lauantai 18. lokakuuta 2014

Mistä ostan kirjat edullisimmin?

"Beware of little expenses, a small leak will sink a great ship" -Benjamin Franklin

Suurinta roolia blogissani ja sijoituspäiväkirjassani näyttelee osakesijiottaminen. Pyrin kuitenkin aina pitämään huolta yleisestä kulutasostani ja kiinnittämään huoiota yksittäisten hankintojen edullisuuteen. Jokainen säästetty euro voidaan laittaa taseen paremmalle puolelle kasvamaan.

Tätä tavoitetta ei suoranaisesti tue eräs harrastuksistani. Jo vuosia tapanani on ollut kerätä ja lukea liiketoimintaa ja sijoitamista käsittelevää kirjallisuutta. Kerran tai kaksi vuodessa teen tilauksen verkossa. Aiemmin olen käyttänyt hankintoihin Amazonin saksalaista tai englantilaista verkkokauppaa. Mielikuvani on ollut, että Amazon on edullisin kauppapaikka. Voisi kuvitella, että maailmanlaajuisena toimijana sekä maailman suurimpana verkkokauppana hinnat olisivat edullisimmat. Tein kuitenkin vertailua eri verkkokauppojen välillä ja huomasin, että asia ei suinkaan ole näin.

Kirjakauppavertailu - edulliset kirjat

Otin vertailuun kaksi yritystoimintaa käsittelevää kirjaa sekä yhden liiketoimintastrategiaa käsittelevän teoksen. 4 hour work week on Tim Ferrisin legendaarinen opus liiketoiminnan käynnistämisestä ja sen automatisoinnista niin, että omistajan on käytettävä siihen vain minimaalisesti aikaa. Toinen kirja The 100 dollar start-up käsittelee puolestaan pienimuotoisen yritystoiminnan käynnistämistä minimaalisin kustannuksin.

Viimeinen vertailukohde kovakantinen The end of competitive advantage korostaa kilpailuetujen nopeutuvaa häviämistä ja keinoja, joilla yritykset voivat tällaisessa toimintaympäristössä selviytyä. Viimeinen on mielenkiintoista luettavaa myös osakesijoittamisen kannalta kirjan käsitellessä lukuisia yritysesimerkkejä.

Hintavertailuun otin Amazonin, Adlibriksen, Bookdepository.com:in, Booky.fi:n sekä CDON.com:in. Näistä neljä viimeistä kuuluu Ostohyvitys.fi:n ohjelmaan, jonka kautta verkkokaupan asiakas saa bonuksen tapaisesti ostoistaan prosentuaalisen hyvityksen. Vertailun voittajan ratkaisikin lopulta Ostohyvitys.fi:n bonus, joka veii CDON.com:in viimeisessä kaarteessa paalupaikalle.

Vaikka ero ensimmäiseksi ja toiseksi edullisimman välillä on pieni, huomionarvoista on lähes 15 euron ero ensimmäisen ja viimeisen välillä. Halvimman ja Amazonin välillä ero on kolme euroa, jota kasvattaa Amazonin tilaukselle lisäämät rahtiveloitukset. Tämän havainnon jälkeen poistin sivuiltani Amazon.comin mainoksen. En halua suositella palveluita, jotka eivät ole sivustoni lukijoille hyödyllisiä.

Huomioitavaa on, että vertailussa en ole ottanut huomioon rahtikuluja. Koska useammassa kauppapaikassa (CDON.com, bookdepository.com tai Adlibris) on mahdollisuus saada rahtivapaa toimitus joko kanta-asiakkaana tai tietyn tilauskoon täyttyessä, on asiakkaalle lopulta merkitystä vain tuotteiden hinnoilla. Juurikin Amazonin hintakilpailukykyä edellisiin nähden heikentää entisestään juuri rahtiveloitus.

Kymppi kerrallaan kohti vaurastumista

Aktiivisen hintavertailijan on hyvä ottaa huomioon Ostohyvitys.fi:n bonukset, jotka voivat kääntää ostotilanteen ohjelman piiriin kuuluvan kauppapaikan eduksi. E-kirjoihin mieltyneille Ostohyvitys.fi sivustolta löytyy edellisten verkkokauppojen lisäksi myös e-kirjoihin erikoistuneita kauppapaikkoja. En ole suomalaisia riivaavien vihreiden bonusten ystävä niiden sitoessa ostajan yhteen ketjuun. Ostohyvitys.fi vapauttaa kuitenkin verkko-ostajan valitsemaan kullekin sopivimman kauppapaikan. Tällä hetkellä uudet käyttäjät voivat saada 10 euron lahjakortin sivuston kampanjassa.  Etu kannattaa hyödyntää, koska Mr Money Mustachea lainatakseni miljonääriksi tullaan kymppi kerrallaan.

Tämän kirjoituksen muistutuksia itselleni ja lukijoille ovat:

4 kommenttia:

 1. Suurin osa kirjoista kannattaa mielestäni ostaa käytettyinä. Niistä suurin osa on niin hyvässä kunnossa ettei se haittaa ja hinta on edullinen uusiin verrattuna. Esimerkiksi play.comissa ei ole ehkä niin hyvät valikoimat kuin monissa muissa, mutta sieltä voi ostaa käytettyjä kirjoja ainakin Englanniksi kirjoitettuna. Tämä on yksi varteenotettava vaihtoehto.

  VastaaPoista
 2. Rahallisesti varmasti säästää kovasti. En ole uskaltanut esimerkiksi Amazonista tilata käytettyjä, koska en tiedä minkälaisessa kunnossa kirjat tulevat. Jostain syystä huolehdin ostamastani kirjasta, enkä ryttää kansia ja sivuja. Sallin itselleni tämän pienen "tuhlaamisen" sijoituksena henkiseen pääomaan.

  VastaaPoista
 3. Löytyykö näitä kirjoja kirjastosta?

  VastaaPoista
 4. Sekin on toki aina vaihtoehto, mutta en ole katsonut. Hankin kirjat kirjahyllyynn harrastuksesta ja sekä sen takia, että voin pitää kirjaa lukemistossa ikuisesti. Kykenen harvoin lukemaan kirjan neljässä viikossa. Toisaalta en myöskään enää asu Suomessa, täältä paikallisesta kirjastosta näitä teoksia ei löydy. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista