torstai 9. huhtikuuta 2015

Onko markkinoilla osinkokupla?

Oman sijoitushistoriani aikana olen todistanut kaksi kuplamarkkinaa ja niiden puhkeamista. 2000-luvun alkupuolella pörssi koki teknokuplan. Tällöin maksoin omat oppirahani ensimmäisen sijoitukseni arvon romahtaessa. 2008-2009 kurssit puhallettiin taivaisiin suurella velkamäärällä. Tällöin olin valmiudessa ja lähdin hyödyntämään laskevia kursseja.

Tällä hetkellä kymppitonnit kolisevat salkussani ja uusia kohtuullisesti hinnoiteltuja sijoituskohteita on vaikea löytää. Olen pidempään pohtinut, minne seuraava kupla puhalletaan. Jokaisen pohdinnan tuloksena katseeni kohdistuu aina osinko-osakkeisiin, oman strategiani kulmakiviin.

Havaintojani osinkokuplan rakentumisesta ovat:
  • Alhainen korkotaso on ohjannut ja ohjaa suuria ja riskiä välttäviä instituutioita sijoittamaan osinkoa maksaviin suuryrityksiin ja laatuyhtiöihin.
  • Negatiivinen korkotaso ei voi enää laskea ja korkojen kääntyessä nousuun varat tulevat ohjautumaan takaisin korkosijoituksiin.
  • Asuntolainan lyhennysvapaat ja Nordnetin superlaina ovat signaaleja siitä, että piensijoittajat lähtevät osakemarkkinoille omien rahojensa lisäksi myös lainarahalla.
  • Sijoitusaiheisten ja osinkoihin keskittyvien blogien voimakas kasvu, mukaan lukien tämä blogi. Blogosfääri vaikuttaa erityisesti keskittyvin osinkosijoittamiseen tai en tahdo yrityksistäni huolimatta löytää muuta sijoitussuuntaa kannattaviin verkostoihin.
  • Uutisointi markkinoiden ylikuumentumisesta on selvästi lisääntynyt.
  • Sijoituskirjoja on mielestäni julkaistu entistäkin kiihtyvämmällä tahdilla.
  • Reaalitalouden laukka vaikuttaa kulkevan kaukana pörssikurssien ravista. Erityisesti Kreikan ja Venäjän taloustilanteet voivat horjuttaa huteraa Eurooppaa. Puhumattakaan Ukrainan poliittisesta tilanteesta ja muiden Etelä-Euroopan maiden velkataakasta ja korkeasta työttömyydestä.
  • Useiden kotimaisten hyvää osinkoa maksavien ja omistamieni arvoyhtiöiden P/E-luvut ovat melko korkealla tasolla, esimerkiksi: UPM 20, Metso 21, Uponor 32, L&T 38, Kesko 40 ja Cramo 48.
  • Konttorimme toimistoapulainen sijoittaa kreikkalaisiin pankkiosakkeisiin ja on samalla opportunisti ja pelokas näiden osakkeiden volatiliteetista. Ovatko viimeisetkin piensijoittajat jo markkinoilla?
  • Osingot ovat yksi tärkein sijoitustuottojen komponentti. Nyt ne vaikuttavat olevan niin median, ammattilaisten kuin yksityishenkilöiden fokuksessa. Ovatko perinteiset osinko-osakkeet 2000-luvun teknoyhtiöitä?
Mikä on kuvitelmaani ja mikä on totta, sitä en osaa täysin arvioida. Siksi kommentit ovat tervetulleita.

Oletko havainnut markkinoilla muita kuumentumisen merkkejä vai tulevatko osakekurssit jatkamaan voimakasta vauhtiaan vielä pidempään?

10 kommenttia:

  1. En tunnusta olevani puhdas osinkosijoittaja ja vielä vähemmän uskon osaavani ennustaa tulevaisuutta. Oma käsitykseni nykytilanteesta on se, että hyvää osinkoa maksaviin osakkeisiin on jonkinlainen yliarvotus kehittynyt ja monien yhtiöiden osakkeita en näillä arvostustasoilla ole lisää hankkimassa. En toisaalta näe myöskään syytä myydä pois mielestäni kohtuulliseen hintaan hankkimiani osinko-osakkeita. Arvostustasot tulevat varmaan jollain aikavälillä normalisoitumaan, mutta täydelliseen romahdukseen tarvitaan mielestäni muutakin kuin pelkkä korkotason nousu ja itse en ainakaan osaa ennustaa mikä tällainen asia voisi olla ja koska se markkinoiden tietoon ilmaantuu.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Kyllä, en itsekään lähde myymään ydinsijoituksiani, jotka on pääosin ostettu kohtuulliseen hintaan 2008-2013. Saatan kuitenkin myydä joitakin satelliittisijoituksiksi luokiteltuja yhtiöitä, joiden liiketoiminta suoriutuu heikosti.

    Osinkosijoittajan ei mielestäni sovi olla pois markkinoilta oli ympäröivän taloustilanteen kehitys mikä tahansa.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi10.4.15

    Mielestäni tasaisessa osinkosijoittamisessa ei kuplien pitäisi haitata. Jos löydät nyt osakkeeen, joista saat haluamasi tuottoprosentin (esim. vaikkapa 4,5 %) sijoitetulle pääomalle ja jonkinlaisen odotuksen siitä, että osingot kasvavat tulevaisuudessa vähintäänkin inflaation verran, niin mitä oikeasti menetät osakkeiden hinnan laskiessa vaikkapa vuoden päästä?

    Toki odottamalla ja hautomalla rahoja voisit saada vaikkapa 7 % osinkotuoton samalle sijoitetulle pääomalle, mutta itse en omista kristallipalloa, josta pystyisin ennustamaan kuplan puhkeamisen. Sijoittamisessa tärkeintä on kuitenkin tuotto minkä saat, ei se tuotto, minkä olisit voinut saada ajoittamalla markkinat optimaalisella tavalla.

    Ostan siis tasaiseen tahtiin sellaisten yhtiöiden osakkeita, joista saan riittävän osinkotuoton ja odotan kasvua tulevaisuudessa. Jos kupla puhkeaa, niin jatkan osakkeiden ostamista. Toki kuplan kasvaessa on tullut yhä vaikeammaksi löytää sopivia osakkeita ostettavaksi...

    Haen tasaisesti kasvavia osinkotuottoja, kun en osaa ajoittaa markkinoita. Kun en ole myyntilaidalla ja ostan tasaisesti osakkeita, niin hintojen pudotus ei minua haittaa, kun olen vain maltillisella vivulla liikenteessä.

    Jos osakkeiden hinnat romahtaisivat 2009 maaliskuun tasolle, niin toimisin samalla tavoilla kun silloin: Kulutus minimiin, kaikki mahdolliset rahat osakkeisiin ja vipua lisää.

    VastaaPoista
  4. Oliko se nyt Charlie Munger, joka tokaisi, että ellei ole varautunut 60 % kurssilaskuihin kerran vuosikymmenessa, oitää pysyä poissa osakemarkkinoilta.

    Pieni laskuharjoitus auttaa (miten käy jos indeksi tippuu 50%. HEX menisi viiden tonnin alle). Riskitasot laskevat kurssien laskiessa. Lähtökohtaisesti kannattaa ostaa kun on halpaa.
    Vekslaaminen ei tuo kuin kuluja.

    VastaaPoista
  5. Erittäin yksimielisiä kommentteja! Olen suurimmaksi osaksi samaa mieltä. Sen verran haluan kuitenkin haastaa lausumalla, että Suomen pörssistä ei mielestäni löydy montaakaan niin erinomaista liiketoimintaa, josta kannattaisi maksaa yli kohtuullisen hinnan (P/E>20).

    Odotan myös innolla, että saisin ostaa näitä keskinkertaisia yrityksiä hivenen halvemmalla.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi11.4.15

    Aloitetaan kiittämällä laadukkaasta blogista. Tätä on miellyttävä lukea. Ja koska lyhyestä virsi kaunis voinen kertoa siirtyväni 100 % käteispositioon. Enpä tiedä järkevyydestä, mutta nousu on ollut rajua ja haluan varautua rekyyliin. Allokaatokin on hieman vähän eri periaatteella muodostettu kuin sinulla, joten koen sen järkeväksi.

    VastaaPoista
  7. Kiitos palautteesta, mukava kuulla! Toivottavasti pääset pian ostamaan edullisempia osakkeita, Korjausliike on mielestäni odotettavissa. Tässä kuussa en ole löytänyt ostettavaa ja uskon, että jätän kuukkausittaisen ostoksen väliin. Olen siirtänyt "välipysäkille" muutaman tuhannen korjausliikettä varten.

    En uskaltaudu noin rohkeaan liikkeeseen, mutta kuten yllä totesin realisoin varmastikin muutamia sijoituksia osinkojen jälkeen.

    VastaaPoista
  8. Itsekin aikalailla samoilla linjoilla. Mielenkiintoinen ajatus tuo "Ovatko perinteiset osinko-osakkeet 2000-luvun teknoyhtiöitä?". Kuulostaa ihan loogiselta päätelmältä korkojen ollessa alhaalla ja mitä on tullut seurattua erilaista hypetystä osinkoaristokraateista.

    Itselläni ei tosin ole vielä kokemusta aikaisemmista pörssiromahduksista, mutta uskon tämän hetkisen tilanteen kehittyvän näin: Uutisointi markkinoiden ylikuumenemisesta jatkuu. Pörssinousu alkaa tasaantua, jolloin saattaa tulla jopa pienimuotoinen laskuvaihe muutamiksi kuukausiksi. Osa sijoittajista panikoi ja myy pois. Ellei kuitenkaan mitään merkittävää tapahdu, esimerkiksi yllättäviä rahapoliittisia päätöksiä tai muita maiden välisiä konfilkteja, uskon että tasannevaihe voi jatkua jopa vuoden tai kaksi. Tämän jälkeen uutisointi markkinoiden ylikuumenemisesta lakkaa ja nousu alkaa taas jatkua. Uutisointi muuttuu optimistiseksi ja aikaisemmin myyneet alkavat taas ostaa. Arvostustasot jatkaa nousua odottaen aihetta kunnon romahdukselle. Tällöin romahdukseen riittää jo hieman pienempikin syy.

    En usko, että seuraavaakaan pörssi romahdusta media kykenee ennustamaan, niinkuin tällä hetkellä sitä ennustetaan. Uskon että romahdus tulee yllättäen. Jos nyt täytyy ennustajaksi ryhtyä niin tuskin 4 vuotta pidempään tarvitsee odottaa.

    Voisi hyvin kuvitella, että fedin mahdollinen koron nosto aiheuttaa ensi syksynä tai kesällä mahdollista korjausliikettä. Toisaalta tämä ei olisi mikään yllättävä tapahtuma, joten voisiko odottaa tämän jo realisoituneen kursseihin? En näkisi tätä vielä aiheena kunnon romahdukselle. Mene ja tiedä.

    Arvostusmittareista puheenollen tällä hetkellä yritysten markkina-arvo suhteessa bruttokansantuotteeseen taitaa olla USA:ssa jo 130% paikkeilla. Näin on viimeksi ollut IT-kuplan viimeisillä neljällä viikolla.


    VastaaPoista
  9. Anonyymi12.4.15

    Morjenttes.

    Ostin ensimmäiset osakkeeni huhtikuun alussa ja opettelen asioita.
    Sijoittamisesti muissa merkeissä on kokemusta ja seurannut taloutta sivusilmällä pidempään ja kysellyt valtionvirkamiestasolta (tuttavalta) tilanteista. No sen suurempi ennustelija en ole, mutta ennen vuoden 2008 syksyistä liukumäkeä katselin tienvarsilla mainoksia joissa luvattiin lainaa jopa ilman vakuuksia. Hirvittä katsojaa ja silloin jo pahaa enteilen ja puhuin että pian rysähtää.

    Noh aina merkkien huomaaminen ei tarkoita tuota tai tätä, mutta otan itse mielenkiinnolla vastaan kirjoituksesti ja pohdintasi. Perjantaina tuli uutiset, että keskieuroopassa pörssi-indeksit pomppi uusiin ennätyksiin. Matalan koron aikaan on varmasti moni lähtenyt harjoittelemaan (niin kuin minäkin) pörssikauppaa.

    Uskon jonkinasteisen jumppaliikkeen syntyvän parin vuoden sisällä todennäköisesti jo vuoden sisään, mutta paras tapa on pitää pää kylmänä ja aina löytyy niitä joilla menee paremmin ja joista saa jopa tuottoa.

    Eli viksuja puhut ja hyvin oot varallisuuttasikin kartuttanut! Jatka samaan malliin, hyvin menee!

    VastaaPoista
  10. Kiitos! Talouselämä uutisoi perjantaina rahastosijoitusten yltäneen ennätystasolle. Huomioitavaa oli, että sijoitukset osakerahastoihin oli negatiivinen eli lunastuksia oli enemmän kuin sijoituksia.
    http://www.talouselama.fi/sijoittaminen/taas+sijoitetaan++uusi+ennatys+955+miljardia+euroa/a2300912

    Toivottavasti 2008 tapahtumat eivät toistu aivan sellaisenaan. Eräästä kansallisvaltiosta voi toki tulla toinen Lehman!

    Onnea Anonyymille sijoitustaipaleelle!

    VastaaPoista