sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Kuinka suhtaudun kurssilaskuun?

Viime viikon laskurytinöissä osinkosalkkuni arvosta pyyhkiytyi noin 8000 euroa. Valitettavasti olin ehtinyt tekemään muutamat osakeostot juuri ennen korjausliikettä ja minulla on Nordnetissä käteistä tällä hetkellä vähänlaisesti. Kuukausittainen säästösummani on kuitenkin tulossa jälleen salkkuun ja toisen mokoman säästän sivuun. Lisäksi minulla on hätärahastossa yli 20 000 euroa, vaihtoehtoisista sijoituksista on vapautumassa lisää pääomaa ja luottolimiittiäkin on käytössä 50 000 euroa. Ostovoimaa siis tarvittaessa piisaa, kuinka aion toimia?

Viimeksi osakesalkkuni arvo laski suhteellsiesti saman verran helmikuussa. Kyllä, vuonna 2018. Osakekurssien laskussa ei siis harmita kuin se, että en tullut myyneeksi muutamia satelliittisijoituksia, joita en laske kuuluvan salkkuuni pitkällä aikajänteellä. Uskon, että kurssilasku ei tule merkittävästi muuttamaan ensi vuoden osinkonäkymiä. Sijoitukseni tulevat tuottamaan edelleen kasvavan määrän osinkoja. Laskeva arvostustaso tarjoaa taas mahdollisuuden tehdä parempia ostoksia osinkovirran kasvattamiseksi.

Spekulatiivisessa salkussa Degirossa ostin jo takaisin osakkeita, joita olin tullut myyneeksi ennen kurssilaskua. Sain samat osakkeet samoihin hintoihin takaisin, kun olin ne alunperin hankkinut. Osinkosalkussani en tule tekemään nopeita liikkeitä. Todennäköisesti teen lokakuussa vielä yhden osakeoston ja kaksi marraskuussa. Harkitsen edelleen vakavasti myös osakemyyntejä. Esimerkiksi Nesteen kurssitasoa pidän yhä aivan liian korkeana, koska pitkällä aikavälillä on mielestäni epätodennäköistä, että yhtiö kykenee ylläpitämään nykyisen kannattavuustasonsa.

Koska sijoitusstrategiani ei nojaa markkinakehitykseen, ennustan blogissani harvoin markkinoiden suuntaa. Oletan kutienkin, että nykyinen korjausliike on laskumarkkinan alkua. Koska korjausliike oli jyrkkä, uskon, että kurssit nousevat kuukauden aikajänteellä. Mikäli satelliittisijoitusteni kurssitasot palautuvat, myyn muutaman sijoituksen kassan kasvattamiseksi. Keskipitkällä aikavälillä uskon kurssien laskevan voimakkaammin.

Suhtaudun ja valmistaudun kurssilaskuun siis usealla tapaa:

  • Varmistan, että minulla on ostovoimaa eli käteistä tai luottolimiittiä.
  • Toteutan sijoitusstrategiani päälinjoja tinkimättömästi: ostan kuukausittain hyviä yhtiöitä, jotka maksavat osinkoa kriteerieni mukaan.
  • Saatan myydä yliarvostettuja osakkeita kasvattaakseni käteisen määrää ja hyötyäkseni toteutuneesta kurssinoususta.
  • Pyrin hyötymään kasvaneesta volatiliteetista, kurssivaihtelusta, spekuloimalla osakkeiden hintakehityksellä lyhyellä aikavälillä.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi21.10.18

    Kuulostaa, että olet valmistautunut laskuun hyvin.

    Mainitsit että saattaisit käyttää lainarahaa sijoittamiseen jos osakkeiden hinnat putoaa reilusti. Oletko jo miettinyt, miten tunnistat laatuosakkeet jotka ovat laskeneet ilman niihin suoraan liittyvää syytä niistä jotka ovat laskeneet syistä jotka liittyvät itse firmoihin?

    Tälläkin hetkellä on löydettävissä firmoja, jotka ovat aika hyvissä ostohinnoissa (tai "laskumarkkinassa") kuten WBA ja SJM mutta niihin en itse laittaisi lainarahaa, koska olen lukenut myös tosi uskottavia negatiivisen puolen kirjoituksia kyseisistä firmoista.

    Itsekin saattaisin uskaltaa käyttää lainarahaa, jos laatufirmat kuten JNJ ja MMM esimerkiksi tippuvat alhaisille P/E luvuille.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Jos ja kun arvostustasot laskevat, tulen varmastikin keskittymään ostoissa jo salkussa oleviin yhtiöihin, jotka olen pääosin todennut omistamisen arvoisiksi. Minulla on toki myös tarkkailulista yhtiöistä, joita haluaisin omistaa, jos ostokriteerini täyttyvät.

    Hyvä nosto tuo SJM. Otin sen tarkkailulistalleni. Se voisi myös toimia spekulatiivisena sijoituksena: monet kulutustuoteyhtiöt liikkuvat verrattain alhaisella tasolla verrattuna moniin muihin sektoreihin.

    VastaaPoista