perjantai 26. elokuuta 2016

Passiiviset tulot vuonna 2016

Kesäloma sai ajatukset irtaantumaan paikoitellen todellisuudesta. Loman aikana tein paljon päässälaskua siitä mihin passiiviset tuloni mahtaisivat riittää. Omissa haaveissa helposti jää asioita huomiotta tai lukuja tulee kaunisteltua. Ehkäisyksi sopii siis parhaiten kirjoittaa asiasta blogimerkintä!

Miltä passiiviset tuloni näyttävät tänä vuonna? Jaettuna keskimääräisiksi kuukausittaisiksi tuloiksi, saan eri varallisuuslajeista passiivia tuloja seuraavasti:

Osingot*: 360 €/kk
Vertaislainaus: 110 €/kk
S-osuudet: 10 €/kk
Muut: 30 €/kk
Asunnot: 180 €/kk (ensimmäinen ja toinen asunto)

Yht. 690 €/kk
(*ennuste)

Laskelma kertoo, että vaurastumisen lumipallo alkaa olla hyvässä vauhdissa. Vaurastun joka kuukausi keskimäärin lähes 700 eurolla tekemättä juuri mitään. Tämän lisäksi sijoitusasuntojen lainat lyhenevät 275 eurolla kuukausittain. Jos lainalyhennykset otetaan huomioon, vaurastun siis lähes 1000 eurolla kuukausittain nykyisten sijoitusten avulla. Palkkatuloilla rahoitan omistusasuntoni lainalyhennykset, jotka ovat lisäksi noin 450 euroa kuukaudessa.

Kun katson laskelmaa, on hienoa nähdä säästämisen ja sijoittamisen tuovan kasvavia tuloksia. Ensimmäisen sadantuhannen jälkeen vauhti alkaa todella kiihtymään silmissä.

Yllä oleva laskelma kuitenkin kertoo myös, että on vielä aivan liian aikaista haaveilla työelämästä pois hyppäämisestä. Omistusasuntoni lainalyhennys ja yhtiövastike pelkästään söisivät passiiviset tuloni kokonaisuudessaan. Toisaalta voisin myydä omistusasuntoni ja vapauttaa sijoituksiin noin 30 000 euroa, jotka lisäisivät passiivisia tuloja. Tällöin ei jäisi juuri muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa jonnekin edullisemman kustannustason maahan - jossakin kun on aina asuttava.

Omistusasuntoni kivijalkaan kertyvä varallisuus antaa joustoa erilaisia vaihtoehtoja varten. Tarvittaessa voin myydä asunnon ja sijoittaa varat, voin vuokrata asunnon ja/tai neuvotella lainan uudelleen pienentääkseni kuukausittaista lainalyhennystä.

Loma-ajatukseni kuitenkin kirkastivat sijoitusstrategiaani entisestään. Lähikuukausina pyrin muokkaamaan sijoituksiani niin, että varallisuuteni, omistusasuntoani lukuunottamatta, tuottaa kassavirtaa, passiivisia tuloja. Haasteen asettaa kuitenkin osakemarkkinoiden arvostustaso. Kurinalainen sijoittaja jatkaa kuitenkin strategian mukaisesti. Tässä markkinatilanteessa lähivuosien menestyksen tai epäonnistumisen sijoittajana määrittelee pitkälti yritysanalyysin onnistuminen ja tinkimättömyys sijoituskriteereistä.

Jatkan kaikissa tilanteissa sijoittamista osakkeisiin, mutta varaudun mahdolliseen kurssilaskuun keräämällä käteistä ja kiinnittämällä erityistä huomiota yhtiövalintaan. Vain näin voin varmistaa kassavirran ja sen kasvun kohtuulliseen hintaan. Syklin huippua lähestyttäessä pidän lisäksi katseeni koko ajan osakemarkkinoiden ulkopuolisissa sijoitusmahdollisuuksissa.

Pitkään tavoitteenani on ollut 1000 euron kuukausittaiset osinkotulot. Tästä tavoitteesta olen saavuttanut 36 prosenttia. Passiivisia tuloja olen onnistunut luomaan toisen mokoman muilla sijoituksilla. Olen kiitollinen, että olen mielestäni asettanut tavoitteeni oikein: 1) osinkotulojen ja 2) kokonaisvarallisuuden kasvattaminen. Näin voin valita toimeni markkinatilanteesta riippuen parhaalla mahdollisella tavalla.

Vaurastuminen alkaa tavoitteiden asettamisesta.

9 kommenttia:

 1. Inspiroivia lukuja! Onneksi olkoon, kovan työn olet tehnyt jo tähän mennessä.

  VastaaPoista
 2. Aika hyvä siivu. Perässä tullaan hitaasti mutta varmasti =)

  VastaaPoista
 3. Onnittelut, sinulla on tuo vaurastumisen väkipyörä lähtenyt hienosti pyörimään :)

  Sinulta on varmaan piakkoin tulossa blogimerkintä "9 vuotta tavoitteeseen", joten jään mielenkiinnolla odottamaan mitä kuuluu 2025-tavoitteelle.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista ja kannustuksesta arvon bloggarit! Ne tuovat lisämotivaatiota tällä lähes salaisella matkalla!

  VastaaPoista
 5. Anonyymi27.8.16

  Tuossa vaiheessa, kun olet vielä kasvattamassa sijoitusten määrää, olisi viisaampaa pitää kassavirta mahdollisimman pienenä, sillä et tarvitse lisärahaa käteisenä juuri nyt. Jokaisesta ulos otetusta eurosta kuitenkin maksat veroa nyt heti ja sitten sijoitat näitä samoja vähentyneitä rahoja takaisin salkkuun. Ohjaa siis tulot kasvuun salkun sisällä, niin saat verorahatkin mukaan tuottamaan lisää ja veronmaksun lykätyksi ties miten pitkälle. Osinkojen aika on sitten, kun salkku riittää elättämään sinut.

  Sen toki ymmärrän, että todella hyvät yhtiöt monesti sekä jakavat osinkoa että kasvavat nopeasti. Mutta periaatteessa kasvu on tuossa vaiheessa tärkeämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Olisiko sinulla esittää kohdetta 160 000 eurolle niin, että välttyisin veroilta ja arvonnousu olisi tasaisesti vuosittain 8-10 %, jotta voisin myydä 4 % sijoituksista vuosittain?

   Kuten kysymyksen sävystä kuulet, en usko "capital appreciation" elementtiin sijoitustuottojen muodostamisessa pitkällä aikavälillä.

   Toki käytän tätä esimerkiksi satelliittisijoituksissa - vaihtelevalla menestyksellä. Olen sijoittanut myös rahastoihin, jotka eivät ole antaneet edes nimellistä tuottoa.

   Tuotto on minulle tuottoa vasta, kun se on käteisenä pankki- tai arvo-osuustilillä. Mikäli laskisin arvonnousun varaan sijoitustuottojen muodostamisessa, joutuisin myymään sijoituksiani ja omistaisin puolestaan entistä vähemmän.

   Noudattaessani osinkostrategiaa voin sijoittamalla osingot uudelleen omistaa itseasiassa entistä enemmän. Arvonnousulla ei voi ostaa enempää uusia osakkeita realisoimatta omistuksia, jolloin joutuu itseasiassa maksamaan enemmän veroa, koska osinkovero on matalampi.

   Osinkosijoittamisen perusteet esityksessä käsittelen tätä dilemmaa, ehkäpä siitäkin olisi hyvä kirjoittaa oma artikkeli.

   Poista
 6. Todellakin inspiroivaa luettavaa! Onnittelut ja menestystä myös jatkon suhteen. Olen myös samoilla linjoilla viimeisen kommenttisi suhteen.

  VastaaPoista
 7. Hienoa lukea näitä juttuja! Keep it up! Perästä tullaan ja oppia haetaan mm. tämän blogin kautta :)

  VastaaPoista