perjantai 7. kesäkuuta 2013

9 - Keskimääräinen osinkotuotto indikaattorina

Sijoitusvihjeet

Tällä hetkellä osakekurssit ovat historiallisesti tarkasteltuna korkealla tasolla. Pitkällä aikavälillä sijoittavan ei tule tarkastella indeksejä liian tarkasti, mutta markkinaolosuhteiden hyödyntäminen on tärkeä osa tavoiteltaessa sijoitukselle hyvää tuottoa. Omat sijoituskriteerini hillitsevät osakeostoja juuri nyt ja käteistä jää puskuriin odotellessani houkuttelevempia ostohetkiä. Tästä huolimatta olen jatkanut osakesijoitusten tekemistä, kuitenkin harventaen ja hivenen pienentäen ostokertoja sekä tähyillen tilapäisistä ongelmista kärsiviä laatuyhtiöitä. Haluan pitää vuotuisen osinkotuloni kasvussa.

Olisin voinut nimetä otsakkeen myös "osta, kun muut myyvät" tai "osta, kun veri virtaa kaduilla". Nämä ovat kuitenkin kuluneita lausahduksia ja näiden sanoma on aina henkisesti vaikea toimeenpanna käytännössä. Luomalla selkeitä kriteerejä sijoitusten tekemiseksi ja markkinatilanteen määrittämiseksi voidaan helpottaa henkistä kynnystä sijoittaa laskumarkkinassa. Olen osinkosijoittaja ja yksi tärkeimpiä sijoituskriteerejäni on 3 prosentin efektiivinen osinkotuotto sijoitushetkellä. Luonnollisesti laskumarkkinassa osakkeiden efektiivinen osinkotuotto on korkeampi. Syklin pohjalla osinkosijoittaja saa siis korkeamman osinkotuoton pääomalleen sekä samalla suuremman kappalemäärän osakkeita.

Amerikkalaisiin osakkeisiin sijoittaessa erinomainen työkalu on dividendinvestor.com, joka kertoo osakkeiden osinkotuoton lisäksi osakkeen viiden vuoden keskimääräisen osinkotuoton. Kun osinkotuotto on korkeampi kuin viiden vuoden keskimääräinen osinkotuotto, on markkinatilanne usein otollinen osinkosijoittajalle. Kirjoitushetkellä (06/2013) useiden amerikkalaisten yhtiöiden, jotka maksavat jatkuvasti kasvavia osinkoja (Dividend Achievers/Champions/Aristocrats), osinkotuotot ovat alle viiden vuoden keskiarvon. Katso esimerkiksi Emerson Electric. Tilanne oli päinvastainen esimerkiksi 2010-2011, jolloin tein erittäin onnistuneita sijoituksia amerikkalaisiin osakkeisiin. Suomalaisista osakkeista en ole valitettavasti löytänyt vastaavaa työkalua.

Suomalaisiin osakkeisiin sijoittaessa sudenkuoppana on suomalaisten yritysten osinkopolitiikka, joka poikkeaa amerikkalaisista osinkoaristokraateista. Suomalaiset yhtiöt tapaavat maksaa suuremman osuuden tuloksestaan tai vapaasta kassavirrasta osinkoina ja näin absoluuttinen osinko on noususuhdanteessa korkeampi. Laskusuhdanteessa yhtiöt tapaavat vähentää osingonmaksua. Siksi on tärkeää pyrkiä haarukoimaan yhtiön "normaalia" osinkoa käyttämällä esimerkiksi Kauppalehden palvelua hyväkseen.

1 kommentti:

  1. Nordnet lähetti tänään 17.6.2013 kaupankäyntitarjouksen amerikkalaisten lääkeyhtiöistä. 5-vuoden keskiarvon ja tämänhetkisen osinkotuoton perusteella arvioituna jokainen tarjouksessa oleva lääkeyhtiö on yliarvostettu. Tämä johtunee siitä, että Yhdysvalloissa joukkovelkakirjojen korkotason ollessa hyvin alhaalla sijoittajat suuntavat varojaan vakaisiin osingonmaksajiin, joita lääkeyhtiöt perinteisesti ovat.

    VastaaPoista