sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

3 - Älä jättäydy kotimarkkinoiden varaan

Sijoitusvihjeet ja -virheet

Aloitin tutkimaan amerikkalaisia osakkeita vuonna 2010 työskennellessäni yhdessä maailman suurimmista yrityksistä. Perehdyttyäni amerikkalaisiin osakkeisiin minulle paljastui, että myös työnantajani kuului niin sanottuihin osinkoaristokraatteihin, joka on ryhmä yhtiöitä, jotka ovat maksaneet osinkoja toistuvasti vuosikymmenten ajan korottaen niitä jatkuvasti. Tämä yhdistelmä vaikutti sopivalta tasapainottavalta tekijältä suomalaisten yhtiöiden heittelehtiviin osinkoihin nähden.

Mikä parasta vuonna 2010 amerikkalaiset osakkeet olivat vielä edullisesti hinnoiteltuja. Hankin salkkuuni aivan tammikuun lopussa Automatic data processing yhtiötä, joka on keskittynyt palkanmaksun hallintaan ja ulkoistukseen. Tällä hetkellä omistan 22 eri amerikkalaista osaketta ja dollarimääräistä ETF:ää. Amerikkalaiset osakkeet ovatkin kehittyneet onnekseni sekä eurooppalaisia että suomalaisia osakkeita vahvemmin. Samalla oman salkkuni kehitys on irtaantunut NasdaqOMX indeksin kehityksestä (kts. kuva). Irtaantuminen ajoittuu hyvin ajankohtaan, jolloin ryhdyin sijoittamaan amerikkalaisiin osakkeisiin.

Ulkomaisiin markkinoihin sijoitettaessa on kuitenkin otettava huomioon korkeammat kaupankäyntikulut, verotus sekä yhtiöistä saatavilla oleva informaatio. Esimerkiksi sijoitukseni PhillipMorris tupakkayhtiöön on aiheuttanut harmaita hiuksia verotuksellisessa mielessä. Osinkotuotto ja kurssikehitys ovat kuitenkin palkinneet vaivan!



Tässä Nordnetin antama selvitys PhilipMorrisin maksamista osingoista:
"PM:n osingon oudot merkinnät johtuvat siitä, että kyseessä on ns. 80/20-yhtiö  (ks. http://www.dividend.com/dividend-stocks/consumer-goods/tobacco-products-other/pm-philip-morris-international/). Osinko maksetaan ulos toimestamme niin, että 93% brutto-osingosta maksetaan verotta ja 7% osingosta kuormitetaan 15% lähdeverolla. Maksamme osingon aluksi 100%:sti, joka on ,myöhemmin peruutettu ja korvattu 93/7 jaotuksella (0%/15%)."

Etuna sijoitustoiminnan kurottamisessa ulkomaille on laajempi yhtiövalikoima, kun useiden toimialoja ei ole välttämättä edes Suomen pörssissä edustettuna. Suomalaiset yhtiöt ovat harvoin markkinajohtajia tai laadukkaimpia sijoituskohteita. Rajojen ulkopuolelta on mahdollisuus aina nojautua sijoitustoiminnassaan markkinajohtajiin, Erityisesti Yhdysvallloissa yrityksillä on usein erilainen omistajapolitiikka, ja yhitön ensijainen tehtävä on ensijaisesti tuottaa omistaja-arvoa. Tämä ei välttämättä suomalaisessa sosialismissa ole mahdollista. 

(julkaistu 03/2013, päivitetty 01/2015)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti