perjantai 29. kesäkuuta 2018

Lomaa, laskelmia ja osakeostoja

Sijoituspäiväkirja

Kesäkuu 2018

Ostin toisen erän lisää hotelliyhtiö Scandicin osakkeita. Scandicin kurssi oli laskenut kahdeksan prosenttia ensimmäisestä ostokerrastani. Mielestäni Scandicin liiketoiminta kehittyy hyvään suuntaan, esimerkiksi Cumulus liiketoimintakaupan myötä. Yhtiön bisnes on suhteellisen suojattu alkaneen kauppasodan vaikutuksilta, vaikka liikematkustaminen (70 % nukutuista öistä) voikin vähentyä, jos kauppasota johtaa lamaan. Scandic maksaa puolet vuotuisesta osingostaan syksyllä ja Ruotsin kruunu on houkuttelevalla tasolla kasvattaakseni sijoituksia ruotsalaisissa yhtiöissä.

Vielä kesäkuun lopussa etsiskelin yhteen vuokra-asunnoistani vuokralaista. Asunto on ollut tyhjänä kesäkuun alusta lähtien. Odotetusti mutta valitettavasti vuokralaisehdokkaat alkoivat aktivoitua kesäkuun loppua kohden. Olen myös ollut kesäloman ulkomailla, mikä on vaikeuttanut vuokralaishankintaa. Näyttääkin siltä, että katettavakseni tulee kerralla kaksi tyhjää kuukautta. Tyhjien kuukausien välttämiseksi jatkossa aion muotoilla vuokrasopimuksen ensimmäisen mahdollisen päättymispäivän heinäkuun loppuun. Suuri osa opiskelijoista etsii asuntoa elokuun alusta lähtien.

Kuun alussa osallistuin lisäksi VMP:n ja Kojamon osakeanteihin. Molempien yhtiöiden kurssit suuntasivat antihinnan alareunalta ylöspäin. Merkitsin molempia yhtiöitä pienehkön määrän, VMP:tä 300 kappaletta ja Kojamoa 100 kappaletta. Käsittelin merkintää erillisessä kirjoituksessa pari viikkoa sitten. Varallisuuteni kehittyi suotuisasti lähes 214 000 euroon ja osakesalkkuni arvo ylsi lähes 365 000 euroon. Osinkokertymä vuoden puoliväliin mennessä oli noin 4500 euroa.


Kesälomalla tein tarkat laskelmat pääomatuloistani seuraavalle kahdelle täydelle vuodelle. Ne luonnollisesti pitävät sisällään useita arvioita, oletuksia tiettyjen asioiden säilymisestä nykyisellään sekä odotuksia muutamien suunnitelmien toteutumista odotetulla tavalla. Toisin sanoen laskelmat pitävät sisällään paljon epävarmuutta, mutta ne on kuitenkin laadittu ilman ylimittaisia odotuksia. En tässä kuukausikatsauksessa paljasta vielä laskelmien tuloksia, koska ne vaativat vielä viimeistelyä ja täydentämistä. Loppuvuoden aikana tulen kuitenkin käsittelemään laskelmia ja johtopäätöksiäni. Voi olla, että minusta voisi tulla sijoittaja nopeammin kuin olen koskaan ajatellutkaan.

***
Seuraa tarinaa vaurastumiesta myös Twitterissä.

6 kommenttia:

  1. Niin, eikö ole yllättävää, että tulokset voivat toteutua jo aikaisemmin kuin on varovaisissa laskelmissa päätellyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävää kyllä, että yllätyin. :)

      Poista
  2. Siellä se siintää, lähestyy lähestyy :=)

    VastaaPoista
  3. Hei, sattuisitko tietämään löytyykö jostain hyvää analyysiä scandicista? Ajattelin alkaa tutkimaan kyseistä yritystä tarkemmin, mutta jokin "tarttumapinta" helpottaisi heikkouksien ja vahvuuksien vertailua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, ei tainnut kummoista löytyä, mutta kannattaa googlata "Scandic analys" ja katsoa sijoittajasuhdesivuilta yhtiötä seuraavaat analyytikot ja heidän pankkien sivuilta etsiä analyysiä.

      Poista
    2. Harmi, täytyy yrittää etsiä jotain. Pitää varmaan kirjoittaa oma jos päätän tutkia yritystä enemmän. Kiitos vinkistä kuitenkin.

      Poista