torstai 21. elokuuta 2014

Ruotsalainen rakennusyhtiö - NCC vai Skanska?

Rakentamisen merkitys bruttokansantuotteeseen on suuri. Lähteestä riippuen rakentamisen osuus bruttokansantuotteesta näyttelee Suomessa noin kymmentä prosenttia. Vaikka rakentaminen on suhdanneherkkää, haluan olla sen merkityksen vuoksi mukana toimialalla. Suhdannesykli heittelee yritysten tuloksia, huipulla yhtiöt tekevät lähes tähtitieteellisiä tuloksia ja rämpivät, kun talous on kurimuksessa.

Pyrin tekemään vähintään yhden oston vuodessa ruotsalaiseen yhtiöön. Edellinen sijoitukseni oli ajoituksellisesti onnistunut osto Swedish Matchiin. Tällä hetkellä salkussani on 6 prosenttia ruotsalaisia osakkeita ja epäilykseni YIT:tä kohtaan sai minut vilkaisemaan Pohjanlahden yli ruotsalaisia vaihtoehtoja. Vertaaminen kilpailijoihin oli siis minulta jäänyt tekemättä hankkiessani YIT:n osaketta ensimmäisen kerran vuonna 2008.

Salkussani YIT edustaa puhtaasti rakennusalaa. YIT:n lisäksi olen sijoitettuna rakennussektorilla Cramoon ja Uponoriin. Valitettavasti en ole vakuuttunut YIT:n pitkänaikavälin menestyksestä. Yhtiön liiketoiminta on hyvin riippuvainen Suomen ja Venäjän markkinoista. Yli 90 prosenttia liikevaihdosta syntyy näillä markkinoilla. Vaikka YIT:llä on pitkä historia omistajaystävällisenä yhtiönä ja vankka kokemus Venäjän markkinoilta, näen yhtiön riskiprofiilin liian suureksi osinkosijoittajalle. Kykeneekö yhtiö ylläpitämään kohtuullisen tasaista tuloskuntoa kyetäkseen vakaaseen osingonmaksuun?

Haluaisin korvata YIT:n osakkeeni hieman vakaammalla ja maantieteellisesti laajemmin toimivalla yhtiöllä. Tutustuttuani sekä Skanskan että NCC:n liiketoimintaan ja osakkeisiin  huomasin nopeasti, että Tukholman pörssistä löytyy kaksi kansainvälisen mittakaavan rakennusyhtiötä. Skanska (linkit yhitöiden sijoittajasivuille) toimii laajasti molemmilla Amerikan mantereilla, kaikissa Pohjoismaissa sekä Puolassa, Tsekin tasavallassa ja Iso-Britannissa. Yhdysvallat edustaa Skanskan liiketoiminnasta merkittävää osuutta (38 % liikevaihdosta. NCC ei toimi valtameren toisella puolella, mutta sen sijaan rakentaa Venäjällä, Baltiassa ja Saksassa. NCC:llä sijoitetun pääoman tuotto on 26 % (YIT 10,3 %) ja Skanskalla puolestaan 17,4 %

Ruotsalaiset pärjäävät YIT:lle vertailussa usealla eri tunnusluvulla. Osingolla mitattuna NCC (5,2 % 08/2014) ja Skanska (4,2 %) ovat palkinneet sijoittajia tasaisesti ja osinkoa kasvattaen. Molemmat yhtiöt maksoivat sijoittajille kuumina vuosina 2006-2008 muhkeat lisäosingot. Ehkäpä tästä syystä yhtiöiden osakekurssit ovat myös kehittyneet YIT:tä paremmin. Ruotsalaiset yhtiöt kertovat osavuosikatsauksissaan Suomen markkinatilanteen olevan vaikea, kun taas YIT puolestaan ottaa asiaan kantaa varovasti ilmaisemalla: "Kuluttajat olivat edelleen varovaisia, mutta sijoittajat pysyivät aktiivisina."

Tällä hetkellä NCC on P/E luvulla mitattuna edullisin (11), Skansa toiseksi arvokkain (19) ja YIT kallein 22 suuruisella luvullaan. Keskiostohintani YIT:hen on noin 8,6 euroa, mutta siinä ei ole huomioitu Caverionin irtoamista ja myyntiä. Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ollut tehdä YIT:n myyntipäätöstä tai ruotsalaisen rakennusyhtiön ostopäätöstä. Jään seuraamaan molempien yhtiöiden kurssikehitystä ja olen asettanut kurssihälytykset, jotta huomaan mahdollisen korjausliikkeen luoman ostopaikan. Mikäli YIT:n osakekurssi kiipeää ensi vuoden osingonmaksun jälkeen ostohintaani korkeammalle taidan luopua omistuksesta hyvillä mielin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti