perjantai 29. heinäkuuta 2016

Heinäkuun myynnit pursottavat käteisen määrää

Sijoituspäiväkirja

Heinäkuu 2016

Lomakuukausi oli hiljainen osakeostojen osalta. Myin Ramirentin ja Outotecin osakkeet, ensimmäisen kanssa olisi voinut hieman malttaa ja jälkimmäisen myynnin ajoitus osui nappiin. Vaikka en aiokaan myydä kaikkia osakesijoituksia saamastani kehotuksesta huolimatta, myin lisäksi myös Kemiran osakkeet. Olin ostanut osakkeet kesäkuun puolivälissä takaisin salkkuuni myytyäni ne edellisen kerran toukokuun lopussa. Kemiran myynnin nettotuotoksi sain 6 prosenttia ja annualisoiduksi tuotoksi lähes 50 prosenttia. Sijoituspäiväkirjani alkaa muistuttaa spekulatiivisen sijoittajan merkintöjä, mutta siihen suuntaan en ole kuitenkaan kulkemassa.

Myyntien vastapainoksi ostin pienen erän Technopoliksen osakkeita. Olin seurannut yhtiötä jo pitkään ja sen kurssikehitys oli jäänyt verrokeistaan jälkeen. Yhtiön kurssikehitystä varmasti varjosti mahdollinen osakeanti syksyllä. Osakeannilla yhtiö aikoo rahoittaa Ruotsin kiinteistöhankintaa, jota yleisesti pidettiin kalliina. Karvaana mielessäni liikkuu vielä Sanoman kallis Euroopan seikkailu, vaikka yhtiö alkaakin hiljalleen raportoida kohentuvia numeroita.

Technopoliksen ostohintani 3,79 ei varmastikaan ollut paras mahdollinen, mutta näin yhtiön laadukkaimpana kiinteistöyhtiönä Helsingin pörssissä. Uskon, että yhtiö kykenee tuottamaan sijoittajalle hyvän tuoton yli markkinasyklien ja näen, että pitkällä aikavälillä Technopoliksen strategia pienentää kotimaan painoa liiketoiminnassa on oikea. Aion seurata yhtiötä vielä tiiviimmin ja päättää mahdollisesta lisäyksestä myöhemmin, mahdollisesti osakeannin yhteydessä.

Heinäkuussa sain vuokrattua toisen sijoitusasuntoni veljeni suurella avustuksella – lomaillessani itse aivan toisella mantereella. Tein yhden pienen vaihtoehtoisen sijoituksen pienentääkseni käteisvaroja. Vihdosta viimein vaihdoin myös kokonaiset 100 dollaria euroiksi. Vaihdettuani 30 000 euroa vuodesta 2010 lähtien dollareiksi, keskimäärin 1,34 vaihtokurssiin, on nyt, euro-dollari kurssin liikkuessa 1,1 tasolla, hyvä hetki alkaa koiuttaa tuottoa myös valuuttakurssin avulla.

Kuten viime kuussa, seuraan yhä mielenkiinnolla rahoitusalan osakkeita, pankkeja ja vakuutusyhtiöitä. Mahtaisiko nyt olla piensijoittajalle hyvä tilaisuus ostaa, kun suursijoittajat vierastavat?

***

Tarina jatkuu Facebookissa.

5 kommenttia:

 1. Itse olen samaa mieltä, että osakkeissa on nyt riski todella korkealla. Lähinnä olen käyttänyt teknistä analyysia tämän hahmottamiseen. Kyse ei ole varsinaisesti ennustamisesta, vaan teknisen tilanteen määrittämisessä. Blogissani olen tästä kirjoittanut rahastosijoittaminen.blogspot.fi Teknisellä analyysia pystyy aika suurella todennäköisyydellä määrittämään mikä on tilanne ja kyllä nyt ollaan osakkeissa todella korkealla hyvin todennäköisesti.

  VastaaPoista
 2. Minkä vuoksi pidät Technopolista pörssin kiinteistöyhtiöistä parhaana? Itse olen Cityconiin päätynyt, kun olen Technopoliksen toimistokeskittymiä Tampereella ja Oulussa kavahtanut elektroniikka-alan leikatesssa toimintaansa. Sponda puolestaan ei houkuttele, kun osa salkusta on melkoista kuraa.

  Eläkkeelle
  http://elakesijoittaja.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi tärkein syy on se, että näen Technopoliksen keskittymisen toimistokiinteistöihin paremmaksi. Olet oikeassa, että Technopoliksella on ongelma Oulussa.

   Citycon on puolestaan keskittynyt kauppakeskuksiin. Mielestäni kauppakeskuksia on rakennettu viime vuosina valtava määrä. Verkkokaupan ja neliömäärien voimakas kasvu saattaa olla haaste Cityconille pitkällä aikavälillä.

   Poista
 3. Itse olen tuota valuuttavaihtelua miettinyt tuoton hankkimiseen, mutta en ole koskaan saanut järkeiltyä miten se lopulta toimii. Tuostahan ei ilmeisesti mene edes minkäänlaisia veroja, ainoastaan palvelumaksu toimijalta joka vaihdoksen tekee? Pitäisi ihan laitella summia paperille ja katsoa miten summat muuttuvat kurssia ja valuuttoja vaihdellessa, ei vaan insinöörin matikkapää riitä moiseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osakemyynnin kohdalla menee vero, jos olet sijoittanut amerikkalaiseen osakkeeseen ja valuuttakurssin vaihtelu on ollut puolellasi.

   Itse vaihdan osinkoja takaisin euroiksi. Dollarin vahvistuminen kohentaa minun tapauksessani siis euromääräistä osinkotuottoa.

   Avaan asiaa hivenen "Sijoittaminen amerikkalaisiin osinkoyhtiöihin" esityksessäni, mutta taidan kirjoittaa asiasta oman merkinnän myös blogiin.

   Poista