perjantai 8. heinäkuuta 2016

Suolapähkinöitä Copacabanalla

Vaikka pienet menot ovat tärkeä osa vaurastumisen yhtälöä, on matkustaminen yksi asia, josta en juuri tingi. Toki pyrin matkustamaan kohtuullisella budjetilla ja välttämään ylilyöntejä, joiden vaikutus matkakokemukseen on usein lopulta hyvin pieni. Matkustaminen on minulle vaurastumista henkisesti. Näen uusia kulttuureja, erilaisia tapoja elää ja tehdä asioita. Kiikkustuolissa on mukavampi olla se joka kertoo, eikä se joka kuuntelee. Tällä kertaa kesälomamatkallani olen tarkkaillut blogin aihepiiriin kelpaavaa yritteliäisyyttä Brasiliassa.

Pikkubisnestä Brasiliassa

Tarkkaillessani elämänmenoa Etelä-Amerikan suurimmassa valtiossa, on ollut vaikea olla huomaamatta niitä mitä erilaisimpia tapoja ansaita elanto. Ilmiö on toki tuttu lähes kaikista etelän lomakohteista, mutta sen monipuolisuus ja laajuus on ollut minulle jotakin uutta. Suomalaiselle erilaiset kaupustelijat saattavat olla kiusallisia, mutta täällä paikalliset vaikuttavat käyttävän heidän palveluitaan luontevasti.

Brasilian kaduilla ja rannoilla, niin turistikohteissa kuin paikallisten suosimissa paikoissa, liikkuu yrittäjää hyvin moneen lähtöön. Yksi myy bikineitä, toinen hattuja ja kolmas aurinkolaseja. Lisäksi kaupataan niin jäätelöä, juomia, suolapähkinöitä, popcornia kuin sateenvarjoja. Oma joukkonsa ovat kauppiaat, jotka myyvät kaikkea korvakuulokkeista puhelimen suojakuoriin. Palvelutarjonnasta löytyy muun muassa kenkien puhdistaminen tai taksien välitys.

Popcorn koju Manauksessa Teatro Amazonaksen kupeessa.
Toki itsensä työllistäminen on varmasti elinehto monelle brasilialaiselle. Arvostettavaa on mielestäni se, kuinka suurella vaivalla ja tarmolla nämä myyntimiehet työtään harjoittavat. Lisäksi he ovat sujuvasti haistaneet liiketoimintamahdollisuuden ja hyödyntävät sitä tehokkaasti. Sateenvarjothan ilmestyvät aina myyntiin kun pilvien värit muuttuvat tummanpuhuviksi.

Omaa suolapähkinäkauppaa?

Eräänlaista suolapähkinäbisnestä minulle ovat esimerkiksi Tarina vaurastumisesta esitykset. Havaitsin, että suomenkieliset sijoituskirjat maksavat maltaita ja moni sijoittamisesta kiinnostunut ei välttämättä pidä kirjojen lukemisesta. Halusin tiivistää matkani varrella oppimani asiat ja blogissa käsitellyt aihepiirit helposti saataviksi ja luettaviksi kokonaisuuksiksi. Runsaalla vaivannäöllä ja laskemattomin tunnein tehdyt tietopaketit ovat, ensimmäisestä laskettuna, olleet myynnissä yli puoli vuotta. Kaupaksi on mennyt useita kymmeniä esityksiä - kiitos ostaneille!

Tällaisen tarjonnan yhtenä keskeisenä kaupallisena ajatuksena on, että kerran laadittuna esitysten ylläpito ja myynti eivät vaadi suurta työtä. Suolapähkinät kun tarvitsee aina uudelleen valmistaa, kääriä paperisiin rulliin ja lähteä myymään. Toki esitysteni myyntialustana toimiva blogi vaatii ylläpitoa ja uusia kirjoituksia lukijoiden mielenkiinnoksi – mutta sen teen mielelläni.

Asuntojen vuokraus sekä osakkeista tuloutuvat osingot ovat tällä hetkellä tärkein sivuliiketoimintani. Näen sen juuri liiketoimintana, koska sijoittaminen vaatii ajankäyttöä. Uusiin sijoituskohteisiin tutustuminen, olemassa olevien sijoitusten seuranta ja sijoitussalkun hallinta kokonaisuudessaan vievät useita tunteja viikossa. Mitä suuremmaksi sijoitussalkku kasvaa, sitä tehokkaammaksi (tulot/ajankäyttö) pääoman hoitaminen käy. Samalla tulen kuukausi kuukaudelta riippumattomammaksi siitä, että päivätyössäni myyn suolapähkinöitä muiden osakkeenomistajien hyväksi.

No mitä opimmekaan?

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa keskeistä on riippumattomuus muista, kuten työnantajasta tai pankista. Tähän päästäkseen vaurastumisen yhtälössä keskeinen vauhdittaja on tulojen kasvattaminen, koska menoja voi leikata vain tiettyyn pisteeseen saakka. Mitä pikemmin haluaa perille sitä enemmän on säästettävä. Toinen toimintavaihtoehto on luoda itselle hiljalleen sivutuloja, joilla voi kattaa menoja. Itse pyrin yhdistämään sekä palkkatuloistani tehtävät sijoitukset että muista lähteistä tulevat sivutulot. Ehkäpä jonain päivänä voin näiden turvin hyvillä mielin siirtyä tarjoilijaksi rantaravintolaan – vaikkapa ihan vain harrastuksena.

***
Kuinka yhdistää niin säästäminen ja sijoittaminen matkalla ensimmäiseen 100 000 euroon? Osta Tie ensimmäiseen 100 000 euroon esitys!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti