torstai 30. lokakuuta 2014

Verkkotunnuksen hankinta

Uusi vaurastumisen vauhtipyörä?

Tämän vuoden tärkeimpiä tavoitteitani on ollut yritystoiminnan käynnistäminen päivätyön rinnalle. Paremminkin tavoite on ollut voimassa jo useamman vuoden. Vasta tänä vuonna perustin osakeyhtiön, jonka alla voin toteuttaa sivuhankkeita ilman, että verottaja vie valtaosan mahdollisista tuloista. Palaan varsinaisesti osakeyhtiön perustamiseen kirjoituksissani myöhemmin. Tällä kertaa käsittelen tärkeällä tavalla sivuhankkeeseeni liittyvää toimenpidettä: verkkotunnuksen hankintaa.

Tähtään uuden vaurastumisen vauhtipyörän käynnistämiseen, Verkkotunnus eli käytännössä sivustonnimi.com on lähes välttämätön ensiaskel, mikäli sivuston tarkoituksena on tavoittaa suuria kävijämääriä. On todettava, että vaatimukset verkkosivuston webhotellille vaihtelee juuri kävijämäärien suhteessa. Oletko sinä suunnitellut yrityksen perustamista tai oman verkkotunnuksen hankintaa blogillesi?

Valintakriteerit webhotellille

Omassa hankkeessani on kyse uudesta yrityksestä ja verkkosivustosta. Siksi kiinnitän huomiota tärkeysjärjestyksessä seuraaviin asioihin: 1) hinta, pitääkseni kulut alhaisina, 2) palveluntarjoajan maine, ja 3) mahdollinen palvelutason laajennettavuus. Hinnan osalta tarkastelin palvelupakettia, joka mahdollistaa Wordpress blogin hallinnoinnin. Tämä palvelu on aina kalliimpi, kuin pelkän verkkotunnuksen hankkiminen. On muistettava, että löytyy hivenen edullisempiakin tapoja hallinnoida omaa verkkotunnusta ja sivustoa. Henkilökohtaisesti tarvitsen kuitenkin edullisen vaihtoehdon, joka on helppokäyttöinen ja mahdollistaa sivuston helpon perustamisen.

Vertailin aluksi  muutamia hosting-palveluntarjoajia, suomeksi webhotelleja. Käytettyäni aiemmin Bluehost.com palvelua sekä opittuani paljon bloggaamisesta tämän blogin kautta, en ollut täysin poissa mukavuusalueeltani.  Webhotellit houluttelevat asiakkaita edullisella ensimmäisen vuoden maksulla. Tarjousjakson jälkeen palvelun hinta nousee huomattavasti. Tällä hetkellä Bluehost.com haluaa minulta erään verkkotunnuksen uusimisesta lähes 160 dollaria, mikä tosin sisältää muutamia lisäpalveluita. En aio tätä kuitenkaan maksaa ja avatessani uutta osoitettta kiinnitin huomiota normaaliin ylläpitomaksuun.

Vertailussani annoin toisen mahdollisuuden Bluehostille, jota useat amerikkalaiset bloggarit suosittelevat. Käyttööni soveltuva ja samalla vaatimattomin Bluehostin palvelupaketti sisälsi liikaa ominaisuuksia ja kapasiteettia. Tästä syystä palvelun hinta oli kallis 12,49 dollaria kuukausi ("normaali hinta" 25 dollaria). Vilkaisin lävitse myös Pohatan käyttämän Namecheapin, josta en kuitenkaan helposti löytänyt itselleni sopivaa tarjoomaa.

Lopulta päädyin valitsemaan Godaddy.com palvelun, joka mainostaa itseään yhtenä suurimmista webhotelleista. Sivuston käyttöliittymä vaikutti myös mielestäni huomattavasti selkeämmältä kuin aikaisemmin käyttämäni Bluehostin sivusto. Sen kanssa minulla on usein ollut vaikeuksia löytää ylipäätään polku blogin moderointiin. Bluehostin kautta ylläpitämäni blogi on sittemmin kuihtunut ja käytännössä kuollut, vaikka käytön helppous tai vaikeus ei siihen syy ole ollutkaan. Godaddy.com veloitti 12 jaksosta 0,98 €/kk ("normaali hinta" 7,43 €/kk).

Verkkotunnuksen ostaminen

Aivan ensimmäiseksi kirjauduin Ostohyvitys.fi palveluun, joka maksaa bonuksentapaisesti hyvitystä palveluun liittyneiden verkkokauppojen kautta tehdyistä ostoksista. Alkuvaiheessa on tärkeää valita oikea vaihtoehto pelkän verkkotunnuksen tai esimerkiksi blogin välillä. Perustamisvaiheessa kannattaa luoda sähköpostiosoite, jota et välttämättä käydä aktiivisesti sivuston asioiden hoitamiseen. Vaikka roskapostin suodattamiseen on olemassa Wordpressia varten omat lisäosat, käsitykseni on, että osasyynä oli sähköpostiosoitteen rekisteröinti verkkotunnuksen alle.

Verkkotunnusta ostettaessa webhotelli tarjoaa useita lisäpalveluja. Yksi harkitsemisen arvoinen palvelu voi olla anonymiteetti. Kaikkien verkkosivustojen omistajien tiedot ovat nähtävillä muutamalla, mikäli tätä ei erikseen osta salattavaksi. Loppuvaiheessa maksaminen tulee tehdä luottokortilla tai esimerkiksi Paypalilla. Koska yritykselläni ei ole luottokorttia käytän, omien ja yrityksen rahojeni pitämiseksi erillään, Paypalia. Viimeiseksi Godaddy.com pyytää vahvistamaaan sähköpostiosoitteen ja verkkosivuston tili on lopulta käytettävissä.

Oma verkkotunnus ilmaiseksi

Lopppulasku verkko-osoitteen hankinnasta vuoden mittaiselle jaksolle oli 9,38 €. Ostaessani palvelun yrityksen nimiin vältyin arvonlisäverolta. Yritystä varten maksutositteen sai kätevästi tulostettua tai tallennettua .pdf-tiedostona. Seuraavana päivänä Ostohyvitys.fi palvelu ilmoitti rekisteröineensä bonustapahtuman. Tapahtuman suuruudeksi sähköpostiviesti ilmoitti 40,19 euroa. Illan kääntyessä yöksi tätä kirjoittaessani, en kyennyt laskemaan mistä tämä luku muodostui? Joka tapauksessa bonuksen suuruus tästä summasta olisi  toteutuessaan 20 % eli käytännössä ensimmäinen vuosi olisi lähes ilmainen. Uutena Ostohyvitys.fi käyttäjänä saat verkkotunnuksen avaamisesta 10 euron lahjakortin.

Verkkotunnuksen hankinta lyhyesti:
Valitse itsellesi sopivin palvelu. Useimmiten yksinkertaisin on alkuvaiheessa helpoin, mutta ota huomioon mihin suuntaan haluat sivustoasi kehittää. Hintaa verratessasi tarkista palvelutaso, huomioi tarjousjakson jälkeinen kustannustaso sekä liittymisvaiheen kampanjat ja kick-backit.

Mikä on mielestäsi helppo ja edullinen tapa luoda oma verkkotununnus ja ylläpitää blogia?

2 kommenttia:

  1. Olisi tosi kiinnostavaa kuulla kokemuksiasi yritystoiminnan käynnistämisestä päivätyön rinnalle! Sivutoiminen yrittäjyys kun tuntuu Suomessa olevan monelle vieras alue. Olisi myös kiva kuulla yrityksen perustamiseen johtaneesta prosessissa, jos kerran tämä tavoite on ollut voimassa jo useamman vuoden. Tsemppiä sivutoimisen yrittäjän uralle!

    VastaaPoista
  2. Moi! Kiitos kiinnostuksesta. Kyllä, minulla on jo yrityksen perustamisen kiemuroista juttu puoliksi kirjoitettuna. Sekin on tainnut olla jo vuoden alusta puoliksi valmiina. Yksi menestystekijöistä taitaakin olla helposti tunnistettavissa: asioiden saattaminen loppuun. Siinä minulla on parannettavaa.

    VastaaPoista