torstai 23. huhtikuuta 2015

Osakesalkun tuottojakauma 2015

Osakekurssien hipoessa ennätyslukemiaan halusin tarkastella mistä osakesalkkuni tuotto koostuu. Tätä kirjoitettaessa olen sijoittanut osakesalkkuuni 82 400 euroa omaa pääomaa ja salkun arvo on noin 134 200 euroa. Salkku on siis laskennallisesti 51 800 euroa voitolla. Tämä on kirjaimellisesti voittoa ainoastaan paperilla.

51 800 euron voitosta...
  • osingot ovat tuoneet vuoden viimeisen päivän valuuttakursseilla laskettuna 9 600 euroa (19 %).
  • osakkeiden arvonnousu on tuonut 35 200 euroa (68 %).
  • ja dollarin vahvistumisen vuoksi valuuttakurssivoitto on 7 000 euroa (13 %). 


Miten luvut ovat laskettu? Salkun arvo - sijoitettu pääoma = Laskennallinen voitto. Laskennallinen voitto - vastaanotetut osingot + valuuttakurssivoitto tai tappio = osakkeiden arvonnousu.

Tämän julkaisun tarkoituksena on jättää muistijälki siitä, millaiselta salkkutuotto näyttää, kun suhdanteet ovat suotuisat. Kun osakkeiden arvostustaso on alhaisempi on luonnollisesti odotettavissa, että osinkojen merkitys on suurempi. Koska amerikkalaisilla arvopapereilla on suuri paino salkussani, heittelee dollarin kurssi voimakkaasti sijoitussalkkuni arvoa sekä euroiksi käännettyä osinkokertymääni. 

Onko aika puolellani?
Osakesijoitukset muodostavat 64 prosenttia kokonaisvarallisuudestani. Vaikka olen osakesalkun kehityksen suhteen tavoitettani edellä, asettaa edeltävä laskelma haasteen. Kuten tuottojakaumasta on helppo todeta, lähes arvaamattomasti kehittyvät osakkeiden arvostustaso ja dollarin valuuttakurssi määrittelevät miten kokonaisvarallisuuteni kehittyy keskipitkällä aikavälillä. 

Pitkällä aikavälillä säästämisaste ja osingot tulevat kertomaan pääsenkö tavoitteeseeni. Koska uskon, että vuoteen 2025 mennessä osakesalkun korkoa korolle ilmiö ei ehdi työskennellä riittävän pitkään, lasken paljon muiden vaurastumisen vauhtipyörien varaan. Siten säästämisen ja osinkojen rinnalla asuntosijoittamisen ja vaihtoehtoisten sijoitusten pyrkimyksenä on ajaa tätä aikaeroa kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti