lauantai 27. toukokuuta 2017

Miksi omistan niin montaa eri osaketta?

Hajautuksen sanotaan olevan sijoittajan ainoa ilmainen lounas. Hajautushyödyn katsotaan kuitenkin vähenevän merkittävästi noin kymmenen eri sijoituskohteen jälkeen. Tätä kirjoittaessani (05/2017) osinkosalkussani on 67 eri yhtiötä tai ETF:ää. Välillä kauhistelen lukumäärä itsekin ja pohdin tulisiko minun keskittää sijoituksiani paremmin. Osinkosalkullani tähtään päätavoitteeseeni, osinkotulojen kasvattamiseen, ja pienellä satelliittisalkullani voin hakea arvonnousua.

Miksi olen sijoittanut lähes seitsemäänkymmeneen arvopaperiin?
 1. Pidän osakesijoittamisesta ja päädyn usein tutkimaan yhtiöitä mahdollisena sijoituskohteena. Vaikka useimmiten hylkäänkin ajatuksen sijoittamisesta yhtiöön, moni päätyy salkkuuni ennemmin tai myöhemmin.
 2. Tärkeimpänä tavoitteenani on kasvattaa osinkotuloja absoluuttisesti. Jos omistaisin kymmentä eri yhtiötä tasaosuuksin ja yksi leikkaisi osinkoaan, laskisivat osinkotuloni 10 prosenttia. Kun omistan paljon eri osakkeita, yksittäisen yhtiön osingon leikkaus, ei vaikuta suuresti osinkokertymääni.
 3. Olen tarkoituksella pyrkinyt laajaan hajautukseen hankkimalla yhtiöitä eri toimialoilta, kokoluokista ja eri pörsseistä. Sijoittamalla amerikkalaisiin ja ruotsalaisiin yhtiöihin haen myös valuuttahajautusta.
 4. Moni yhtiö on salkussani myös historiallisista syistä. Kun aloitin osakesijoittamisen, sijoitusstrategiani haki vielä muotoaan. Ostin silloin salkkuuni yhtiöitä, joita en välttämättä tänä päivänä hankkisi, ainakaan korkealla arvostustasolla. Kun yhtiöt ovat nyt salkussani, saan erinomaisen osinkotuoton ostohinnalle. Siksi en näe järkeväksi luopua näistä sijoituksista.
 5. Yksittäiset yhtiöt joutuvat ajoittain tilapäisiin vaikeuksiin tai kurssi putoaa ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta. Kun kurssi niiaa, ostan lisää. Osalla yhtiöistä on salkussani erilainen rooli: jotkut ovat tasaisia osingonkorottajia, joita olen valmis ostamaan lisää sopivaan hintaan, toiset ovat salkussani korkeahkon osingon vuoksi, enkä välttämättä ole niitä valmis hankkimaan lisää.
 6. Suureen joukkoon osakkeita osuu paikoitellen yksittäisiä kurssiraketteja ja yritysostokohteita. Tällöin saan osingon lisäksi tuottoa kurssivoitoilla. Joskus yksi ostoperuste muiden joukossa on potentiaali yritysostokohteena, en kykene tunnistamaan näitä etukäteen. Suureen joukkoon yhtiöitä näitä tilanteita osuu kuitenkin herkemmin.
 7. Minulle on ollut henkisesti helpompaa ostaa salkkuun uutta yhtiötä kuin lisätä omistusta olemassa olevassa positiossa, jonka markkinahinta on huomattavasti keskiostohintaani korkeampi. Heikkouksetkin on hyvä tunnistaa ja myöntää.
 8. Mielestäni osakkeiden lukumäärä ei ole ratkaisevaa. Lukumäärä on suhteutettava sijoittajan tavoitteisiin, mikäli sijoittaja tavoittelee nopeaa salkun arvonnousua ei ole syytä sijoittaa kymmeniin osinkoyhtiöihin. Sijoittaja myös pystyy hallitsemaan suurta salkkua paremmin, jos valitsee salkkuunsa taattuja laatuyhtiöitä, jotka tekevät kelpo tulosta vuodesta toiseen.
Menestyksekäs osakesijoittaminen vaatii sijoituskohteiden ajoittaista seurantaa. En väitä seuraavani tai pystyväni seuraamaan 67 eri sijoitusta riittävän syvällisesti. Suomalaisia sijoituksiani seuraan suomalaisen talousmedian välityksellä. Amerikkalaisia seuraan Seeking Alpha sovelluksella, josta luen omistuksiini liittyviä artikkeleita eri kulkuvälineissä. Ruotsalaisten yhtiöiden varalle minulla ei vielä ole systemaattista seurantaa, mutta Shareville syötteeseeni näyttää tulevan aika hyvin yhtiöitä käsitteleviä uutisia. Ruotsalaisissa sijoituksissani on kuitenkin monta pienyhtiötä, joista ei aktiivisesti uutisoida.

Suuri osakkeiden lukumäärä ja kohteiden ei-niin-tiivis seuraaminen luo yhden merkittävän riskin, jota olen pohtinut viime aikoina. Kutsuisin sitä seuraavasti: tuottojen valuminen sormien välistä. Jos osakkeen arvostus nousee perusteettoman korkeaksi tai yhtiö on loistonsa huipulla ennen liiketoiminnan käännettä heikompaan, olisi aktiivisen sijoittajan osattava luopua sijoituksesta kotiuttamalla arvonnousu paperivoitosta euroiksi pankkitilille. Valitettavan usein huomaan menettäneeni nämä tilaisuudet. Otettakoon lyhyeksi esimerkiksi vaikkapa IBM. Ostin osaketta vuosien 2015 ja 2016 tammikuussa. Sittemmin listasin yhtiön myyntikohteeksi vuonna 2016. Maaliskuussa 2017 olisi ollut ihanteellinen myyntiajankohta 180 dollarin tuntumassa. Nyt osakekurssi on vain vähän yli keskihintani. Tähän problematiikkaan on syytä palata erillisen kirjoituksen voimalla.

***
Mikäli yksittäisten osakkeiden riskit huolestuttavat, rakenna itsellesi ETF-osinkosalkkuLue lisää tarkemmin.

6 kommenttia:

 1. Minä taas myin kasan jenkkiosakkeita. En pysynyt enää perässä kun yhtiömäärä oli niin huima. Pelkäsin että salkustani löytyy vähän sitä sun tätä. Toki onhan sitä nytkin riski että roskaa löytyy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Liika on aina liikaa ja itse alan olla osakkeiden lukumäärän osalta äärirajoilla. Pääasia on kuitenkin se, että jokaisella sijoituksella on selkeä rooli ja valoisa tulevaisuus.

   Tuskinpa vieläkään jätän ostamatta uutta yhtiötä, jos löydän laatua edulliseen hintaan.

   Poista
 2. Hei,

  olen aloittelija sijoittajana. Riemuitsin viime viikolla siitä, että salkkuni arvo ylitti 14 000 €. Eli olen kaukana sinun salkkusi arvosta.

  Ottaisitko kantaa ongelmaani, joka on seuraavanlainen:
  haluan hyödyntää Nordnetin pikkukaupat 0,99 € palkkiolla -kampanjaa. Ostelen siksi alle 200 euron eriä kolmesti, neljästi kuussa. Olen ostanut Alma mediaa ja DNA:ta, Nokian renkaita, Capmania ja F-Securea. Mistä tiedän kannattaako minun lisätä omistustani samoista yhtiöistä vai ostaa jotain muuta yhtiötä?

  Oletko omassa strategiassasi päättänyt hankkia joitain tiettyjä määriä osakkeita ("Haluan omistaa 150 osaketta Nokiaa") vai menetkö eteenpäin hinta edellä: "ostan varojeni mukaan suurimman mahdollisen määrän Nokian osakkeita, kun kurssi niiaa tasoon X"?

  Miten saisin mahdollisimman paljon osinkoa? Nyt saan 20 € tuolta ja 15 € täältä, mutta himoitsisin päästä sinun viiden tonnin tuloksiisi!

  Blogisi on LOISTAVA, seuraan sitä koko ajan ja janoan uusia tekstejäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentista ja palautteesta.
   Olet hyvin päässyt alkuun ja vauhtihan kiihtyy, kun pitäytyy suunnitelmassa ja kehittyy sijoittajana matkan varrella.

   Vastatakseni kysymyksiisi:
   "Mistä tiedän kannattaako minun lisätä omistustani samoista yhtiöistä vai ostaa jotain muuta yhtiötä?"
   Vastakysymyksenä esittäisin: Mikä on sijoitusstrategiasi, -kriteerisi ja tavoitesalkkusi?
   Lisäyksiä yhtiöihin kannattaa tehdä, jos sijoitus täyttää sijoituskriteerisi. Jos tavoittelet 3 % osinkotuottoa, niin esimerkiksi F-Secure tippuu pois.

   "Oletko omassa strategiassasi päättänyt hankkia joitain tiettyjä määriä osakkeita?"
   En katso osakkeiden lukumäärää, sillä ei ole merkitystä. Ainoastaan tasalukuiset osakemäärät menevät kaupankäynnissä ehkäpä hivenen helpommin lävitse, erityisesti vähän vaihdettujen osakkeiden kohdalla. Muutoin ostan osakkeita tietyllä euromäärällä pitääkseni kaupankäyntikulut kohtuullisina sijoitettavaan pääomaan nähden.

   Eli toimin lähinnä jälkimmäisellä tavalla: määritän osakkeelle tavoitehinnan, asetan kurssihälytyksen ja ostan osaketta (joka täyttää myös laadulliset kriteerit), kun se laskee tavoitehintaani.

   Tutkin myös uusia osakkeita jatkuvasti, ja jos löydän sillä hetkellä houkuttelevasti hinnoitellun laadukkaan yhtiön, saatan ostaa sitä heti, jos se sopii tavoitesalkkuuni.

   "Miten saisin mahdollisimman paljon osinkoa?"
   Älä himoitse osinkoja. Korkean osinkotuoton tavoittelu johtaa herkästi arvoansaan astumiseen. Kts. kirjoitus 25 - Älä astu arvoansaan. Osingot tulevat pitkäjänteisen sijoittamisen lopputuloksena. Kun ostat laadukkaita, kohtuullista osinkoa maksavia yhtiöitä, niin osingot kasvavat vuosi vuodelta uuden pääoman ja osinkojen uudelleensijoittamisen myötä.

   Poista
  2. Hei,
   kiitos edellisistä kommenteistasi kommenttiini.

   Olen käyttänyt sateisen kesän ahmimalla sijoituskirjallisuutta, seuraamalla sijoitusblogeja ja sijoittamalla paljon pikkusummia Nordnetin pikkukaupat 0,99 € -kampanjassa. Ilokseni voin kertoa, että ymmärrykseni on nytkähtänyt eteenpäin ja sijoitussalkkuni arvo on juuri ylittänyt 16 000 euroa.

   Sijoitusstrategian laatiminen on yllättävän vaikeaa! Nyt toivoisin, että ehtiessäsi kommentoisit strategiani ensimmäistä vaihetta.

   Olen poiminut kirjallisuudesta toimialoja, joilla kauppaa käydään: raaka-aineista internetiin, rakennusteollisuudesta brändeihin. Olen listannut näiden otsikoiden alle kirjallisuudesta löytämiäni suosituksia laadukkaista yrityksistä. Laadukkaaksi olen tässä vaiheessa merkinnyt sellaisen yrityksen, johon sijoittamista joku asiansa osaava, esimerkiksi Jukka Oksaharju, suosittaa.

   Listattuani eri toimialoilla olevia vakavaraisia, pitkäikäisiä laatuyhtiöitä, olen ajatellut, että sijoitan pitkäjänteisesti useammalle toimialalle. Ei siis niin, että kaikki osakkeet ovat energiayhtiöissä vaan niin, että esimerkiksi osa sijoituksistani on brändeissä, osa raaka-aineissa, osa terveydenhuollossa.

   Gurut sanovat, että osakkeet on syytä hajauttaa toimialoittain ja maantieteellisesti. Olen ajatellut, että hankin valitsemieni toimialojen osakesalkkuun yhtä kotimaista, yhtä eurooppalaista ja yhtä pohjoisamerikkalaista osaketta. Kiinan ja Japanin pörssit ovat vasta haaveissani. Miltä tällainen jako sinusta kuulostaa? Teenkö salkulleni hallaa jakamalla sen näin vai kehutko ratkaisuani?

   Esimerkki salkustani: toimialan "Liikenne" alalta olen ostanut 40 osaketta kotimaista Nokian Renkaita ja 100 osaketta ruotsalaista bussiyhtiö Nobinaa. Tavoitteena on ostaa vielä Canadian Railwaytä. Sitten salkussa olisi yksityisautoilua, joukkoliikennettä ja sen sisällä bussia ja junaa. Vaurauden karttuessa samalle toimialalle sopisi joku autonvalmistaja. Autoteollisuuden osakkeet ovat sen verran kalliita, että rahaa pitää saada jemmaan niiden ostamista varten.

   Edelleen mietin, paljonko osakkeita pitäisi olla per yritys. Pepsi Co.(toimiala: brändit, kuten esimerkiksi Walt Disney) on ollut laskussa, joten ostin 10 osaketta. Eihän se paljoa ole, mutta melkein tuhannen euron arvoinen setti minulle ostaessani. Olisiko järkevämpää koota rahaa ja ostaa isompia nippuja? Mutta mistä ihmeestä sen tietää, mikä on hyvä määrä?

   Hoppuilen ja hätäilen osakeostojeni kanssa, koska eläkeikäni kolkuttaa 14 vuoden päässä, joten olisi kiva saada rahat pikaisesti työskentelemään puolestani ja kasvattamaan eläkekertymää.

   Olen koko ajan sanonut itselleni, että sijoitan osakkeisiin sen, minkä voin huoletta hävitä. Huomasin, että kipurajani meni 12 tonnissa. Nyt, kun rahaa on kiinni enemmän, en enää ajattele sijoittamista innokkaana ja pidä sitä pelinä. Vinkkejä siitä, kuinka estää pupua menemästä pöksyyn tässä vaiheessa?

   Edelleen kiitos erinomaisesta blogista ja diasarjoista!

   Poista
  3. Moi, olet edennyt jo hyvin alkuun! Tässä lyhyitä vastauksia:

   "Olen ajatellut, että hankin valitsemieni toimialojen osakesalkkuun yhtä kotimaista, yhtä eurooppalaista ja yhtä pohjoisamerikkalaista osaketta. Kiinan ja Japanin pörssit ovat vasta haaveissani. Miltä tällainen jako sinusta kuulostaa? Teenkö salkulleni hallaa jakamalla sen näin vai kehutko ratkaisuani?"

   Näin olen toiminut itsekin lähes kymmenen vuotta.

   "Olisiko järkevämpää koota rahaa ja ostaa isompia nippuja? Mutta mistä ihmeestä sen tietää, mikä on hyvä määrä?"

   Amerikkalaisissa osakkeissa olen Nordnetin kalliiden välityspalkkioiden vuoksi pyrkinyt vähintään noin 1200 dollarin erään. Sekin on omasta mielestäni vähän turhan pieni eräkoko suhteessa kuluihin. Kotimaisia yhtiöitä olen ostanut alle tonnillakin.

   "Nyt, kun rahaa on kiinni enemmän, en enää ajattele sijoittamista innokkaana ja pidä sitä pelinä. Vinkkejä siitä, kuinka estää pupua menemästä pöksyyn tässä vaiheessa?"

   Pupu menee pöksyyn, kun kurssit romahtavat. Se on hyvä tiedostaa ja jatkaa silloin kylmän viileästi ostoja. On hyvä määrittää salkkuunsa tavoittelemat yhtiöt ja niille hinta, jolla olet valmis ostamaan yhtiön salkkuun. Kun kurssit tippuvat alkavat hinnat yltää määrittelemällesi kurssitasoille. Silloin ostat, mutta ei silloinkaan kaikkea kerralla, koska kurssit jatkavat siitä vielä laskuaan. Sitten ne jatkavat vielä laskuaan, mutta ostat koko ajan listaamiasi yhtiöitä erissä yksi kerrallaan!

   Sinulle voisi olla hyötyä lyhyestä valmennuksesta, jos kiinnostaa niin katso verkkokaupastani.

   Poista