torstai 26. marraskuuta 2015

Maksa vähemmän tuloveroja tällä keinolla

Uutisissa on viime päivinä ollut paljon keskustelua tuloverosta ja sen tasosta Suomessa. Euroopan maista Suomi yksi kovimmista kansalaisiaan verottavista valtioista. Yhdellä yksinkertaisella keinolla jokainen veronmaksaja voi maksaaa vähemmän veroja. Asumalla ja työskentelemällä ulkomailla osan vuotta tuloveroaste pienenee huomattavasti.

Kun suuntaa keskellä vuotta ulkomaan kirjoille, lasketaan tuloveroprosentti (Suomessa) sen mukaan mitä olet ansainnut lähtöhetkeen mennessä. Koska veroprosenttisi on todennäköisesti asetettu sen mukaan, että säännöllisiä tuloja on koko vuoden ajalta, veronpalautuksia on odotettavissa seuraavan vuoden joulukuussa. Asuttuani ulkomailla osan vuodesta 2014 odottelen joulukuun alussa paria tuhatta euroa veronpalautuksia. Veronpalautuksen suuruutta pienensi pääomatuloni Suomesta.

Välihuomiona on todettava, että vaurastumista harrastumisenaan pitävä, voi yllättyä siitä, että Suomen kansalainen on lähtökohtaisesti verovelvollinen Suomeen kolmen vuoden ajan. Esimerkiksi Yle-vero seuraa perässä, mikäli Suomesta on esimerkiksi vuokratuloja.

Hyvällä onnella uudessa kotimaassa on samanlainen järjestelmä, jossa vuoden kokonaistulot määrittävät veroprosentin. Toki toivoa saattaa myös, että suuntaat maahan, jossa ymmärretään korkean verotuksen haitallisuus työmotivaatioon ja -määrään. Valitettavasti omalle kohdalleni osui maa, jossa oli korkea verotus ja veroprosentti määräytyi kuukausitulojen suuruuden mukaisesti - ei siis vuositulojen mukaan. En siis päässyt hyötymään kohdemaassa vastaavanlaisesta edusta kuin Suomessa.

Kun muutin jälleen keskellä vuotta takaisin Suomeen, veroprosenttini määräytyi verrattain huokeaksi, 9 prosenttiin. Se kuulostaa edulliselta, koska ensi vuonna maksan taas neljä kertaa enemmän veroja. Nyt käteen jäävä palkka on kannustavalla tasolla. Kun joulukuussa tilille tulee viime vuotiset veronpalautukset, joutuu hetkellisesti todella pohtimaan mitä rahoillaan tekee! Harvinainen myönteinen ongelma.

Jokaisen suomalaisenkin on siis mahdollista harjoittaa verosuunnitelua!

17 kommenttia:

  1. Anonyymi26.11.15

    Mitenköhän tilanne mahtaa toimia, kun palkka kuitenkin tulee edelleen Suomesta, vaikka työkomennus onkin ulkomailla..?

    Ulkomaiden työkomennus on lähtökohtaisesti minulle kuitenkin edullinen tilanne, sillä elämän kustannukset ovat matalammat kuin suomessa, mutta toki vero helpotuksiakin olisi mukava saada.

    VastaaPoista
  2. Kun olit vain osan vuodesta ulkomailla, et varmaankaan tullut rajoitetusti verovelvolliseksi. Tällöin myös ulkomaan tulotkin tullee raportoida Suomeen. Eikö niitä otettu huomioon progressiota laskiessa?

    VastaaPoista
  3. Oletko aivan varma ettei verottaja hengitä niskaan jos siirtää kirjat esimerkiksi Viroon kesken vuoden, mutta oikeasti jatkaa työntekoa Suomessa ihan normaalisti? Yleensä ovat koittaneet vetää omansa pois jopa lakikirjan säännöksiä väännellen niin tuntuisi omituiselta jos tuolla konstilla pääsisi ilman mitään selkkauksia nauttimaan pienemmästä veroprosentista :)

    VastaaPoista
  4. Hyviä kommentteja.

    Muutama tarkennus: Sain palkan ulkomailla ulkomaiselta työnantajalta ja asuin virallisesti ko. maassa. Palatessani takaisin Suomeen saan palkan suomalaiselta työnantajalta. Ulkomailla asuessani olin edelleen yleisesti verovelvollinen Suomeen (kolmen vuoden sääntö). Verosopimuksen perusteella maksoin ulkomailla saamistani tuloista veroni ainoastaan asuinmaahan (kaksinkertaisen verotuksen välttäminen).

    Lähdin omassa verotulkinnassani siitä, että maksan Suomessa verot Suomen tuloverotuksen mukaisesti eli vuositulojen ollessa muutamalta kuukaudelta maksan veroja alemman progression mukaan. Mielestäni on vaikea perustella sitä, että maksaisin Suomessa korkeampaa tuloveroa siksi, että minulla on ansiotuloja toisesta maasta, jossa olen hoitanut velvoitteeni paikallisen lainsäädännön mukaan.

    Eriävät mielipiteet ja etenkin tieto, otetaan mielellään vastaan!

