torstai 6. helmikuuta 2014

Runsaasti ostoksia tammikuussa

Sijoituspäiväkirja

Tammikuu 2014

Aivan joulukuun lopussa ostin Yhdysvaltoihin listattua Englannissa pääkonttoriaan pitävän Enscon osaketta. Ensco (ESV) valmistuttaa ja vuokraa öljynporaukseen käytettäviä porauslauttoja ja -laivoja. Yhtiö on tällä alalla maailman toiseksi suurin toimija. Ensco on nopeasti muuttanut omistajastrategiaansa. Osingonmaksu on kohonnut vuoden 2009 0,1 dollarista 3 dollariin vuonna 2013. Osingonmaksusuhde on silti säilynyt kohtuullisena, 48 prosentissa. 56 dollarin ostohinnalla efektiiviseksi osinkotuotoksi tuli 5,3 prosenttia.

Tammikuussa hankin salkkuuni Swedish Matchia, joka oli pitkään ollut seurantalistallani. Yhtiö pyrkii olemaan savuttomien tupakkatuotteiden ykkönen maailmassa. Se on tunnettu tuotteistaan kuten Ettan ja General nuuskat. Nuuskatuotteiden lisäksi yhtiö myy tulitikkuja ja Yhdysvalloissa sikareita ja purutupakkaa. Yhtiön näkymiä ovat nakertaneet halpamerkkikilpailu niin nuuskassa kuin sikareissa. Se oli suurin syy kurssi laskulle alle 190 kruunun.

Vuoden alun ostointoon tarttui myös lääkeyhtiö Baxter (BAX). Ostin yhtiötä jakaantuneen Abbott Laboratoriesin tilalle, jonka olin myynyt heinäkuussa 2013. Baxter tarjosi kohtuullisen osinkotuoton amerikkalaiseksi yhtiöksi ja mukavan osingon kasvun, viiden vuoden keskiarvolla 16 % vuodessa. Yhtiö on maksanut osinkoja vuodesta 1934 lähtien. Se oli kooltaan huomattavasti pienempi kuin Johnson&Johnson, toinen lääkealan salkkuyhtiöni. Baxter oli arvostettu toimialaan nähden huomattavasti edullisemmin useilla tunnusluvuilla mitattuna ja sen taloudellinen suorituskyky oli huippuluokkaa. Ajoitukseni ei ollut parhain mahdollinen, 69 dollarin kappalehintaa, mutta olin jo ostohetkellä tekemään lisäyksen mikäli kurssit laskisivat kautta linjan.

Kuun lopussa olikin selvästi havaittavissa korjausliikkeen merkkejä. Kurssit laskettelivat melko voimakkaasti alaspäin. Viimeiset ostokset painuivat nopeasti punaiselle. Käteispositioni oli kuitenkin ehtinyt kasvaa suureksi, enkä uskaltautunut vuoden vaihteessa jättäytyä pois markkinoilta. Lisäksi kasvattaakseni absoluuttista osinkokertymää minun oli jatkuvasti löydettävä järkeviä kohteita uudelle pääomalle.

Vielä kuun viimeisinä päivinä ostin salkkuun General Electriciä. Osakekurssi oli laskenut huipputasoltaan 28 dollarista 24 dollarin tuntumaan. Ostin GE:tä mahdolliseksi korvaajaksi jakaantuneille Metsolle ja Valmetille, mikäli päättäisin ne myydä osingonmaksun jälkeen. GE tarjosi 3,5 prosentin osinkotuoton ja laaja-alaisen hajautuksen useille teollisuuden toimialoille.

Ostointoni voisi kostautua, kun eri pörssit kääntyivät laskuun ja uhka Kiinan talouskasvun hiipumisesta osoittautui aiempaa suuremmaksi. Pitkän aikavälin sijoittajan ostot hyviin osingonmaksajiin tarjoavat kuitenkin jatkuvaa tuottoa ja laskevat kurssit entistäkin parempia ostopaikkoja. Oman osakesalkkuni historiassa, vuosina 2010-2013 kurssit ovat nousseet aina tammikuussa. Tällä kertaa ne tekivät korjausliikkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti