maanantai 21. huhtikuuta 2014

Mätkyjä, mätkyjä

Pääsiäisen harjoituksiini kuului veroilmoituksen täydennyksen tekeminen.

Yli 1000 euron mätkyt kannustivat entisestään paneutumaan veroilmoituksen täyttämiseen. Lisäksi, verot ovat yksi suurimmista kulueristä, jonka minimointi on vaivalloista, mutta taloudellisesti palkitsevaa työtä. Tässä muutama omakohtainen huomio ilmoituksen täyttämisestä:

 • Vuokra-asuntoon kohdistuvat korkokulut tulee siirtää tulonhankkimisvelan koroksi.
 • Vuokra-asuntoon kohdistuvina vähennyksinä lisäsin hoitovastikkeet ja vesimaksut (vuoralainen maksaa vesimaksun vuokranantajalle) ja matkakuluista 0,25 €/km. Matkakuluista vähennyksinä yhteensä 129 €. Perusteluina avainten luovutus, huoneiston siivous ja huoneiston esittely.
 • Muista myös tarkistaa, että ensiasunnon korkokulu on oikealla rivillä, koska sitä se ei ole automaattisesti.
 • Työmatkakulujen omavastuuosuus on 600 €, joten esimerkiksi jos kuljet virallisesti pääkaupunkiseudulla yhden kaupungin sisäisessä liikenteessä vähennystä ei saa. Kulkiessa yli kaupunginrajojen kannattaa seutulipun kustannus lisätä verovähennykseksi. Mikäli käytät polkupyörää työmatkaan, on verovähennys kiinteä 85 euroa.
 • Tein vähennyksen sijoittamiseen käyttämästäni Internet-yhteydestä. 25,1 €/kk x 12 = 301,2 €. Perusteluina osaketutkimus, osto- ja myyntitoimeksiantojen tekeminen sekä muu hallinnointi.
  • Tätä kirjoittaessani juuri muistin Arvopaperi-lehden määräaikaistilauksen, jonka kustannuksen unohdin lisätä veroilmoitukselle.
 • Verottaja kysyy lisätietoja osasta viimevuotisisia pääomanpalautuksia (esim. Panostaja ja Oriola-KD). Näiden osalta tulkintani oli täyttää kustannukseksi pääomanpalautuksen suuruinen summa, jolloin verotettavaa tuloa ei syntynyt. Vaikka pääomanpalautuksen verotus muuttuu, viime vuotisten pääomanpalautusten verotus suoritetaan arvopaperia myydessä.
 • Vertaislainauksesta (Fixura) tulee ilmoittaa korkotuotot. Sijoitustappiot eivät ole vähennyskelpoisia.

Vuokratulojen lisäämisen seurauksena veromätkyni erittäin todennäköisesti kasvavat, mutta toivottavasti osa verovähennyksistä tulee hyväksytyksi ja kokonaistaakka näin ollen pienenisi.

Mikäli unohdit minun tapaani tehdä tiettyjä muutoksia, voi veroilmoitukselle tehdä lisäyksiä viimeiseen palautuspäivään saakka.

Huom.! Kirjoittaja ei ota vastuuta ym. toimenpiteiden oikeellisuudesta, lopputuloksesta tahi lainmukaisuudesta.

Lisätietoa: Veronmaksajat-sivustolta

2 kommenttia:

 1. Paapaa21.4.14

  "Tein vähennyksen arvopapereiden hoito- ja säilyttämismenoina vuonna 2013 tekemieni ostotoimeksiantojen kuluista. "

  Noin tuskin voi tehdä. Ostokulut eivät käsittääkseni ole mitään hoito- tai säilytyskuluja, vaan hankintamenoja, jotka hyödynnetään kun osakkeet myydään. Niitä ei pidä ilmoittaa tuossa kohdassa.

  Ja lisää ihmeessä ainakin se puolikas työhuonevähennys pääomatulojen muihin tulonhankkimiskuluihin. Tässä vielä lista vähennettävistä asioista:

  http://www.osakeliitto.fi/upload/docs/paaomatuloista_tehtavat_vahennykset.pdf

  VastaaPoista
 2. Moi! Kiitos huomautuksesta. Poistin kohdan tekstistä ja poistan sen veroilmoituksesta. Olet oikeassa. Verottaja oli tämän vähennyksen vuodelta 2012 hyväksynyt ja taisin tehdä toimenpiteen vanhasta tottumuksesta, miettimättä niinkään sen oikeellisuutta. Nähtävästi tänä päivänä verottaja saa tiedon hankintakuluista ainakin Nordnetilta. Ja kiitos vinkistä, laitan mukaan tuon työhonevähennyksen!

  VastaaPoista