lauantai 10. joulukuuta 2016

Mitä tehdä operaattoreille - DNA ja Telia

Osallistuin DNA:n osakeantiin, jossa merkitsin 100 kappaletta yhtiön osakkeita. Niillä aloitettiin kaupankäynti joulukuun alussa. Vincitin tapaista nopeaa kurssinousua ei kuitenkaan ollut odotettavissa eikä sitä myöskään tapahtunut. Ostin DNA:n osakkeita vailla selkeää tavoitetta. Vaihtoehtoja minulla oli useita:
 1. Myydä osakkeet pienellä voitolla, jos osakekurssi saa tuulta alleen.
 2. Pitää osakkeet yli ensi kevään osinkokauden ja tarkastella tilannetta uudelleen.
 3. Keskipitkällä aikavälillä korvata Telian paikka ydinsalkussani.
 4. Pitää DNA Telian rinnalla ydinsalkussa.
Telia on ollut salkussani riippakivi. Olen ostanut Teliaa aina hivenen väärällä hetkellä, vuotta 2008 ja 2009 lukuunottamatta aina yli neljän euron osakekurssilla. Osinkosijoittajalle Telia on kaksi kertaa vuodessa maksettavan osingon vuoksi houkutteleva, mutta se ei suinkaan saa olla syy pysyä Telian omistajana. DNA:han nähden Telia on luonnollisesti suurempi, sen liiketoiminta on maantieteellisesti hajautetumpaa ja vetäytyminen Euraasiasta voi olla osakkeenomistajalle taloudellisesti hyvä ratkaisu.

Marraskuussa Telia ilmoitti ostaneensa norjalaisen Phoneron, joka palvelee yritysasiakkaita ja julkista segmenttiä. Telia on siis välittömästi laittanut yritysmyynneistään (esimerkiksi Espanjan Yoigo ja Nepalin Ncell) vapautuneita varoja työhön. Yritysostolla Telia kasvattaa markkinaosuuttaan Norjan B2B-segmentissä kolmestatoista prosentista 26 prosenttiin. Vuoden 2015 Tele2 yritysoston jälkeen Telia on synergiaetujen ansiosta kääntänyt Norjan liiketoiminnan tuottamaan huomattavia voittoja. Telian osakekurssia on varjostanut ja painanut sen liiketoimiin liittyvät epäselvyydet Euraasiassa. Pitkän aikavälin sijoittajalle tällaiset tilanteet voivat kuitenkin olla enemmän mahdollisuus kuin huoli.

DNA on puhtaasti kotimaan markkinoille keskittynyt operaattori. Se on vakavarainen (omavaraisuusaste 45 %) ja kannattava tehden lähes 10 % liiketulosta. DNA:lta odotetaan noin 5 prosentin osinkotuottoa ensi vuonna. Mikäli myyn osakkeet osingonjaon jälkeen, olettaen että kurssi pitäytyy nykytasollaan, saan sijoitukselle noin 10 prosentin vuosituoton. Mikäli Telia laskee osinkonsa tämänvuotisesta kolmesta kruunusta kahteen kruunuun, vähimmäisosinkoon johon yhtiö on sitoutunut, heikkenee Telian osinkotuotto myös noin 5 prosentin tasolle vuonna 2017.

Sekä Telia että DNA sopivat osinkosijoittajan salkkuun luomaan tasaista kassavirtaa. Kun yhtiöiden vuoden 2016 tilinpäätökset valmistuvat alkuvuodesta, on aika tarkastella tilannetta tarkemmin uudelleen. Toistaiseksi en tee yhtiöiden osalta nopeita siirtoja. Saatan jopa hankkia Teliaa lisää, jos osakekurssi laskee uudelleen 3,5 euron tuntumaan. DNA:ta tuskin hankin lisää, koska yleensä pyrin pitämään sijoitukset puhtaasti kotimarkkinoihin keskittyvissä yrityksissä pieninä. Pitääkseni yhtiömäärän salkussani yhtään kurissa saatan luopua DNA:sta, mikäli sijoittajat innostuvat puhaltamaan osakkeen hintaan hieman lisävauhtia.

