perjantai 25. maaliskuuta 2016

Otin hieman superluottoa

Vaurastumisen vauhtipyörät


Velkavipu on hallitusti käytettynä tärkeä keino vauhdittaa vaurastumista. Maaliskuussa 2016 minulla oli velkaa 135 000 euroa, josta kaksi kolmannesta oli asuntolainaa ja kolmannes sijoitusasuntolainaa. Olin jo aiemmin kirjoittanut otsikolla ”Liian vähän velkaa?” haluavani lisätä vauhtia vaurastumiseeni vipuvarrella.

Pelkällä palkkatyöstä säästämällä ja sijoittamalla en usko saavuttavani vuoteen 2025 mennessä täydellistä taloudellista riippumattomuutta. Kuroakseni aukon säästötahtini ja tavoitteeni välillä kiinni lasken velkavivun ja yritystoiminnan varaan.

Kuten odottaa voi, tarina vaurastumisesta ei ole edennyt ilman juonenkäänteitä. Käänteiden vuoksi en ole hankkinut toista sijoitusasuntoa, en ole ostanut uutta omistusasuntoa vuokratakseni nykyisen, eikä yritystoimintakaan ole aivan siinä vauhdissa kuin sen haluaisin olevan. Siksi listasinkin vuoden 2016 taktiseksi toimenpiteeksi hyödyntää Nordnetin superluottoa pienen lisätuoton luomiseksi.

Sijoitus osakemarkkinoiden ulkopuolelle

Nostin Nordnetistä 4000 euroa, jotka sijoitin Lainasto Oy:n osakkeisiin. Yhtiö maksaa yli 6 kuukauden mittaiselle sijoitukselle 8 prosentin osinkoa ennen veroja. Verottaja ottaa 7,5 % kuukausittain tilitettävästä osingosta. Nettona sijoittajalle tuotoksi muodostuu siis 7,4 %. Nordnetille puolestani maksan luotosta noin prosentin korkoa ja korkokulut voin myöhemmin vähentää verotuksessa. Sijoituksen jälkeen minulla on sijoitettuna 17 000 euroa vertaislainapalveluja tuottaviin yrityksiin.

Koska minulla oli Nordnetissä jonkin verran dollareita, Ruotsin kruunuja ja euroja, 4000 euron nosto tililtä muodosti lopulta ainoastaan 430 euron velan. Toisin sanoen tämä toimenpide on itselleni lähinnä henkistä kirjanpitoa, jota olen harrastanut aiemminkin. Lyhennän nostamaani 4000 euroa Nordnetiin kuukausittan kirjaten lyhennyksen vaihtoehtoiseksi sijoitukseksi.

Salkun saldo 4000 euron noston jälkeen.


Miten Nordnetin superluotto toimii? 

Ensin tulee luonnollisesti täyttää ja lähettää Nordnetille luottohakemus. Myönteisen päätöksen jälkeen riittävästi hajautettu salkku saa käyttöönsä matalimman prosentin koron, jos yksittäisen osakkeen arvo salkusta on alle 20 prosenttia. Luottoa voi käyttää haluamallaan tavalla, korkoa sijoittaja maksaa ainoastaan käyttämästään summasta. Luototettu tilanne syntyy, kun ostot tai nostot salkusta ylittävät saldon. Lainalle ei ole varsinaisia lyhennyksiä vaan luoton määrä vähenee salkussa sitä mukaa kun talletat salkkuun käteistä.

Luottoehtoihin liittyvä suurin riski on se, että Nordnet voi yksipuoleisesti ilmoittamalla korottaa lainakorkoa 30 päivän varoitusajalla. Tämä tulee todennäköisemmäksi, kun ohjauskorot lähtevät nouosuun. Sijoittajan tulee siis huolehtia strategiastaan tämän tilanteen varalle ja varmistaa, että lainarahalla tehdyt sijoitusten riski, koko ja tuotto ovat sopivassa suhteessa.

Oma strategiani vaihtoehtoisten sijoitusten osalta on vielä paperille kirjoittamaton. Todennäköisesti lähden hiljalleen irroittautumaan niistä aikaisintaan ensi vuoden puolivälissä tai viimeistään silloin, kun pystyn löytämään houkuttelevia sijoituskohteita muualta. Olen tehnyt sijoitukset useassa erässä, jolloin sekä tuottoa.fi ja korkeatuottoinen.fi palvelut mahdollistavat sijoitusten lunastamisen vastaavissa erissä. Uutta tammikuuta odottaessa nautin lähes 100 euron kuukausittaisesta kassavirrasta.

Lue lisää velan hyödyistä sijoittamisessa Investment by Perkele blogista tästä ja tästä.

Kuinka luot itsellesi kassavirtakoneen? Katso Osinkosijoittamisen perusteet!

12 kommenttia:

 1. Oliko sulla nuo kaikki vertaislainasijoitukset tuottoa ja korkeatuottoinen.fi palveluissa? Miten meni jakauma niiden kesken?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, saldoa on vielä hieman jäljellä Fixurassa, mutta lähes kaikki lainat ovat päätyneet perintään tai ulosottoon, joten niitä rahoja tuskin tulen enää näkemään.

   8000 euroa on korkeatuottoinen.fi ja 9000 euroa tuottoa.fi palvelun kautta sijoitettuna. Kuten kirjoitin, tulen varmastikin aloittamaan varojen vaiheittaisen nostamisen pois reilun vuoden kuluttua.

   Poista
  2. Oletko tutustunut topfinance.fi sivustoon vielä? Lupailevat aika korkeaa tuottoprosenttia mutta on ilmeisesti aika uusi palvelu?

   Poista
  3. En ole tutustunut! Kiitos vinkistä, täytyy vilkaista. Näitä näyttäisi tulevan jatkuvasti lisää. Kuten aiemmin kirjoitin ja muissakin blogeissa on nostettu esiin 10 % suomalaisista - eli joka kymmenes vastaantuleva henkilö - on ulosotossa. Suurta harkintaa ja huolellisuutta on luonnollisesti noudatettava näihin kohteisiin sijotettaessa.

   Poista
  4. Piti vielä lisätä: Oma veikkaukseni on, että rahoitusmuodon yleistyessä näin voimakkaasti, rahoitusvalvonta tai verottaja ennen pitkää puuttuu tähän rahoitustapaan (sijoittajalle suotuisan verokohtelun vuoksi). Tämän jälkeen sijoittajat ryhtyvät vetämään rahoja sijoituskohteesta pois (tuotto vs. riski -houkuttelevuus laskee).

   Tämän skenaarion näkisin myös merkittävänä sijoitusriskinä.

   Poista
  5. 10% ulosotossa? Aika hurja luku, huhhuh.

   Poista
  6. Hei 2025. Mukava nähdä ihminen, joka on kerännyt omaisuutta kärsivällisesti jo ainakin melkein vuosikymmenen. Ymmärrän huolesi siitä, että et mahdollisesti pääse tavoitteeseesi vuoteen 2025 mennessä.

   Siitä huolimatta muista, että ns. "reaching for yield" on klassinen sijoittajavirhe. En väitä että nyt toheloisit, mutta haluan, että pidät tämän mielessä kun otat sijoituslainoja ja sijoitat vaihtoehtoisiin kohteisiin. Korkeampaa tuottoa saadakseen lähes aina joutuu maksamaan riskinä. (Niinsanottua "ilmaista" tuottoakin on, mutta harvemmassa.)

   Tämä ei siis tarkoita, etteikö kannattaisi ottaa sijoituslainaa. Se voi olla hyvinkin oiva veto, kunhan pystyt varmasti käsittelemään sitä, kunhan pidät silmät auki ja olet skarppina, kun painat kaasua. :)

   Muista myös, että tätä tahtia vapautesi koittaa. Uskon, että 2025 on hyvinkin mahdollinen. Jos ei, niin se on silti vain ajan kysymys. Tsemppiä!

   Poista
  7. Kyllä, riski hyvin tiedostettu! :)

   Kokonaisuuden kannalta ne ovat verrattain pienet: kevään osingot peittävät pienen lainan ja tämänhetkinen, ko. vaihtoehtoisten sijoitusten, 7 % osuus kokonaisvarallisuudesta pienenee kuukausi kuukaudelta.

   Poista
  8. Hyvä. :) Salkkusi arvo on sen verran korkea, että voisit minun mielestäni aika helpostikin ottaa vaikka 5000e lainaa.

   Poista
  9. Kyllä, helposti. Täytyy toki muistaa kuitenkin että muita lainoja minulla on noin 140 000 €.

   Poista
 2. Anonyymi12.2.17

  Huh huh.Ko.taktiikka on ainakin minulle liian riskipitoinen.Mutta hyvä että joku uskaltaa.Lainaston lainaajat ovat asiakkaita jotka heiluvat luottohäiriömerkinnän rajamailla.Yksi asia lainaston taloudellisissa luvuissa hämää.Ns.ikävistä asioista en löytänyt lukuja.Esim.luottotappioiden määrää en saanut kaivettua esiin.
  Yleisestikin ottaen kertoo laina-asiakkaiden älykkyydestä jotain se että ottaa lainaa ko.ehdoilla.Tolkuttoman kallista lystiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurella riskillä toki. Tällä hetkellä (02/2017) kokonaisvarallisuudestani on alle 7 prosenttia sijoitettuna vertaislainausta harjoittavien yhtiöiden osakkeisiin - ja osuus pienenee jatkuvasti.

   Poista