lauantai 14. syyskuuta 2019

6 vuotta tavoitteeseen

Aloittaessani tätä blogia 2013 kirjasin tavoitteekseni saavuttaa taloudellinen riippumattomuus vuonna 2025. Siihen on enää kuusi vuotta aikaa. Tavallaan tämä kirjoitus on nurinkurinen. Olen tälle vuodelle asettanut tavoitteekseni julistautua taloudellisesti riippumattomaksi. Näyttää kuitenkin siltä, että en ole palkkatöistä hyppäämässä pois vielä tänä vuonna. Varasin loppuvuodeksi parin viikon lomamatkan, jolla toivon selvittäväni suunnitelmiani ja ajatuksiani. Tällä hetkellä ajatukseni tähtäävät alkuvuoteen, koska pelkästään irtisanomisaikani palkkatyöstä on kolme kuukautta.

Taloudellinen riippumattomuus tulee vuosi vuodelta ja kuukausi kuukaudelta sijoitustulojen osalta lähemmäksi. Samalla se tuntuu kuitenkin siirtyvän kauemmaksi. Päätin lopettaa talletukset osinkosalkkuuni toistaiseksi pörssin arvostustason ja yleisen taloustilanteen vuoksi. Osinkotuloni eivät siis tule kasvamaan aivan samaa tahtia kuin hahmottelin vuosi sitten kassavirtalaskelmassani. Koska jatkan sijoittamista salkussani jo olevalla käteisellä ja järjestelemällä sijoituksiani uudelleen, osinkotuloni tulevat todennäköisesti ensi vuonna vielä kasvamaan.

Asuntomarkkinat huolettavat minua erityisesti asuntojen vuokrattavuuden suhteen. Löytyykö sijoitusasuntoihin jatkossa maksukykyisiä vuokralaisia ja säilyykö vuokrataso nykyisellään?  Jos heittäydyn pois palkkatöistä ja asun ulkomailla, ei asuntojen vuokrausta voi hoitaa itse ja välittäjän ei tarvitse välittää tyhjistä kuukausista. Vaihtoehtoisista sijoituksista S-juna on hiipunut lähes täysin ja kulutusluotoille asetettiin korkokatto, jonka vuoksi lunastin osan pikavippiyhtiöihin tekemiäni sijoituksia. Kuten aiempinakin vuosina, sijoitustuottojen metsästys on toinen työni, ja mielellään sellainen myös tuleva ammattini.

Viime vuoteen nähden:
  • Kokonaisvarallisuuteni on kasvanut 47 000 eurolla noin 416 000 euroon.
  • Osakesalkun arvo on kohonnut noin 24 000 eurolla noin 240 000 euroon.
  • Suoraan asuntoihin sitoutunutta varallisuutta on 107 000 euroa.
  • Vaihtoehtoisia sijoituksia ja käteistä noin 70 000 euroa.
  • Absoluuttinen osinkotuottoni yltää vuonna 2019 noin 6700 euroon.
  • Viime vuoden tapaan en ole vuonna 2019 laittanut käyntiin yhtään merkittävää vaurastumisen vauhtipyörää. Olen tehnyt ainoastaan yhden suuremman kertasijoituksen kiinteistörahastoon, mutta tulen loppuvuoden aikana lunastamaan toisen kiinteistörahaston, jolloin kokonaisvaikutus sijoitustuottoihini voi olla jopa negatiivinen. 
Tämä on kirjoitussarjan seitsemäs blogimerkintä. Varallisuuteni kasvu on säilynyt edellisvuosien tasolla absoluuttisesti laskettuna. Prosentuaalisesti kasvu on siis hiipunut vuosi vuodelta. Suurta pottia on vaikeampi kasvattaa prosenteissa kaksinumeroisin luvuin pitkään, koska säästämisen, sijoituksiin lisättävän pääoman, merkitys vuosi vuodelta pienenee.  Koska en ole käynnistänyt uusia vauhtipyöriä, esimerkiksi uusia asuntosijoituksia, vauhti ei hevillä tule kasvamaan.

Tavoitteeni vaikuttaa olevan lähempänä kuin alunperin olen kaavaillut, en ole kovinkaan valmis uusia vaurastumisen vauhtia edistäviä hankkeita käynnistämään. Sijoitustuloni kun riittäisivät jo nyt kattamaan kustannukseni. Tällä hetkellä strategiani on varmistelumoodissa. En ota uusia suuria riskejä, jatkan osakesijoittamista sekä olemassa olevien sijoitusten optimointia ja hoitamista. Katson mikä on elämäni suunta, ja kuinka sijoitustoimintani sekä sijoitustuloni voivat sitä tukea. Vaurastuminen on lopulta vain väline, ei päämäärä.

***
Ala sinäkin vaurastua. Lue Vaurastumisen välineet.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi15.9.19

    olisi mielenkiintoista nähdä mikä olisi tuotto jos myisit asuntosi nyt pois? (myyntihinta - välittäjänpalkkio - vastikkeet - rempat - varainsiirtovero - vuokrauskulut + vuokrat - lainan lyhennys - ostohinta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä jonkinlaisen suuntaa antavan laskelman voisi tehdä.

      Poista