keskiviikko 8. toukokuuta 2019

Sosialismi näkyy yhä suuresti Itä-Euroopassa

Suomen suurimmaksi puolueeksi nousi hiljattain sosiaalidemokraatit ja myös vasemmistoliitto kasvatti huomattavasti edustajamääräänsä eduskunnassa. Suosittelen kaikille heitä äänestäneille opintomatkaa entisiin sosialistimaihin. Tai vähintäänkin pohtimaan alla olevia havaintoja viimeisiltä ulkomaan matkoiltani.

Ukrainan kuoppaiset tiet

Ukrainassa on hidasta päästä autolla yhtään mihinkään. Tiet ovat suurilta osin niin kuoppaisia, että autolla on kääntyiltävä tien puolelta toiselle, kiihdytettävä ja jarrutettava niin, että keskinopeus tuskin yltää neljäänkymppiin. Vauhdikkaampaa voisi olla ajaa pellolla tien vierellä. Pellot ovat valtavia ja niitä riittää silminkantamattomiin. On mahdoton arvioida kuinka paljon esimerkiksi näidän maataloustuotteiden kilpailukyky markkinoilla heikkeneee huonojen kuljetusmahdollisuuksien vuoksi? Kaksinumeroisilla teillä kun ei juuri näy edes rekkoja.

Romaniassa kuljetaan yhä hevoskärryillä

Paahtaessani Romanian kuoppaisilla teillä lähes 190 hevosvoiman turvin, ei voi olla huomaamatta tien laitaa kopistelevia kärryjä, joita vetää kuormasta riippuen yksi tai kaksi hevosvoimaa. Hevoskärryillä kuljetetaan vielä maa-aineksia, puuta ja rakennustarvikkeita. Ne pysäyttävät liikenteen ajoittain tukkiessaan toisen puolen kaistan vilkkaassa ja vauhdikkaassa liikenteessä. Joissakin hevoskärryissä on rekisterikilpi - on mahdotonta sanoa onko se kiinnitetty kärryihin hyvällä huumorilla.

Serbiassa osoitetaan mieltä joka lauantai

Kaikkien odotusten vastaisesti Serbia vaikuttaa niin maaseudulla kuin kaupungissa kehittyneemmältä kuin EU:hun kuuluva Romania. Lauantai-iltana maan pääkaupungin Belgradin kaduille kokoontuu kuitenkin tuhansia ihmisiä osoittamaan mieltään maan hallitusta vastaan. Kun kadulla jututamme erästä pariskuntaa, on heidän huoli maan johdon lisääntyvä kontrolli kansalaisista, korruptoituneisuus ja tiedostamattomuus oman kansan arjesta. Pariskunta on huolissaan, ettei hallitus ymmärrä, että 300 euron keskipalkalla on vaikea tulla toimeen.

Valko-Venäjä elää sitä edelleen

Tänä päivänä Valko-Venäjälle, tai tarkemmin ottaen Minskiin, pääsee sujuvasti jopa suoralla lennolla ja ilman viisumia. Maata on johtanut vuodesta 1994 Alexander Lukashenko, joka on tällä hetkellä Euroopan ainoa diktaattori. Valko-Venäjällä voi yhä nähdä sosialismin symbolit ilmielävänä. Minskistä löytyy Leninin katu, Leninin aukio ja valtava Leninin patsas. Vähän kuin Tampereelta Lenin museo. Näiden lisäksi useita rakennuksia sekä muistomerkkejä koristavat punatähdet. Vaikka kaupunki on erinomainen matkakohde muutamaksi päiväksi, kansa varmasti tuntee näiden symbolien vaikutuksen yhä omassa elintasossaan.

Näissä mietteissä seuraan jännityksellä uuden hallituksemme muodostumista.

5 kommenttia:

  1. Anonyymi8.5.19

    Aikamoista propagandaa. Eiköhän Suomessa kaikki eduskuntapuolueet ole enemmän tai vähemmän pohjoismaisen hyvinvointivaltiomallin (lähes millä mittarilla tahansa arvioiden maailman paras yhteiskuntamalli) kannattajia. Rinnastusten vetäminen ex-Neukkulaan tuntuu jotenkin aivan käsittämättömältä. Toivottavasti tässä blogissa ei tämän enempää politikointia tarvitse lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi11.5.19

      Miten niin tuntuu käsittämättömältä?
      Esim. Vasemmisto hehkuttaa jatkuvasti, että eriarvoisuus ja epäoikeudenmukaisuus olis muka lisääntynyt. Käytännössä he vain haluavat
      a) samat palkat kaikille
      b) poistaa yksityisen pääoman
      c) lisätä valtion vaikutusvaltaa ihmisten elämässä
      Nuo tavoitteet, jos mitkä ovat köyhän Venezuelan tie. Innovaatiot vähenevät tai pahimmassa tapauksessa loppuvat. Talouskasvu loppuu, elintaso heikkee ja motivaatio itsensä kehittäminen loppuu.

      Itse kannatan yksilön liberalismia, mutta Vasemmisto kannattaa valtion liberalismia. Eli sitä, että valtio päättää mahdollisimman paljon yksilön elämästä. Tämä EI ole vapautta.

      Suomen politiikka on vahvasti polarisoitumassa vasemmisto/oikeisto akselille. Halla-aho ja Lepomäki oikealla ja Andersson ja Marin vasemmalla.

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus. Politiikasta on aina haastavaa tehdä johtopäätöksiä, mutta jopa Suomelle tuleva hallitus on pelottavan sosialistinen.

    https://miesnurkka.blogspot.com/

    VastaaPoista
  3. Anonyymi14.5.19

    Pidän blogistasi. Olet analyyttinen, kirjoituksesi ovat perinpohjaisia ja selvästi pyrit ymmärtämään asiat, joista kirjoitat. Sijoittamista käsittelevien kirjoitustesi lukeminen on nautinto. En ole sossu tai vassari, mutta tekemäsi rinnastukset ovat luokattoman huonoja. Siksi tämä kirjoitus oli pettymys. Onko SDP tai vasemmistoliitto ehdottanut maatilojen pakkokollektivointia, kuten Neukkulassa tehtiin 1920-30 –luvuilla? Tai pankkien tai tuotantolaitosten kansallistamista? Onko enimmillään neljä vuotta SDP-johtoista hallitusta todella rinnastettavissa Ceausescun tai Lukashenkon diktatuureihin?

    VastaaPoista
  4. Hyvä, että kirjoitus ärsyttää. Mielestäni Suomessa on aivan liian vähän sosialistista politiikkaa kritisoivaa kirjoittelua.

    En suinkaan rinnasta SDP:tä diktatuuriin. Se on kuitenkin enemmistön sortoa vähemmistöä kohtaan. Hallitusneuvotteluiden viimehetkinen kehitys näyttää siltä, että sorto tulee lisääntymään. Työteliäät tulevat maksamaan entistä suuremman osan yhteiskunnan kustannuksista. Milloin vaikkapa julkista hallintoa leikattaisiin, yritystuet mukaanlukien.

    VastaaPoista