keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Lisäsijoituksia ydinsijoituksiin

Sijoituspäiväkirja

Joulukuu 2011

Kuten aiemmin sijoituspäiväkirjassani totesin osakkeet ottivat rekyylin ylöspäin ja itsenäisyyspäivän tarkastelussa tuntuivat järkevät ostokohteet olevan vähissä. Kiinnostavimpina pidin seuraavia yhtiöitä: Sanoma, ostettuaan hollantilaisen televisioyhtiön, oli laskenut huomattavasti. Fortumin kurssi oli keskihinnan tasolla ja Uponorin kurssi oli painunut 30 prosenttia suhteessa keskihintaan – syyskuun malliin. Lisäksi L&T, NesteOil ja Vaisalan osakkeet olivat painuneet suhteessa keskiostohintaan. Näiden osakkeiden lisääminen ei kuitenkaan vaikuttanut houkuttelevalta.

Viimeisimpien sijoitusten joukossa oli useita pakkasella olevia osakkeita (BASF, Pohjola, Securitas). Satelliittiosakkeiden miinukset olivat pienentyneet pitkästä aikaa. Strategian mukaisesti lisäsin Securitaksen osakkeita salkkuun kasvattaen kruunumääräisiä sijoituksia. Ruotsalaisista osakkeista seurannan alla olivat erityisesti ABB ja Boliden. Ensimmäinen erityisesti konepaja ja perusteollisuus –divisioonaan.

Itsenäisyyspäivänä tein ostotoimeksiannon myös iSharesin euromääräisestä Utilities ETF:stä, jonka osinkotuotto oli yli 5 % ja hajautus lähes 30:een yhdyskuntapalvelu sektorin osakkeisiin. Vuoden 2011 tavoite lisätä ETF-sijoituksia ei ollut edennyt ja International Dividend Achievers oli jäänyt ainoaksi ETF-sijoitukseksi.

Joulukuun lopussa useat ydinsijoitukset olivat reilusti keskihintaan nähden miinuksella. Uponor, Sanoma, L&T, Vaisala ja BASF olivat  painuneet 20-40 prosenttia. Kysymys yhtiöiden tulevaisuuden näkymien osalta oli olennainen. Vaisalan ja BASFin suhteen en nähnyt merkittäviä yhtiökohtaisia syitä kurssilaskuun. Uponorin päämarkkinat loivat varjon yhtiön liikevaihdon ja tuloksentekokyvylle. Sanoman kurssin oli painanut alas yritysostos, joka oli nostanut velkaantuneisuutta ja spekulaatio kaupan järkevyyden osalta velloi markkinoilla. L&T oli epäonnistunut useissa uusissa liiketoimintahankkeissaan, eikä uusi yritysjohto ollut vielä ehtinyt saamaan selkeää suunnanmuutosta aikaiseksi. Harkitsin kuitenkin lisäsijoitusta Uponoriin ja Sanomaan. Miksi? Keskihinnan alentaminen ja hyvä osinkotuotto, erityisesti Sanomassa, houkuttelivat. Markkinatilanne tulisi korjaantumaan ennen pitkää, se oli jo nähty. Sanoman pitkänaikavälin näkymät media-alan muutoksessa kyseenalaistivat lisäsijoituksen järkevyyden yrityskaupan lisäksi.

Joulupäivän katselmuksessa sijoitusten arvo oli noussut 41330 euroon ja omaisuuden arvo 52 644. 50 000 euron tavoitteesta vuodelle 2011 jäätiin siis voittojen huonon kehityksen vuoksi reilusti. Talletusten määrä lähenteli 40 000 euroa yltäen 38 850 euroon (39 050 euroon huomioiden välipäivien viimeisen talletuksen). Ensi vuonna vähennän asuntolainan ylimääräisiä lyhennyksiä ja ylijäämä tullaan käyttämään passiivisen tulon luomiseen ja sitä kautta nopeampaan nettovarallisuuden kehittymiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti