perjantai 15. syyskuuta 2017

8 vuotta tavoitteeseen

Vuoden 2025 tavoitteeseeni on nyt matkaa kahdeksan vuotta. Alkuperäisen ajatukseni mukaan siihen mennessä pyrin saavuttamaan taloudellisen aseman, jossa sijoitusteni tuotot kattavat päivittäiset menoni. Avasin hiljattain ajatuksiani taloudellisesta riippumattomuudesta kaksi kirjoitusta, jotka voit lukea seuraavista linkeistä: osa 1 ja osa 2.

Osakesalkkuni osalta olen reilusti laskennallista tavoitettani edellä. Laskennallinen tavoite perustuu 12 000 euron sijoitukseen vuosittain ja 6 prosentin tuottoon. Tällä hetkellä osakesalkkuni arvo liikkuu vuoden 2019 tavoitteen tuntumassa. Absoluuttisesti olen noin 40 000 euroa laskennallista tavoitetta edellä. Salkkuni arvo on 75 000 euroa korkeampi kuin osakesalkkuun sijoittamani pääoma - paperilla olen siis reilusti voitolla.

Viime vuoteen nähden:
 • Kokonaisvarallisuuteni on kasvanut 52 000 euroa (268 000 eurosta 320 000 euroon). Absoluuttinen kasvu oli tarkalleen yhtä suuri edellisvuonna.
 • Osakesalkun arvo on kohonnut noin 20 000 euroa lähes 190 000 euroon. 
 • Absoluuttinen osinkotuottoni yltää vuonna 2017 arviolta 5400 euroon.
 • Vuoden tärkein uusin vaurastumisen vauhtipyörä on sijoitusasunnon puolikas. Sen lisäksi olen tehnyt viime vuoden tapaan runsaasti vaihtoehtoisia sijoituksia sekä parantanut pääoman allokaation tehokkuutta. 
Seuraavalle 12 kuukaudelle suunnitelmani ovat selkeät. Jatkan osakesijoittamista varovaisesti, mutta strategiani mukaisesti. Todennäköisesti myyn joitakin satelliittisijoituksia kasvattaakseni käteisen määrää. Käteisen pidän sijoitettuna joko vaihtoehtoisissa sijoituksissa tai Norwegian Bankin talletustilillä, jossa on myös rakentamani hätärahasto. Se on kurssipudotuksen tapauksessa käytettävissä myös sijoituksiin. Sijoitukseni lähtevät kassavirtavaateesta eli niiden on tuotettava säännöllistä tulovirtaa, koska en tiedä mitä teen vuoden kuluttua ja sijoitusteni tuotot voivat jonain päivänä olla ainoa tulovirtani.

Säästettyäni ja sijoitettuani aktiivisesti viimeiset 10 vuotta korkoa korolle ilmiö alkaa todella toimimaan. Osinkotulot yltävät yli 5000 euron vuodessa verojen jälkeen. Sijoitusasuntojen nettokassavirta on 3000 euroa vuodessa. Vaihtoehtoiset sijoitukset tuovat noin 2000 euroa vuodessa. Tulot sijoituksista alkavat lähennellä samaa raha summaa, jonka säästän ja sijoitan osakkeisiin vuodessa. Pieni pörssikurssien lasku ei vielä heilauta alaspäin kokonaisvarallisuuteni kehitystä, vaikka se on voimakkaasti riippuvainen osakemarkkinoista. Asuntoihin en aio kotimaassa enää sijoittaa, ellei aivan täydellistä kohdetta tuoton, hinnan, sijainnin ja kunnon osalta osu kohdalle.

Vähäisten osakemarkkinoiden sijoitusmahdollisuuksien vuoksi olen sijoittanut noin 40 000 euron edestä mitä erilaisimpiin vaihtoehtoisiin sijoituksiin. Ne edustavat siis noin 12 prosentin osuutta kokonaisvarallisuudestani. Lisäksi olen käyttänyt Nordnetin superluottoa muutamiin vaihtoehtoisiin sijoituksiin. Näen vaihtoehtoiset sijoitukset suurena riskikeskittymänä, joka tulee purkaa mielummin ennemmin kuin myöhemmin. Viimeistään siirrän vaihtoehtoisia sijoituksia osakesijoituksiin, kun osakemarkkinoilla tapahtuu notkahdus. Silloin suurin toive kohdistuu siihen oletukseen, ettei vaihtoehtoiset sijoitukset korreloi voimakkaasti osakemarkkinoiden kanssa. Lisätuoton metsästys on aina riskialtista.

***
Kuro 10 vuoden etumatkani kiinni ja lue Vaurastumisen välineet -julkaisupaketti!

9 kommenttia:

 1. Olisitko vielä voinut avata noita vaihtoehtoisia sijoituksia? Itsekin olen pyrkinyt hieman tuota miettimään, mutta en usko että olen keksinyt oikeasti kohteita jotka eivät korreloisi vallitsevaa markkinatilannetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, hyvä kysymys. Lisäsin tekstiin seuraavan linkin, jonka alla käsittelen vaihtoehtoisia sijoituksiani tarkemmin:
   http://tarinavaurastumisesta.blogspot.fi/2017/02/katsaus-vaihtoehtoisiin-sijoituksiini.html

   Poista
 2. Minulla myös alkoi näkymään korkoa korolle ilmiö. Se on ihan ihmeellinen. Loisto juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkoa korolle tulosten (pääoman kasvun ja tuoton) lisäksi, se on hyvä motivaattori!

   Poista
 3. 8 vuotta kuulostaa aika pitkälle ajelle. Itse olen alkanut kallistumaan siihen että mitäs jos alkaisi tekemään jo nyt vähemmän töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtoehtoja on aina hyvä pohtia! Itse en aivan vielä kuitenkaan.

   Poista
  2. Kyllä jossain välissä toivottavasti saatte ainakin pari pientä kuluerää elikkä lapsia 😀

   Poista
  3. Minun tavoite tiukasti vuodessa 2029, 12v... sen pitäisi olla suht realistinen. Sitten jäisin pois töistä tai tekisin töitä jos huvittaa. Todennäköisesti en osaa jättäytyä pois, sen verran töistä tykkään (tänäänkin 11h päivä)

   Poista
  4. Ei kai lastenkaan tarvitse välttämättä niin paljon maksaa. Vieläkin muistan kuinka minusta tehtiin vastuullinen rahankäyttäjä jo pienestä pitäen.

   Tusina vuosia on vielä hyvän mittainen aika laittaa lumipallo vierimään todenteolla.

   Poista