sunnuntai 8. heinäkuuta 2018

Neljä sijoitusideaa keskikesään

Vaikka osakemarkkinat ovat edelleen korkeasti arvostettuja, markkinoilta löytyy usein tilaisuuksia tarkkaavaiselle sijoittajalle. Sijoitustyylinäni on usein tarttua laadukkaana pitämiini yhtiöihin, joiden osakekurssi on laskenut, ja omistaa niitä pitkään. Luonnollisesti kurssilaskulle on aina jokin syy, mikä tarkoittaa sitä, että en aina onnistu sijoitushetken tai yhtiön valinnassa. Yhtiön tai toimintaympäristön ongelmat voivat jatkua ja sijoittavat voivat painaa yhtiön osakekurssia yhä vain matalammalle.

Spekulatiivisessa salkussani ostin hiljattain Cardinal Healthin (CAH) osakkeita. Lääkkeiden ja terveystuotteiden jakeluun (apteekki- ja tukkukaupat) keskittyvien yhtiöiden osakekurssit laskivat voimakkaasti, kun Amazon ilmoitti ostaneensa pienen lääkkeiden verkkokaupan. Ostetun yhtiön liikevaihto on 100 miljoonaa dollaria, kun Cardinal Healthin liikevaihto on 120 miljardia dollaria. Lisäksi CAH on keskittynyt lääkkeiden tukkukauppaan sairaaloille ja muihin terveydenhuollon laitoksiin eikä vähittäiskauppaan. Myyn Cardinal Healthin osakkeet, jos ja kun markkinat toivottavasti tulevat järkiinsä. Mikäli kurssi notkahtaa entisestään - myyn myös.

Mitä muita osakkeita olen tarkkaillut?

Johnson Controls International (JCI)

Johnson Controls on teollisuusjättiläinen noin 23 miljardin euron liikevaihdolla. Se valmistaa tuotteita muun muassa lvi-tekniikkaan, palontorjuntaan ja energian varastointiin. Yhtiö on monille tuttu Varta brändistä, mutta yhtiö markkinoi tuotteitaan myös monilla muilla tuotemerkeillä. Nykymuodossaan yhtiö syntyi Johnson Controlsin ja Tycon fuusiosta, josta eriytettiin autonistuinten liiketoiminta omaksi yhtiökseen. 56 prosenttia yhtiön liikevaihdosta tulee Yhdysvalloista ja 30 % palveluista, loput tuotemyynnistä. JCI:n osakekurssi on ottanut viime aikoina takapakkia. Tulos ja liikevaihto ovat olleet vielä kasvussa, mutta toki yhtiön liiketoiminta on suhdanneherkkää. JCI tarjoaa kolmen prosentin osinkotuoton ja maksaa voitostaan noin puolet osinkona.

KraftHeinz (KHC)

Kulutustuoteosakkeet ovat laskeneet etenkin Yhdysvaltain osakemarkkinoilla runsaasti. Olen tutustunut vanhaan tuttuun ketsuppivalmistajaan, johon vuonna 2015 liitettiin Kraft Foodsin elintarvikeliiketoiminnat, jonka brändeistä suuri osa on suomalaisille tuntemattomia. Ehkäpä Heinzin kautta yhtiöllä on kokonaisuudessaan mahdollisuus laajentaa valikoimaansa kaupoissa ympäri maailman? KraftHeinz maksaa noin 3,9 prosentin osinkotuoton ja maksaa noin 60 prosenttia tuloksestaan osinkoa. KHC:n kurssi on noussut pohjilta ja ei ole erityisen edullinen. Jos kulutustavarasektorin osakkeet lähtevät laajemmalla rintamalla nousuun, KHC on varmastikin yksi hyötyjistä ja korkeahko osinko tuo sijoittajalle tasaista kassavirtaa.

Invesco (IVZ)

Amerikkalainen Invesco on suuri sijoituspalveluyhtiö. Sen pääbisneksenä ovat aktiiviset rahastot, mutta se on voimakkaasti laajentunut ja laajentumassa pörssilistatuissa rahastoissa, ETF:ssä. Hiljattain Invesco osti Guggenheimin liiketoiminnan ja ETF:t. Siten, olen itsekin usean Invescon ETF:n osuudenomistaja. Yhtiön hallinnoitujen pääomien määrä on viime kvartaalien aikana pysynyt paikoillaan, minkä seurauksena Invescon osakekurssi on laskenut jyrkästi. Alemman arvostustason myötä Invesco maksaa 4,5 prosentin osinkotuottoa 42 prosentin osingonjakosuhteella. Invescossa sijoittajaa tulee huolestuttaa myös alenevat hoitopalkkiot sekä mahdollisen laskusuhdanteen vaikutus hallinnoitavien pääomien määrään.

***
Lue lisää amerikkalaisiin yhtiöihin sijoittamisesta ja hanki Vaurastumisen välineet.

4 kommenttia:

  1. Anonyymi8.7.18

    itse en ole kiinnostunut noista, koska niiden marginaalit ja vapaa kassavirta ovat melko heikkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Johnson Controlsilla on kohtuullinen EBIT-% ja jos synergiaedut toteutuvat paranee se entisestään.

      Poista
    2. Anonyymi10.7.18

      Itse omistin JCI:tä ennen fuusiota, fuusion jälkeen JCI:n ongelmana on pääkonttori Irlannissa, jolloin välittäjät (ainakin IB ja Nordnet) pidättävät 20% lähdeveron osingoista. Suomen ja Irlannin välinen verosopimus kuitenkin asettaa lähdeveron 0%:iin, joten Suomen verottaja ei huomioi Irlantiin maksettua 20% lähdeveroa vaan ottaa täyden Suomen veron osingoista. Ylimääräinen 20% pitäisi hakea takaisin Irlannin verottajalta. Liikaa vaivaa. Jos tilanne muuttuu olisi JCI selkeästi kiinnostavampi.

      Poista
    3. Hyvä huomio! Kiitos! Tuota en ottanutkaan heti ensitarkastelussa huomioon. Saksalaiset lisäverot riittävät minulle tässä kohden myös.

      Poista