torstai 18. kesäkuuta 2015

Textainer - 3 prosentin tuotto loppuvuodelle

Listasin maaliskuussa amerikkalaisyhtiöitä, joihin harkitsin tekeväni lisäsijoituksen. Tällöin päädyin General Electric:iin, joka on sijoituksen jälkeen hienoisesti noussut. Kesäkuussa tein puolestaan ostotoimeksiannon merikontteja vuokraavasta Textainerista, johon olin ensimmäisen kerran sijoittanut vuonna 2013.

Tällä hetkellä Textainer oli yksi pienimmistä sijoituksista. Ensimmäinen osto oli ollut kooltaan pieni tunnusteleva osto. Yhtiön kurssi oli laskenut ostohetkestä parikymmentä prosenttia, vaikka yhtiön fundamenteissä ei nähdäkseni ollut tapahtunut kahden vuoden aikana oleellista muutosta.

Yhtiön taloudellinen suorituskyky oli edelleen kiitettävä, mutta toki altis voimistuvan kilpailun paineelle. Yhtiön käyttöaste oli pysynyt erittäin korkealla tasolla, mutta tulosta rasittivat hivenen vuokraustoiminnan alenevat marginaalit ja käytettyjen konttien laskevat hinnat.

Erittäin kattavaa palveluverkostoa ja suuruuden tuomaa kustannusetua lukuunottamatta yhtiöllä ei juuri ole muita keinoja erottautua kilpaillijoistaan ja tehdä hyvää tulosta. Textainer on loppujen lopuksi kuin sijoitusyhtiö, joka ostaa ja vuokraa (esimerkiksi asuntojen sijasta) merikontteja.

Koska osakekurssi lähenteli 12 kuukauden alinta tasoaan, yhtiön arvostusluvut olivat houkuttelevat (esim. P/E 9,6). Textainerin efektiivinen osinkotuotto oli 6,8 prosenttia. Kyllä, hieman liian hyvä ollakseen totta. Viiden vuoden keskimääräinen osinkotuotto oli 4,9 prosenttia. Riskinä oli arvoloukku, johon olin astunut Enscon tapauksessa.

Sijoitukseen oli kuitenkin liuta muita syitä. Edellä mainittujen lisäksi tärkeimpiä perusteita sijoitukseen oli:
 • Halu keskittää sijoituksiani olemassa oleviin positioihin eikä avata uusia.
 • Sijoitus tuki amerikkalaisten yhtiöiden keskimääräisen suhteellisen osinkotuoton kasvattamista. Yli 40 prosenttia sijoituksistani oli amerikkalaisissa yhtiöissä.
 • Sijoituksella saan 3 % osinkotuoton vielä vuodelle 2015. Yhtiö oli suorittanut kaksi maksuerää neljästä.
 • Katalyyttinä osakekurssin nousulle tulisi olemaan vuokraushintojen nousu: voimakkaalla velkavivulla toimivat kilpailijat joutuisivat ahtaalle korkojen noustessa.
 • Halusin laskea sijoituksen keskihintaa ja pinnistää laatuyhtiön kanssa pitkällä aikavälillä myös kurssikehityksen osalta voitolle.
Olen jo pidempään haaveillut kotiuttavani dollareissa maksettuja osinkoja takaisin euroiksi. Ehkäpä tämän sijoituksen jälkeen on aika vaihtaa tulevia osinkoja euroiksi. Toisaalta Yhdysvaltain markkinoiden arvostustason mahdollinen korjausliike voi avata houkuttelevia ostopaikkoja. Vähintäänkin Textainerin osingonmaksu tuo arvokkaita dollareita salkkuun uusien ostojen mahdollistamiseksi. Toivottavasti myös yhtiön osakekurssi löytää tukea vuoden alimmalta tasoltaan.

5 kommenttia:

 1. Moi, itse en tunne yhtiötä ollenkaan. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Textainerin tase on melko heikko (omavaraisuusaste alle 30 % ?). Korkokatekerroin kuitenkin ok 3 paikkeella. Textainerin kotipaikka taitaa olla Bermuda ja yhtiö ei ole maksanut tuloveroja ollenkaan viime vuonna (lähde morningstar*). Pysyyköhän vero-aste "samalla tasolla" myös tulevaisuudessa? Miten syklinen liiketoiminta?
  ...Mielenkiintoinen sijoituskohde ja monta kysymystä :) Pitäis ehkä itsekin tutustua yhtiöön / tehdä yritysanalyysi.

  * http://financials.morningstar.com/income-statement/is.html?t=TGH&region=usa&culture=en-US

  VastaaPoista
 2. Ostin tätä aikoinaan, mutta myin pois sillä eivät nostaneet osinkoaan. Nyt osinko jo kaksi vuotta paikallaan.

  VastaaPoista
 3. Moro Muffe, olen tietoinen, että yhtiö on kasvattanut velkaa viime aikoina, mutta myönnettäköön, että velkaantuneisuutta en tässä kohtaa tarkastellut. Kuten totesin, kyseessä on enemmänkin sijoitusyhtiö kuin teollinen tai kaupallinen toimija. Siten velka on keskeinen liiketoiminnan elementti. Alan yhtenä suurimmista toimijoista yhtiö saa lainaa alan pienempiä toimijoita edullisemmin.

  Sijoitus on minulle keino kohottaa dollarimääräisten sijoitusten keskimääräistä ja suhteellista osinkotuottoa. Koska kilpailu on ko. toimialalla raakaa, en pidä suurta positioita vastaavissa yhtiöissä. Mielestäni kyseessä on kuitenkin mielenkiintoinen niche, joka hyötyy megatrendeistä ja palvelee asiakkaitaan tehostamaan liiketoimintaansa (vrt. Cramo/Ramirent).

  Mukavaa juhannusillan jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Terve Kunkku, olet oikessa. Yhtiö ei ole nostanut osinkoaan. Se on yksi merkki siitä, että kyseessä voi siten olla arvostusansa.

  Olen sijoitukseeni tyytyväinen, mikäli kykenevät säilyttämään nykyisen tason vuoden kahden aikavälillä. Tällä hetkellä merkkejä leikkauspaineesta ei mielestäni ole. Toki FED:in koronnostot lisäävät, Muffen kommenttiin viitaten, korkokuluja ja siten vähentävät vapaata kassavirtaa. Lisäksi yhtiö voi kohdata hintapaineita uusia sopimuksia tehdessään.

  Korkean tuoton kanssa tulee korkea riski, sen Osinkokuningas lienee nähnyt! ;)

  VastaaPoista