuone yms.).
 8. Osakkeet ja talous on kiinnostava keskusteluaihe ystävien kanssa.
 9. Osakemarkkinoilla on jatkuvasti mielenkiintoisia tapahtumia (brexit, trump...)
 10. Osakesijoittaminen antaa turvaa pahan päivän varalle.
Miksi sinä tykkäät sijoittamisesta?

***
Seuraa Tarina vaurastumisesta blogia myös Facebookissa.

12 kommenttia:

 1. Tosi hyviä perusteluja. Tykkään osakesijoittamisessa myös siitä, että siinä saa tehdä päätöksiä itsenäisesti. Työelämässä joutuu perustelemaan aina niin suurelle joukolle, ja usein arvovaltaisin/äänekkäin/suosituin määrää suunnan. Sijoittamisessa ei tarvitse vääntää kenenkään kanssa vaan riittää kun perustelee päätökset itselleen. Salkku sitten kertoo menikö oikein vai väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Minäkin olisin mielelläni täysipäiväinen pääomanhoitaja!

   Poista
  2. No ainakaan et ole kovinkaan kaukana tavoitteestasi =)

   Poista
 2. Hyvät perustelut. Allekirjoitan jokaisen :)

  VastaaPoista
 3. Anonyymi28.1.17

  Tämä voi kuulua kohtaan 3 ja 4, mutta mielestäni osakesijoittaminen kasvattaa yleissivistystä. Ymmärrät miten yritys toimii, tiedät yhtiöistä ja toimialoista paljon enemmän mitä vain lehtiä lukemalla sekä ymmärrät talouden syklistä paremmin.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi29.1.17

  Minulle introvertille on lisäksi tärkeää, ettei tarvitse olla suoraan tekemisissä vastapuolen kanssa. Esimerkiksi asuntosijoittaminen on luotaantyöntävä ajatus, koska se edellyttää jatkuvaa kontaktia vuokralaisiin, mutta pörssikauppa on nimetöntä. Kukaan ei ole minulle katkera voitostani eikä tappiosta tarvitse syyttää ketään muuta. Ei tarvitse selitellä ja omatunto pysyy puhtaampana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, osakesijoittaminen on kliinistä sijoittajan niin halutessaan.

   Poista
 5. Hyvin olet tiivistänyt tämän homman hyvät puolet! Silti vaan tunnen itseni jotenkin likaiseksi kapitalistisiaksi enkä oikein kehtaa jutella tästä harrastuksesta kuin harvojen ja valittujen kanssa.

  Sinänsä harmi kun pidän sijoittamista aidosti kiinnostavana ja olisi kiva olla ylpeä harrastuksistaan :.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti on tarkkaan valittava miten ja kenen kanssa sijiottamisesta keskustelee. Hyvin yksityiskohtaisesti puhun sijoittamisesta vain muutaman ystävän kanssa.

   Poista
 6. Voi voi oispa itsekin aiemmin kiinnostunu niin olisi muhkeampi salkku ja osingot

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

   Poista
 7. Itse en pidä koko hommasta. Ainoa lainalaisuus osakesijoittamisesssa tuntuu olevan sen mielettömyys, kaaottisuus ja järkeenkäymättömyys :D harrastan koko hommaa vain siksi, että uskon sen olevan pitkällä tähtäimellä rahojen tilillämakuuttamista parempi vaihtoehto.
  Toisaalta en ymmärrä miksi en vain käytä rahojani asuntoihin ja saa huomattavasti parempaa tuottoa. Tulonlähteiden hajauttaminen lienee syynä.

  VastaaPoista