    VastaaPoista
  5. Anonyymi27.11.15

    Hei hyvä kirjoitus!
    Tämä sai itsenikin pohtimaan tätä vaihtoehtoa. Omassa tapauksessa työnantaja olisi suomalainen ja oleskelu ulkomailla 7-15vko. Alla oleva linkki pyyhki haaveet alhaisesta verotuksesta melko nopeasti.

    https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Kansainvaliset_tilanteet/Ulkomaantyoskentelyn_verotus%2814318%29

    VastaaPoista
  6. Jotta tuo temppu toimii sinun tulee olla rajoitetusti verovelvollinen. Lisätietoja löytyy verottajan sivuilta https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Kansainvaliset_tilanteet/Yleinen_ja_rajoitettu_verovelvollisuus(25545).

    Oletko tarkastanut, että ulkomailla saamasi tulot eivät vaikuta veroprosenttiin suomessa jos kerta olit yleisesti verovelvollinen? Vaikka niitä ulkomaan tuloja ei verotettaisikaan suomessa niin ne saattaa vaikuttaa veroprosenttiin. Näin minulla kävi Saksassa saksan tulojen kanssa.

    VastaaPoista
  7. Matkalla vaurauteen,
    Suomessa Saksan tulojen kanssa vai Saksassa Saksan tulojen kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saksan verottaja saksan tuloista. Suomen verottaja ei välittänyt ulkomaantuloista sillä ilmoitin lähteväni maasta pitkäaikaisesti. Jos asut pääsääntöisesti yli 6kk ulkomailla joka vuosi olet rajallisesti verovelvollinen ja silloin tuo temppu toimii. Jos olet komennuksella niin saatat olla yleisesti verovelvollinen tällöin vain hyvitetään verosopimuksen mukaisesti ulkomailla maksamasi vero.

      Poista
  8. My Road to Half a Million28.11.15

    Lähtökohtaisesti sanoisin, että tuottavammaksi tulee edelleen asua Suomessa, saada palkka Suomesta mutta olla vain lyhyillä ulkomaan komennuksilla. Tällöin saat verottomia ulkomaan päivärahoja. Esim. 1kk oleskelu jenkeissä tekee melkein 2000€ verottomia päivärahoja. Pysyvästä muutosta ulkomaille aiheutuu aina todella paljon kustannuksia ja oletan että kun otat ne huomioon niin lopputulos taitaa olla sinunkin tapauksessasi veronpalautusten jälkeen negatiivinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omassa tapauksessani työnantaja maksoi muuton ulkomaille. Takaisin muutto oli nihilistisen edullinen. Näin 30 prosenttiyksikköä matalampi veroprosentti tuo tuhansien eurojen verohyödyn pelkästään tänä vuonna.

      Poista
  9. Nähtävästi progressiota on tosiaan näin mahdollista alentaa. Tällöin ulkomaantyöskentelyn pitää mennä kuuden kuukauden säännön piiriin.

    https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Kansainvaliset_tilanteet/Ulkomaantyoskentelyn_verotus(37932)#4%20Kuuden%20kuukauden%20sääntö%20palkan%20verovapaudesta_

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin.

      Poista
    2. Selvititkö, että sopiiko kuuden kuukauden sääntö sinuun? Alkuperäisessä kirjoituksessa ei ole siihen riittävää tietoa. Kannattaa huomioida, että useassa maassa ainakaan vuoden vaihteen ympärillä sitä ei saa toimimaan: "Esimerkki 1: A työskentelee suomalaisen yrityksen lukuun Saksassa jakson 1.10.2008–31.5.2009. A:n perhe ja asunto jäävät Suomeen. Saksa kuuluu verosopimusvaltioihin, joissa työntekijän 183 päivän säännön mukaista oleskelua tarkastellaan kalenterivuosikohtaisesti. Kun oleskelu Saksassa ei kestä yli 183 päivää kumpanakaan kalenterivuo- tena, verosopimus estää Saksaa verottamasta. A:n palkkatulosta toimitetaan normaali ennakonpidätys Suomeen ja palkka verotetaan Suomessa."

      http://www.akavanerityisalat.fi/files/4896/YTN_Ulkomaantyon_opas.pdf

      Poista
    3. Verottajalta löytyi tälläinen hyödyllinen testi.

      https://www.vero.fi/download/kuuden_kuukauden_saanto_vuodesta_2014/{A42106CB-3757-45CF-BB6D-594EA73184A6}/10482

      Poista
    4. Kiitos linkeistä ja kommenteista! En ole syvällisesti elvittänyt. Tulkintoja voi tehdä monenlaisia ja mikään yksittäisistä esimerkeistä ei varsinaisesti päde omaan tilanteeseeni.

      En varsinaisesti hae ratkaisua, vaan kirjoitushan on melkeinpä provokatiivinen ja yleismaailmallinen, jolloin jokaisen on selvitettävä oma tilanne sen tullessa eteen. Tämä on yksi keino maksimoida omia tuloja, ja se saattaa tapahtua hivenen harmaalla alueella. Koen kuitenkin hoitaneeni velvoitteeni kaikkiin maihin riittävällä tasolla.

      Poista
  10. Moi, itselläni kävi tämä sama homma sattumalta. Olen ollut töissä Tanskassa vuoden ja muutot sattuivat molemmilla kerroilla puoliväliin vuotta. Molempina vuosina Suomen verotus oli merkittävästi alempi. Jälkimmäisenä vuonna säästöön menee 900e/kk puolen vuoden ajan. Tämä perustuu tosiaan 6kk:n sääntöön, jolla ehtona on oleskelu ja työskentely ulkomailla ulkomaisessa yhtiössä siten, että oleskelua Suomessa ei kerry yli 6pv/kk keskimäärin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin! Tekisi mieli tehdä sama uudelleen!

      Poista