torstai 14. elokuuta 2014

21 - Miten kävi osakemyynneilleni?

Sijoitusvihjeet ja -virheet

Vuoden 2014 aikana olen luopunut useista sijoituksista, euromääräisesti 6500 euron arvosta. Vuonna 2013 osakemyyntini olivat noin 4500 euroa. Aiemmin myyntini ovat olleet hyvin vähäisiä. Suurimmat  syyt myynti-innokkuuteeni ovat olleet yhtiön jakautumiset ja jakautuneiden yhtiöiden sopimattomuus salkkuuni sekä alisuoriutujien kitkeminen salkusta.

Koska onnistuminen ostojen ja myyntien ajoituksessa on yksi hyvien sijoitustuottojen avaintekijä, on tärkeää arvioida myös myyntien onnistumista. Vaikka alla oleva tarkastelu on vain vilkaisu peruutuspeiliin yhdellä hetkellä, voi vilkaisu kehittää ymmärrystä osakemarkkinoista - aivan kuin autossa on turvallisempaa tiedostaa takana kulkevien autojen liikkeet. Mielessäni on edelleen karvas Visan osakkeiden myynti, joka tapahtui 128 dollarin tasolla, kun kurssi on tänä päivänä 210 dollaria. Mitä on tapahtunut muille viimeisille myynneille transaktion jälkeen?

Abbott
kurssi 11.8.2014: $42,03
kurssi myydessä 18.7.2013: $35,85
"hävitty" noin 180 dollaria

Abbvie - Abbottista jakautunut yhtiö
kurssi 11.8.2014: $53,5
kurssi myydessä 16.7.2013: $44,47
"hävitty" noin 210 dollaria

Caverion
kurssi 11.8.2014: 6,08 €
kurssi myydessä 6.11.2013: 7,23 €
"voitettu" noin 70 euroa

Valmet
kurssi 11.8.2014: 7,93 €
kurssi myydessä 22.4.2014: 8,23 €
"voitettu" noin 15 euroa (50 osaketta)

Stockmann
kurssi 11.8.2014: 10,25 €
kurssi myydessä 26.5.2014: 12,28 €
"voitettu" noin 400 euroa

Abbottin ja Abbvien myynti oli sijoitusvirhe. Yksi tärkeä syy myynnille oli toisen jakaantuneen yhtiön matala osingonmaksu. Abbott kuitenkin nopeasti lähes kaksinkertaisti osingonjakonsa ensimmäisen neljän osingonmaksun jälkeen. Tilalle hankkimani lääkeyhtiö Baxter ilmoitti sekin pian jakaantuvansa kahtia, joten suurin syy myynnille tulee uudelleen eteeni vuonna 2015 yhtiön viedessä jakaantumishankettaan eteenpäin. Abbottin tapauksessa harkitseva sijoittaja olisi ottanut ehkäpä huomioon yhtiön pitkän osingonmaksuhistorian ja omistajaystävällisyyden. Amerikkalaisissa yhtiöissä kyseinen kulttuuri periytynee jakaantuneisiin yrityksiin?

Caverionin ja Valmetin tapauksissa suurin syy osakemyyntiin oli lähinnä yhtiöiden toimiala. Seuratessani Caverionin toimialaa läheltä, en uskonut, että suuryhtiö pystyy keskipitkällä aikavälillä riittävän kannattavaan liiketoimintaan taloteknisessä urakoinnissa ja huollossa. Vaikka Valmet on otsikoissa vastaanottanut suuren määrän tilauksia, salkussani paperiteollisuuden yrityksenä oli UPM-Kymmene, jonka näin vakaampana sijoituksena osinkosijoittajalle. Myydessäni uskoin hyötyväni jakaantumista seuranneesta kurssinoususta ja kotiuttavani myyntivoittoja sekä samalla toteuttaen sijoitusstrategiaani.

Stockmannin myynti puolestaan edusti lyhyen aikavälin toimenpiteiden toteuttamista osakesalkussani. Halusin irtaantua alisuoriutujista, joiden en nähnyt takaavan riittävää tuottoa lähitulevaisuudessa. Stockmann kärsii useasta trendistä ja ilmiöstä, jotka heikentävät sen suorituskykyä. Tällä hetkellä 10 euron kurssitasolla yhtiö vaikuttaa kuitenkin jälleen kiinnostavalta sijoituskohteelta sen kiinteistöomaisuuden arvon vähentäessä riskiä pohjattomalle kurssilaskulle.

Luottaminen omaan näkemykseen, huolellisesti tehtyyn tutkimukseen yhtiön liiketoiminnasta sekä lyhyen ja pitkänaikavälin tavoitteiden peusteella asetettujen toimenpideohjelmien toteuttamiseen ovat avaintekijöitä onnistumiselle sijoittamisessa kokonaisuudessaan - ei välttämättä yksittäisten myyntien tai ostojen kanssa.

2 kommenttia:

  1. Minä kyllä sanoisin, että "luottaminen omaan näkemykseen" on pahin virhe mitä voi tehdä...

    VastaaPoista
  2. Moi, omaan näkemykseen luottamisessa on toki vaaransa, mutta kenen näkemykseen luotat, jollet omaasi? Itse en seuraa esimerkiksi analyytikkojen tai sijoitusneuvojien näkemyksiä kovinkaan tarkasti.

    Omassa näkemyksessä erehtymisen riskiä voi myös pienentää. Tähän välineitä ovat omat tavoitteet, niistä johdettu sijoitusstrategia ja sijoituskriteerit. Mikäli näistä pitää kiinni niin riski epäonnistumiseen on ainakin hivenen pienempi. Usein, jälkikäteen tarkasteltuna, juuri epäonnistumiset johtuvat lipsumisesta omista etukäteen asetetuista ajatuksista.

    VastaaPoista