perjantai 7. heinäkuuta 2017

Mitä bloggarit hakevat taloudellisella riippumattomuudella?

Olen jo pitkään työstänyt tekstiä otsakkeella "Mitä tarkoitan taloudellisella riippumattomuudella?". Olen pitänyt tarkoituksella pidempiä pohdintataukoja saadakseni paperille ajatukseni niin monipuolisesti kuin syvällisemmin. En ole kuitenkaan vielä valmis ja siksi päätin tutkia hieman blogosfääriä kirkastaakseni ajatuksiani entisestään.

Tein siis vertaistutkimusta siitä, mitä muut säästämisestä ja sijoittamisesta tai taloudellisesta riippumattomuudesta bloggaavat oikeastaan hakevat tavoitteellaan. Tutkimuksessa etsin artikkeleita hakusanalla "blogin nimi" taloudellinen riippumattomuus. Etsin erityisesti vastauksia kysymyksiin miksi taloudellinen riippumattomuus ja miltä se näyttäisi bloggarin sinne yltäessä. Seuraavaksi otteita eri bloggareiden ajatuksista:

Kohti taloudellista riippumattomuutta
 • Taloudellista riippumattomuutta käsittelevien blogien esi-isä, valitettavasti unholaan vaipuneen blogin kirjoittaja Pasi Havia haki taannoin taloudellisella riippumattomuudella aikaa. Aikaa harrastuksiin, kuten sukeltamiseen ja musiikkiin, sekä itsensä kehittämiseen, kuten opiskeluun. Taloudellinen riippumattomuus ei tarkoita joutenoloa.
 • Tärkeimpänä taloudellisessa riippumattomuudessa on kuitenkin aika perheelle, ilman alati painavia työvelvoitteita.
 • "Kaikessa yksinkertaisuudessaan taloudellisessa riippumattomuudessa on kyse siitä, että omat varat riittävät haluttuun elämäntapaan. Mikä se kullakin meistä sitten on. Me olemme kaikki erilaisia. Me haluamme eri asioita."
Pohatta
 • Valtakunnallisissa medioissa ansiokkaasti taloudellisen riippumattomuuden sanaa saattanut Pohatta määrittelee käsitteen vapauden muodoksi. Vapaus ei kuitenkaan välttämättä tarkoita työnteon lopettamista vaan vapautta tehdä mitä halajaa.
 • Saavutettuaan taloudellisen riippumattomuuden, Pohatta viettää mielummin aikansa Havajilla surffaamassa kuin sorvin ääressä. 
Rikas erakko
 • Rikas erakon tie taloudelliseen riippumattomuuteen käy kolmella tutulla niksillä: kuluttamalla vähemmän kuin tienaa, sijoittamalla säästyneet rahat kannattavasti ja odottamalla tarpeeksi kauan.
 • Rikas erakko tavoittelee riippumattomuutta työnantajasta ja vapauden tunnetta ilman tarkkaa numeerista tavoitetta. Tunne siitä, että voi lopettaa työnteon milloin tahansa on vapauttava.
 • Taloudellinen riippumattomuuden tavoittelu on bloggarille turvallisuuden ja vapauden etsintää: varautumista pahan päivän varalle, esimerkiksi yllättäviin sairaanhoitokuluihin, ja työilon hakemista muusta kuin rahasta. Taloudellinen riippumattomuus on myös haastava ja mielenkiintoinen tavoite.
 • Vapaaksi mieheksi varautuu myös Suomen eläkejärjestelmään liittyviin riskeihin. Pääsemmekö nauttimaan nykyisten kaltaisista eläkkeistä muutaman kymmenen vuoden päästä?
 • Tuorehko bloggari Tuulipuku on löytänyt itsensä lähes huomaamatta matkalta taloudelliseen riippumattomuuteen. Kiinnostus säästämiseen ja sijoittamiseen on kerryttänyt hyvän kokoisen alkupääoman.
 • Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu ei Tuulipuvunkaan kohdalla välttämättä tarkoita jättäytymistä pois työstä. On kuitenkin helpottavaa huomata jonain päivänä, ilman tarkkaa aikatavoitetta, ettei työhön tarvitse pakosta rientää.
Taloudellisen riippumattomuuden motiivit ovat kaikilla bloggareilla melko yhteneviä: vapaus, lisääntynyt vapaa-aika ja halu tehdä enemmän itselle tärkeimpiä asioita ovat toistuvia teemoja. Sen sijaan se, miltä taloudellinen riippumattomuus käytännössä näyttää jää usein melko epäselväksi. Se on toki ymmärrettävää, koska suurimmalla osaa bloggareista taloudelliseen riippumattomuuteen on vielä runsaasti vuosia matkaa. Itsekin vasta kirkastan kuvaa tavoitteestani.

Kaikki säästämisestä ja sijoittamisesta kirjoittavat bloggarit eivät välttämättä tavoittele taloudellista riippumattomuutta. Esimerkiksi Rahamiäs kokee tekevänsä työtä mielellään ja runsaan varallisuuden tuovan riittävän vapauden tunteen niin, että rahalla voi ylläpitää miellyttävää elintasoa. Taloudellisen riippumattomuuden saavuttanut Puolimiljoonaa pääomaa on leppoistanut työtahtia, harrastaa sijoittamista sekä haaveilee perehtymisestä ja sijoittamisesta taiteeseen.

Matka taloudelliseen riippumattomuuteen saattaa liikkua niin sanottujen työntävien tekijöiden, miksi kysymyksen, ympärillä. Sitä kuvaa on hyvä täydentää niin sanottuilla vetävillä tekijöillä eli miltä taloudellinen riippumattomuus lopulta näyttää. Vaikka taloudellisen riippumattomuuden konsepti on melko yhtenevä ja yksiselitteinen, voi se saada tavoittelijasta riippuen useita eri vivahteita ja painotuksia.

Jos taloudellisen riippumattomuuden saavuttanut lopettaa työnsä tai vähentää työntekoa, lienee tärkeimpiä vastattavia kysymyksiä kuinka turvaa taloudellisen toimeentulon ja mitä tekee päivien täytteeksi. Kun päämäärän miksi, miten ja mitä ovat linjassa, osaa tavoittelija rakentaa taloudelliselle riippumattomuudelle oikeanlaisen henkisen ja taloudellisen perustan.

***
Seuraa Tarinaa vaurastumisesta myös Twitterissä.

9 kommenttia:

 1. Hyvä yhteenveto!

  Olen ollut nyt kolme viikkoa lomalla ja kyllä tässä vähän sellainen fiilis on, että tällaista voisi elämä olla aina. Noh, muutama vuosi täytyy kyllä duunia painaa vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää lomaa! Pelkään, että elokuussa lomaillessani alan lyödä omia päätöksiä ja aikatauluja lukkoon.

   Poista
 2. Kiitos blogimaininnasta. Minulle taloudellinen riippumattomuus on juurikin vapautta tehdä mitä haluan. Jos en olisi taloudellisesti riippumaton, olisin riippuvainen työstä että saan rahaa jolla elän. Nyt pääomani tekee minulle töitä ja tuolla pääoman tekemällä 'palkalla' elän. Arjen luksusta! Ja mahdollista ihan jokaiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. On ollut ilo lukea kertomuksia ja ajatuksia joltakulta, joka on jo tavoitteen saavuttanut!

   Poista
 3. Minä ajattelen niin että se voi tuoda lisää valintoja elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Mitä ne valinnat sinulle ovat?

   Poista
 4. Ohhoh meikäläinenkin on mainittu täällä. Vaikea tosiaan vielä sanoa mitä muuta taloudellinen riippumattomuus toisi tullessaan muuta kuin lisää vapauksia valita mitä tekee. Olisi ihan mahdollista olla ilman varsinaista päivätyötä ja keskittyä erilaisiin harrasteprojekteihin.

  Monillahan alkaa mielenterveys järkkymään mikäli ei tee töitä, mutta minä pärjäisin kyllä vaikka vain katselemalla ruohon kasvamista. Nautin kun saa olla rauhassa ja mietiskellä. :)

  VastaaPoista
 5. Naisten näkökulma taloudelliseen riippumattomuuteen olisi ehkä hieman monipuolistanut tutkimuksen lopputulosta :) Nämä olivat nyt hyvin miehisiä unelmia vapaudesta ja vain yhden kohdalla on mitään mainintaa mm. perheestä.

  Tässä on esimerkiksi oma pitkän aikavälin suunnitelmani, jossa loppupuolella ollaan jo aikasta riippumattomia rahasta:

  Pitkän aikavälin tavoitteita

  Jään odottamaan mielenkiinnolla lopullista postaustasi aiheesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Sinulta oikein hyvä ja perusteellinen kirjoitus aiheesta. Juuri tällaisia kirjoituksia toivoin löytäväni.

   En ole itse osannut ajatella noin pitkälle. Tällä hetkellä on tullut mentyä vuosi kerrallaan mainitsemiesi miehisten unelmien voimalla. Perheestä en (enää) haaveile - vapaus kun on tavoitteenani.

   Poista