perjantai 14. kesäkuuta 2019

Välikatsaus vuoden 2019 osinkoihin

Tavoitellessani taloudellista riippumattomuutta on yksi tärkeimmistä alatavoitteistani kasvavat osinkotulot. Vuoden 2019 loppuun mennessä tavoittelen 6700 euron osinkotuloja. Vuoden puolivälissä on hyvä katsoa, olenko tavoittelemassani vauhdissa. Suomalaiset yhtiöt ovat pääosin maksaneet osinkonsa, vaikka moni yritys on siirtynyt maksamaan osinkonsa kahdesti vuodessa.

Salkkuuni on kilahtanut euromääräisiä osinkoja 2950, dollareita on tullut 770 ja kruunuja 10 300. Vuoden alusta osinkokertymä on siis yhteensä noin 4600 euroa.  Amerikkalaisista osakkeista on odotettavissa vielä noin 1000 dollaria ja suomalaisisten ja ruotsalaisten yhtiöiden odotan maksavan vielä noin 1100 euron edestä osinkoja. Viimeisin luku perustuu Sharevillen osinkokalenteriin, jossa ei näy aivan kaikkien sijoitusten, esimerkiksi saksalaisten yhtiöiden, maksamat osingot. Näin ollen olisin hyvinkin 6700 euron osinkotahdissa.

Osinkopettymyksiä ovat olleet Ratos, Byggmax, F-Secure ja HKScan. Aivan liian monta osingonleikkaajaa osui salkkuuni. Kun yhtiöt lopettavat osingonmaksun kokonaan on se iso takapakki tavoitteeni kannalta, lisäksi yleensä myös sijoituksen arvo laskee merkittävästi. Myös Fiskars jakoi osinkoa vähemmän kuin viime vuonna, mutta jakoi osinkona ulos sen omistamat Wärtsilän osakkeet.

Onneksi huomattavasti useammat, erityisesti amerikkalaiset laatuyhtiöt, kasvattivat osinkoaan. Pidemmän aikavälin suunnaksi onkin varmasti asetettava omistuksien laadun parantaminen, vaikka laatuyhtiöihin sijoittaminen ei ole ollut ensisijainen strategiani. Vaikuttaa siltä, että osingonleikkaajaksi ajautuu vuosittain muutama omistamani yhtiö. Siihen toki vaikuttaa se, että salkkuni on ylihajautettu ja tietoisesti sijoitan ajoittain käännettä tekeviin yhtiöihin. Koska huteja tahtoo osua salkkuuni liikaa, osinkosijoituksissa minun lieneekin syytä siirtyä varmempaan suuntaan.

Joka tapauksessa olen tavoitteessani osinkotulojen osalta ja osinkotulojen rakentaminen jatkuu uusilla sijoituksilla, osinkojen sijoittamisella uudelleen sekä salkun laadun parantamisella.

***
Seuraa Tarinaa vaurastumisesta Twitterissä!

2 kommenttia:

  1. Anonyymi23.6.19

    Onko tavoitteesi muuten ilman veroja vai verojen kanssa. Itse laskin juuri että saan sijoituksista tuottoa vuodessa jotain 8000 euroa kuukaudessa ilman veroja, mutta verojen jälkeen se on siinä 5000. Ensi vuonna saatan tavoittaa verojen jälkeen tuon sinun tämän vuoden tavoitteesi.
    Osingon leikkaaja eivät muuten ole ongelma jos hajautus on riittävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitos kommentista.

      Tavoitteeni on verojen jälkeen.

      Ja kyllä, onneksi minulla on ylihajautettu salkku, joten muutamakaan leikkaaja ei vaikuta merkittävästi osinkokertymään, aina kun vain lisään uutta pääomaa salkkuun. Suuremmaksi ongelmaksi ne muodostuvat silloin, jos elää osinkotulojen varassa.

      Poista