torstai 1. joulukuuta 2016

Synkkä marraskuu oli vilkas sijoituskuukausi

Sijoituspäiväkirja


Marraskuu 2016

Marraskuu oli ehkäpä ennätyksellisen vilkas kuukausi sijoitustapahtumien osalta. Myin YUM Brandsista irronneen spin-offin, YUM China Holdingsin, joka oli Kiinan markkinoille keskittynyt YUM Brandsin franchisee. Halusin pitää yhtiölukumäärän jonkinlaisessa hallinnassa, vapauttaa dollareita ja uskon, että franchisorina YUM Brands hyötyy YUM Chinan mahdollisesta menestyksestä. Lisäksi YUM Brands säilytti osingonmaksunsa ennallaan ja ilmoitti ostavansa kahdella miljardilla takaisin omia osakkeitaan.

Yksi myyntitappio ja myyntivoitto

Myin verovähennyksiä varten Textainerin osakkeet, joiden arvo luonnollisesti pomppasi kymmenisen prosenttia lähes heti myyntini jälkeen. YUM Chinan ja Textainerin myynneillä rahoitin ostokseni VF Corporationiin ja uusilla talletuksilla ostin saksalaisen Fielmannin osakkeita. Käsittelin näitä uusia osingonkorottajia tarkemmin edellisessä merkinnässäni. Textainerista syntynyt myyntitappio nollasi veroseuraamukset myyntivoitosta Nordnetin osakkeella.

Päädyin siis myymään Nordnetin osakkeet, joista yhtiön pääomistaja oli tehnyt ostotarjouksen lunastaaksensa yhtiön pörssistä. Tein Nordnetilla nettona osingot mukaan lukien yli 120 prosentin tuoton. Vuotuiseksi tuotoksi tuli 30 %. Nordnetistä irronneiden varojen puolikkaalla hankin lisää Betssonin osakkeita 85 kruunun hintaan. Kohtuullisen arvostuksen lisäksi osakkeelle sai hieman reilun 5 prosentin osinkotuoton. Nordnet myynnistä jäi jäljelle vielä noin 1000 euron edestä kruunuja odottamaan uutta sijoituskohdetta.

Kaksi kahdensadan kappaleen ostoa

Edelliskuun kaupoilla ylsin marraskuussa Nordnetin 5 euron palkkiotasolle. Halusin hyödyntää alhaisempaa kustannustasoa tekemällä lisäyksiä pieniin positioihini. Ostin 200 kappaletta Technopoliksen osakkeita hieman yli kolmen euron hintaan. Marraskuussa Technopolis ilmoitti myyneensä suomalaisia kiinteistöjään keskittyäkseen toteuttamaan strategiaansa, jossa yhtiö vähentää painoaan Suomessa ja laajenee Pohjoismaissa ja Baltiassa. Jään mielenkiinnolla odottamaan, onko yhtiön strategiavalinta oikea. Riskinä on ostaa kalliiksi arvostettuja kiinteistöjä kuplamaisissa olosuhteissa. Etuna voi olla vakaampi liiketoiminta, joka ei ole aivan yhtä riippuvainen Suomen talouskehityksestä.

Ostin myös HKScania 200 kappaletta lisää. HKScan ei ole likimainkaan laadukas osingonkasvattaja, jollaisia tavoittelen salkkuuni. Vahvan taseen, ensi vuonna valmistuvien investointien sekä uuden johdon avulla yritys voinee kyetä käänteeseen. Uskon, että pienikin myynnin ja kannattavuuden parannus voi johtaa kurssinousuun. Tämän vuoden tulosheikennys saattaa kuitenkin merkitä matalampaa osinkoa ensi keväänä. HKScan on kärsinyt vähittäiskauppiaiden hintakilpailusta. Omasta mielestäni siinä on laantumisen merkkejä, mikä toivottavasti helpottaa painetta ruoanvalmistajien suuntaan. Sijoitukseni on spekulatiivinen ja irtaannun yhtiöstä heti tilaisuuden tullen.

Kuukauden yhteenveto

Vilkas kuukausi kaivanneekin lyhyen yhteenvedon:

Myynnit
 • YUM China Holdings
 • Textainer
 • Nordnet
 • Odin Energi rahasto
Ostot
 • VF Corporation
 • Fielmann
 • Betsson
 • Technopolis
 • HKScan
Osakesalkkuni ja kokonaisvarallisuuteni kehittyivät kuun 15. päivän seurannassa vain vaatimattomasti, mutta kuun loppua kohden salkun ja varallisuuteni arvot nousivat molemmat jälleen uudelle kymmentuhannelle. Toivottavasti pörssi kantaa vielä joulukuun puoleenväliin niin vuodesta 2016 tulee tilastoissani oikein loistava.

6 kommenttia:

 1. Anonyymi1.12.16

  Itellä varallisuus nousi lopuksi 6000€ 3105000 euroon, mikä oli yllätys koska odotin nollakuukautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttavaa olla monimiljoonakerhossa! Hieno kuukausi!

   Poista
  2. Anonyymi1.12.16

   yksi nolla liikaa lopussa :)

   Poista
 2. Näyttää siltä että homma etenee suunnitelmien mukaisesti.

  Yritin Nordnetin sivuilta löytää tietoa siirryinkö korkeammalle palkkiotasolle mutta en löytänyt mistään. Böö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tulee Nordnetin postilaatikkoon viesti, mikäli palkkiotaso muuttuu.

   Poista
 3. Mukavasti ostoja yhdelle kuukaudelle =)

  VastaaPoista