Piensijoittajan ei tarvitse noudattaa tarkkaan määriteltyjä sääntöjä ja on lopulta vastuussa vain itselleen. Molemmat yhtiöt ovat salkussani tärkeimmän tavoitteeni, osinkotulojen vuoksi. Näin ollen arvelen, että tulen lopulta päätymään vaihtoehtoon numero neljä. Palkasta säästetyille rahoille on aina haastavaa löytää niiden ansaitsema, riittävän hyvä, sijoituskohde. Kevään osinkokautta odottaessa onkin jälleen pohdittava kuukauden sijoituskysymystä: mitä ostettaisiin seuraavaksi?

***
Mikäli yksittäisten osakkeiden riskit huolestuttavat, rakenna itsellesi ETF-osinkosalkkuLue lisää tarkemmin.

13 kommenttia:

 1. Entä Elisa jos kerta osinkotulot kiinnostaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole Elisaa koskaan tutkinut tarkemmin. Ainakin jokin aika sitten Elisan osake oli varsin kovan hintainen. Elisassa, kuten DNA:ssa, minua jarruttelee keskittyminen Suomen markkinoille.

   Olen myös tähän saakka pyrkinyt välttelemään sijoittamista suoriin kilpailijoihin. Sijoituskohteeksihan pitäisi aina löytää se voittajayhtiö?

   Poista
  2. Ei tokikaan kaikkia kolmea. Elisa on kyllä hintava mutta osinkotuotto on edelleen hyvä ja osinkoa on maksettu varsin tasaisesti.

   Mua ei sinäänsä haittaa jonkun yhtiön keskittyminen Suomen markkinoille, jos omistuksista muuten löytyy riittävästi maantieteellisestä hajautusta.

   Poista
  3. Totta, ei kotimarkkinoille keskittyvä sijoitus välttämättä ole kielteistä. Kansainväliset yritykset ovat oma mieltymykseni, osa sijoitustyyliäni.

   Elisa on hyvä vaihtoehto DNA:lle. DNA:han tartuin osinkotuoton ja liiketoiminnan vakauden takia. Bonuksena annista ostettaessa on välityspalkkiottomuus ja mahdollinen kurssiponnahdus. Kolmanneksi, olen pohtinut mitä teen Telian kohdalla, jolloin DNA on myös mahdollisesti korvaaja Telialle salkussani.

   Poista
  4. Ymmärrän. Hyvä kun tuntee oman sijoitustyylinsä.

   Poista
 2. Jääköön DNA:t mätänemään omaan salkkuuni, eipä niitä ole kuin 105kpl

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, ettei mätäne vaan poikii uusia euroja! :)

   Poista
 3. Viimeisen kuukauden aikana pistin tahaa kiinni sekä Teliaan että DNA:han (annissa). Itse uskon kuitenkin nykykurssilla Telian olevan parempi sijoitus.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi11.12.16

  Itse en koske DNA:han, Teliaan enkä myöskään Elisaan.

  VastaaPoista
 5. Minulla on Teliaa aika runsaasti, joten en välttämättä enää toista operaattoria ostaisi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdelle toimialalle ei kannata liiaksi sijoittaa. Varmasti Piilaaksossa nälkäisinä pohditaan, kuinka teleoperaattoreiden liiketoimintamalli ja teknologia syrjäytetään.

   Poista
  2. Anonyymi12.12.16

   Teleoperaattori bisneksenä on auringonlaskun ala, jossa ei ole kasvua tiedossa. Lisäksi monet operaattorit tuskailevat suurien investointikustannuksien sekä massiivisten lead-timien kanssa. Facebook, Google, Amazon, Netflix ovat vahvasti pyrkimässä operaattorien apajille, koska ne kykenevät tuomaan markkinoille palvelun murto-osassa siitä ajasta, joka normaaleilla operaattoreilla kestää. NFV on alan kuumimpia trendejä ja se on juuri se syy, miksi FANG pärjää niin hyvin.

   Raha tehdään palveluilla, ei raudalla. Tämän takia operaattoreilla tulee olemaan haastavat ajat.

   Poista
  3. Kyllä, olet varmasti viimeisessä lauseessa oikeassa. Jonkun on kuitenkin liikutettava data, jolla palvelut muodostetaan. Kuinka pian haastavat ajat tulevat?

   Täytyy muistaa, että operaattoreilla on vahva ote asiakkaisiinsa ja verkot ovat vaikeasti korvattavissa - ainakaan nykyisellä teknologialla. Toimialat muuttuvat yleensä hitaammin kuin oletetaan. Operaattorit pystyvät puolustamaan asemiaan nykyisen kassavirran turvin ja rakentamaan sen avulla uusia palveluita tulovirtoja.

   Poista