torstai 24. lokakuuta 2013

Luukku, laukku ja salkku

Sijoituspäiväkirja

Maaliskuu 2013

Aivan maaliskuun alussa tein ostotoimeksiannon Sanomasta. Houkuttelevaksi noussut osinkotuotto ja lyöty osakekurssi tarjosivat mahdollisuuden sekä alentaa keskihintaa että kasvattaa absoluuttista tuottoa osingoista. Sanoman pitkänaikavälin näkymät eivät kuitenkaan ole kovinkaan houkuttelevat. Mikäli yhtiö onnistuu ponnistamaan media-alan murroksesta takaisin kasvuun ja yhtiön liiketoimintamyynnit ja –ostot osoittautuvat onnistuneiksi on osakkeella hyvä mahdollisuus suureen nousuun.

Maaliskuussa otin merkittävän askeleen uuteen omaisuusluokkaan. Löysin vihdoin sopivan sijoitusasunnon. Tein ensimmäisellä näytöllä heti tarjouksen. Asunnon pyyntihinta oli 69 000 euroa ja tarjosin 66 000 euroa. Myyjä hyväksyi tarjouksen ja kaupat tehtiin 21.3. Huhtikuussa alkaa heti vuokralaisen etsintä ja muiden käytännön asioiden junailu. Varainsiirtovero asunnosta on pelkästään 1320 euroa (varainsiirtovero nousi maaliskuun alusta 2 prosenttiin). Danske Bankin palvelukyvyn heikentyminen oli nähtävissä ja parhaimman laintarjouksen antoikin Säästöpankki 2 % marginaalilla, joka oli hulppeassa nousussa. Marginaalien nousu saattaisi tehdä asuntosijoittamisesta kannattamatonta pitkässä juoksussa.

Tätä kirjoittaessani istun Heathrowin lentokentällä. Tein investoinnin matkustamokokoiseen matkalaukkuun. Yli 300 euron laukulle näen jatkossa käyttöä ja päivärahoilla laukku tulee nopeasti maksettua. Samalla mieleeni hiipi ajatus uusien osakesijoitusten jarruttamisesta. Kurssit olivat erityisesti Yhdysvalloissa historiallisen korkealla. Osinkojen jälkeen kotiuttaisin voitot muutamista satelliittisijoituksista (esimerkiksi Tieto. NesteOil ja Cramo). Todennäköisesti jälleen olisi aika kerätä käteistä varautua kurssien laskuun ja hyödyntää hyvät ostopaikat aiempia vuosia paremmin. Ainoa huoli oli kuitenkin absoluuttisen osinkotuoton suuruus ja kasvun hiipuminen. Myös vara- ja asuntosijoitusrahasto tulisi kerryttää uudelleen sijoitusasunnon hankinnan jälkeen.

Maaliskuussa Suomen hallitukselta tuli jälleen ikäviä yllätyksiä. Osinkojen osittainen verovapaus tulisi poistumaan 2014. Verojen kiristyminen tulisi heikentämään sijoitusstrategian toimivuutta, tulosta ja mielekkyyttä. Päätös sai kovaa kritiikkiä niin lehdistöltä, oppositiolta kuin piensijoittajien etuja ajavilta järjestöiltä. Tosin aivan liian myöhään!

Vielä kuun loppupuolella törmäsin maksuliikenteeseen keskittyneen Western Union yhtiöön. Siinä oli ydinsalkkuun soveltuvan osakkeen piirteitä. Yhtiö oli vastaavassa tilanteessa kuin Visa, jonka oston ajoittamisessa onnistuin täydellisesti ja epäonnistuin myynnin ajoittamisessa . Kurssi oli laskenut tilapäisten maakohtaisten ongelmien vuoksi, osinkotuotto oli amerikkalaiseen tasoon hyvä ja toimialalla oli hyvät kasvunäkymät.

Aika           Talletukset      Arvo     Omaisuus    Indeksi    Voitto
1/2013 53750 63749 96416 125,8 9999
2/2013 54750 66926 100384 130,1 12176
3/2013 56250 69755 104107 132,7 13505

3 kommenttia:

  1. Minkälaista tuottoprosenttia meinaat tavoitella sijoitusasunnon kanssa?

    VastaaPoista
  2. Moi! Asuntosijoitusopas.fi:n tuottolaskuri näyttää staattisesti 6,6 %. Tässä ei ole otettu huomioon tulevia remonttikuluja (julkisivuremontti tehty, putkiremontti varmastikin seuraavan 10 vuoden sisällä).

    VastaaPoista
  3. Toi 6,6% kuulostaa hyvältä, varsinkin jos velkavipua mukana. Näinhän tuottoprosentti pääomalle ois vielä parempi. Mutta joo nuo tempat on vaikea juttu yhtälössä, yksi putkiremppa voi viedä tyyliin kaikki tuotot.. Toivotaan ettei noin käy.

    VastaaPoista