Pyrin tekemään vähintään yhden oston vuodessa ruotsalaiseen yhtiöön. Edellinen sijoitukseni oli ajoituksellisesti onnistunut osto Swedish Matchiin. Tällä hetkellä salkussani on 6 prosenttia ruotsalaisia osakkeita ja epäilykseni YIT:tä kohtaan sai minut vilkaisemaan Pohjanlahden yli ruotsalaisia vaihtoehtoja. Vertaaminen kilpailijoihin oli siis minulta jäänyt tekemättä hankkiessani YIT:n osaketta ensimmäisen kerran vuonna 2008.
Salkussani YIT edustaa puhtaasti rakennusalaa. YIT:n lisäksi olen sijoitettuna rakennussektorilla Cramoon ja Uponoriin. Valitettavasti en ole vakuuttunut YIT:n pitkänaikavälin menestyksestä. Yhtiön liiketoiminta on hyvin riippuvainen Suomen ja Venäjän markkinoista. Yli 90 prosenttia liikevaihdosta syntyy näillä markkinoilla. Vaikka YIT:llä on pitkä historia omistajaystävällisenä yhtiönä ja vankka kokemus Venäjän markkinoilta, näen yhtiön riskiprofiilin liian suureksi osinkosijoittajalle. Kykeneekö yhtiö ylläpitämään kohtuullisen tasaista tuloskuntoa kyetäkseen vakaaseen osingonmaksuun?
Haluaisin korvata YIT:n osakkeeni hieman vakaammalla ja maantieteellisesti laajemmin toimivalla yhtiöllä. Tutustuttuani sekä Skanskan että NCC:n liiketoimintaan ja osakkeisiin huomasin nopeasti, että Tukholman pörssistä löytyy kaksi kansainvälisen mittakaavan rakennusyhtiötä. Skanska (linkit yhitöiden sijoittajasivuille) toimii laajasti molemmilla Amerikan mantereilla, kaikissa Pohjoismaissa sekä Puolassa, Tsekin tasavallassa ja Iso-Britannissa. Yhdysvallat edustaa Skanskan liiketoiminnasta merkittävää osuutta (38 % liikevaihdosta. NCC ei toimi valtameren toisella puolella, mutta sen sijaan rakentaa Venäjällä, Baltiassa ja Saksassa. NCC:llä sijoitetun pääoman tuotto on 26 % (YIT 10,3 %) ja Skanskalla puolestaan 17,4 %
Ruotsalaiset pärjäävät YIT:lle vertailussa usealla eri tunnusluvulla. Osingolla mitattuna NCC (5,2 % 08/2014) ja Skanska (4,2 %) ovat palkinneet sijoittajia tasaisesti ja osinkoa kasvattaen. Molemmat yhtiöt maksoivat sijoittajille kuumina vuosina 2006-2008 muhkeat lisäosingot. Ehkäpä tästä syystä yhtiöiden osakekurssit ovat myös kehittyneet YIT:tä paremmin. Ruotsalaiset yhtiöt kertovat osavuosikatsauksissaan Suomen markkinatilanteen olevan vaikea, kun taas YIT puolestaan ottaa asiaan kantaa varovasti ilmaisemalla: "Kuluttajat olivat edelleen varovaisia, mutta sijoittajat pysyivät aktiivisina."
Tällä hetkellä NCC on P/E luvulla mitattuna edullisin (11), Skansa toiseksi arvokkain (19) ja YIT kallein 22 suuruisella luvullaan. Keskiostohintani YIT:hen on noin 8,6 euroa, mutta siinä ei ole huomioitu Caverionin irtoamista ja myyntiä. Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ollut tehdä YIT:n myyntipäätöstä tai ruotsalaisen rakennusyhtiön ostopäätöstä. Jään seuraamaan molempien yhtiöiden kurssikehitystä ja olen asettanut kurssihälytykset, jotta huomaan mahdollisen korjausliikkeen luoman ostopaikan. Mikäli YIT:n osakekurssi kiipeää ensi vuoden osingonmaksun jälkeen ostohintaani korkeammalle taidan luopua omistuksesta hyvillä mielin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti