perjantai 14. kesäkuuta 2013

Stockmann satelliittisalkkuun

Sijoituspäiväkirja


Lokakuu 2011

Vaikka kauppa divisioona oli salkussani täysi (Kesko&Wal-Mart ja satelliittisalkun OriolaKD), pohdin kuun alussa vakavasti Stockmannin hankkimista salkkuun. Yhtiön kurssi oli laskenut voimakkaasti ja yhtiön markkina-arvo oli painunut 950 miljoonaan euroon. Lindexin osto 2007, uudet tavaratalot ja tavaratalolaajennukset – suuret investoinnit – rasittivat Stockmannin kykyä tehdä tulosta. Ruplan heikentyminen ja yleiset markkinanäkymät olivat keskeisiä ulkopuolisia tekijöitä tuloksen heikentymisen taustalla. Ottaen huomioon yhtiön suotuisan osingonmaksun näin Stockmannissa hyviä käänneosakkeen aineksia, hieman Fiskarsin tapaan. Ensi alkuun pilkit eivät tarttuneet kiinni, mutta aivan kuun loppupuolella ostin salkkuun 50 kappaletta Stockmannin osakkeita. Kauppa-divisioonassa oli siten tällä hetkellä kaksi uutta kandidaattia odottamassa mahdollista nostoa ydinsalkkuun.

Salkun arvo kehittyi lokakuussa positiiviseen suuntaan ja kipusi niukasti plussan puolelle. Lokakuuhun mennessä olin lyhentänyt asuntolainaa lähes 5 000 euron edestä ja asunnon kalustamiseen oli kulunut myös lähes 5 000 euroa. Lokakuun lopussa keskusteltiin vielä laajasti Kreikan apupaketista, joka oli nousemassa astronomisiin mittoihin, 444 miljardiin euroon. Asuntojen hintoihin uutisoitiin kohdistuvan laskupainetta. Olinkin aloittanut perehtymisen asuntosijoittamiseen ja kohteisiin pääkaupunkiseudun tuntumassa. Päivittäistä taloudenpitoa helpottamaan alkoi 200 euron vuokratulot ja jaetut ruokakustannukset. Tämä antaa mahdollisuuden kasvattaa sijoituksia myös jatkossa ja harkita asuntosijoittamisen aloittamista.

Vuoden lähestyessä loppuaan oli myös aika tarkastella vuodelle 2011 asetettuja tavoitteita ja niiden saavuttamista. Sampopankin rahastoja en ollut realisoinut enkä myöskään lisännyt ETF sijoituksia. Sen sijaan positioiden kasvattamista olin jatkanut läpi vuoden sekä hankkinut salkkuun Securitaksen. Lisäksi ABB ja muutama ETF olivat jatkuvassa tarkkailussa. Talouden turbulenssi oli kuitenkin painanut 50 000 euron tavoitteen saavuttamisen melko kaukaiseksi. Salkun arvo oli lokakuussa ainoastaan 37 000 euroa, kun salkun voitto oli ollut vielä vuoden alussa lähes 9 000 euroa. Salkun oli pitänyt kasvussa ainoastaan uudet talletukset.

Aivan lokakuun lopussa saatiin Kreikan tilanteeseen alustavia korjaavia toimenpiteitä. Osakekurssit suuntasivatkin voimakkaasti ylöspäin. Tässä valossa Stockmannin oston ajoitus vaikutti onnistuneelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti